/ фото: Скупштина ЦГ
22/06/2021 u 13:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић: Прошлост не можемо промијенити, али будућност можемо креирати

Учешће Бечића на пленарној сесији Парламентарне скупштине Процеса сарадње Југоисточне Европе

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић говорио је данас на засиједању Парламентарне скупштине Процеса сарадње у Југоисточној Европи (PS SEECP), која окупља 13 држава региона. Тема овогодишњег засиједања је „Сусједи Југоисточне Европе заједно: Јачање механизама сарадње за будућност регионалне солидарности”.

Према његовим ријечима црногорски Парламент у континуитету посвећује велику пажњу парламентарној сарадњи и дипломатији, а својим активним учешћем на овом и сличним форумима пружа допринос јачању парламентарних веза које су битан сегмент сарадње држава Југоисточне Европе.

Он је оцијенио да су међународни скупови овог типа од изузетног значаја, јер директно омогућавају размјену мишљења, знања и искустава, као и продубљивање билатералних и мултилатералних односа међу државама чланицама Југоисточне Европе. 

- Прошлост не можемо промијенити, али будућност можемо креирати. Доста је националних, вјерских и других идеолошких подјела. Неко је квалитетан зато што је квалитетан, неко је злочинац зато сто је злочинац, а не зато што је ове вјере или оне нације. Прекинимо са генераизацијама, окретањем народа једних против других. Саберимо се, удружимо се, јер примитивизам и подјеле су пут у пропаст, а заједништво и сарадња пут у побједу и срећну будућност- поручио је Бечић.

Говорећи о позитивним примјерима сарадње истакао је примјер Вишеградске четворке, која је, како је рекао, позната по унапређењу европских интеграција, међусобној војној, економској и енергетској сарадњи. 

- Кад смо код европских интеграција, поносни смо на чињеницу да Црна Гора предводи европски пут на Западном Балкану и пледира да буде прва наредна чланица Европске уније, јер наша држава релативно успјешно спроводи своје интеграције, уз потребу убрзања реформи у области владавине права, а према посљедњим истраживањима око 80 одсто грађана Црне Горе подржава чланство у ЕУ. Такође, ми смо поносни на партнерство са Турском у оквиру заједничког чланства у НАТО-у, што све доприноси миру и стабилности у региону- казао је предсједник Скупштине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 01:43