/ ZASTAVA CRNE GORE - LAZAR RUZIC
02/06/2023 u 17:53 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženje pravnika: Državni simboli se ne mogu tretirati kao "folklor"

Državni simboli su obilježje suverenosti i u skladu sa čl. 4 Ustava Crne Gore oni su ustavna kategorija, sa jasno utvrđenom zakonskom zaštitom, navode oni

Udruženje pravnika Crne Gore saopštilo je da su državni simboli obilježje suverenosti i ustavna kategorija, sa jasno utvrđenom zakonskom zaštitom, te da ne mogu biri tretirani kao "folklor" ili se činiti njihova povreda ili poruga.

- Povodom izraženog interesovanja javnosti vezano za upotrebu državnih simbola Udruženje pravnika saopštava da su državni simboli obilježje suverenosti i u skladu sa čl. 4 Ustava Crne Gore oni su ustavna kategorija, sa jasno utvrđenom zakonskom zaštitom. Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti utvrđena je njihova upotreba i zaštita, a u čl. 29 propisane su sankcije za nezakonito postpanje. Stoga, državni simboli ne smiju biti tretirani kao "folklor" ili se činiti njihova povreda ili poruga, bez sankcionisanja svih onih koji čine nezakonitu radnju, posebno ako to dolazi od strane državnih organa ili organa jedinica lokalne samouprave - saopštili su iz Udruženja.

Dodaju da svi građani, a posebno nosioci državnih funkcija, u prvom redu oni koji polažu zakletvu na Ustavu, imaju naglašenu odgovornost da obezbjede primjenu Zakona o državnim simbolima i onemoguće njihovu degradaciju ili ponižavanje.

Ističu da Član 10 Ustava normira da je "svako obavezan da se pridržava Ustava i zakona" i svako postupanje suprotno ovome vodi devastaciji ustavnog poretka, obesmišljavanje pozitivnog zakonodavstva i selektivnu primjenu prava koja vodi institucionalnoj anarhiji i pravnoj nesigurnosti.

-Stoga, javna devastacija državih simbola ili odobravanje neustavnog i nezakonitog ponašanja u ovom ili bilo kojem drugo slučaju direktan je put da se uruši kompletan pravni sistem, autoritet države i osnovni ustavni princip o pravnoj državi zasnovanoj na vladavini prava - zaključuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:54