Ђукановић и Кривокапић: Обавезне косултације око нових амбасадора / - PSCG
01/06/2021 u 11:35 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У току консултације Владе и Ђукановића око нових амбасадора

Давање акредитива предсједника Црне Горе је посљедњи чин у постављењу амбасадора, а њему претходе консултације Владе и предсједника у циљу достизања договора о предлогу, саопштено је порталу Дана у кабинету предсједника Црне Горе

У току су консултације предсједника Црне Горе и Владе око нових амабасадора Црне Горе, саопштено је порталу Дана у кабинету Мила Ђукановића.

Након што се у медијима појавила информација да је Ђукановић одбио да потпише акредитиве за неке кандидате за амбасадоре из кабинета Мила Ђукановића, одговарајући на питање да ли је то тачно, истичу да се предсједник неће појединачно изјашњавати ни о једном конкретном имену.

- Давање акредитива предсједника Црне Горе је посљедњи чин у постављењу амбасадора. Њему претходе консултације Владе и предсједника у циљу достизања договора о предлогу, формално предлагање и усвајање предлога од стране Владе и тражење и добијање агремана од земље пријема , и добијање мишљења од надлежног скупштинског одбора. Тренутно је у току процес консултација, тако да процес још није дошао до фазе која би подразумијевала потписивање акредитивног писма за било којег новог амбасадора. Предсједник не излази у јавност са појединацним именима и неће се изјашњавати нити о било ком конкретном имену - саопштено је из Ђукановићевог кабинета.

Иначе, из кабинета предсједника Црне Горе недавно је саопштено да је уставна надлежност предсједника доношење указа о постављењу и опозиву амбасадора, и она није ни формалног, ни протоколарног, већ суштинског и мериторног карактера.

Министарство вањских послова је од конституисања Владе Црне Горе опозвало велики број амбасадора, па су сада у игри комбинације ко би могао доћи на њихово мјесто, али и о томе да ли ће Мило Ђукановић потписати њихове акредитиве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 12:06