Skupštinsko zasjedanje / - SCREENSHOT/ SKUPšTINA CRNE GORE
09/04/2024 u 18:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Udruženje pravnika: Skupština i pored brojnih upozorenja predlaže amandmane koji narušavaju pravni poredak

Iz Udruženja pravnika Crne Gore upozorili su da se serijom neustavnih “ad hoc” amandmanskih intervencija na sistemske zakone, bez javne rasprave i mišljenja EK i Venecijanske komisije u crnogorski pravni sistem uvodi “sistem antisistema” koji razara vladavinu prava i uvodi institucionalnu anarhiju u pravnom poretku Crne Gore.

- Posebno brine činjenica da se u državnom parlamentu već duže i pored upozorenja stručne javnosti, predlažu amandmani koji ozbiljno narušavaju pravni poredak. Usljed toga dio usvojenih zakona proglašen je, od strane US neustavnim, predsjednik države vratio je parlamentu pojedina zakonska riješenja na ponovno postupanje, a EK povodom istih izrazila “zabrinutost" - naveli su u saopštenju.

Institut alternativa: Vladin nacrt neće unaprijediti borbu protiv korupcije

Naglašavaju da se ovakvom “brzo-poteznom zakonodavnom aktivnošću” umanjuje se mogućnost da se za pregovaračka poglavlja 23. i 24. dobije pozitivan izvještaj (IBAR), što bi bilo katastrofalno sa stanovišta ostvarivanja Agende 2028, tj. projektovanog cilja postizanja punopravnog članstva u EU.

- Stoga, Udruženje pravnika Crne Gore poziva predlagače zakona da koriste institut javne rasprave, obezbjede pozitivno mišljenje EK i umjesto na predlaganje “instat rješenja” spornog i partikularnog interesa, svoju pažnju usmjere na sistemske zakone koji su od suštinskog značaja za zakonito i uspješno funkcionisanje javnog i realnog sektora - zaključili su u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 01:40