Ujedinjena Crna Gora  / - Srđan Boljević
19/10/2023 u 22:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ujedinjena CG: Dobričanin da se odredi o izboru vlade i podrži izbor rukovodstva Skupštine

Kazali su da je upravo predsjednik Ujedinjene, na sastanku sa liderom PES-a Milojkom Spajićem, održanom 4. oktobra u Podgorici, predložio model po kojemu je koaliciji ZBCG pripalo mjesto predsjednika Skupštine i utvrđena rekonstrukcija Vlade za godinu dana

Predsjedništvo Ujedinjene Crne Gore na današnjoj sjednici konstatovalo je da su s pravom odbijene ponude o preuzimanju ministarske funkcije. Oni su ovlastili poslanika Vladimira Dobričanina da se odredi prilikom izbora Vlade, ali i da podrži izbor skupštinskog rukovodstva.

"Između UCG i PES-a, odnosno, predsjednika Ujedinjene CG Gorana Danilovića i lidera PES Milojka Spajića nije bilo komunikacije od 4. oktobra. Ipak, u međuvremenu, odustalo se od nauma da se sastavi Vlada sa tijesnom većinom od 41 ili 42 mandata podrške i krenulo u fazu obezbjeđivanja ubjedljivije tropetinske većine. Uloga Ujedinjene CG u tom procesu bila je ogromna", navode se u saopštenju.

Kazali su da je upravo predsjednik Ujedinjene, na sastanku sa liderom PES-a Milojkom Spajićem, održanom 4. oktobra u Podgorici, predložio model po kojemu je koaliciji ZBCG pripalo mjesto predsjednika Skupštine i utvrđena rekonstrukcija Vlade za godinu dana.

"Imajući u vidu ovu kategoričku činjenicu Predsjedništvo Stranke u proširenom sastavu, na večeras održanoj sjednici, zaključilo je da je bilo neprihvatljivo očekivati od Ujedinjene da potpiše Sporazum o 44. Vladi, a da istovremeno, bude jedini od "pozvanih" parlamentarnih subjekata koji u toj Vladi ne bi učestvovao. Neprihvatljivo je i nerazumljivo da mandatar prisvoji naš plan, da ga predstavi kao svoj, a da onda pokuša da marginalizuje Ujedinjenu. Taj pokušaj je propao jer mi ne funcionišemo po principu pohodbene i pazardžijske politike", saopšteno je nakon sjednice predsjedništav UCG.

U saopštenju se navodi i da je sporazum potom kreiran bez ostavljanja mogućnosti da bilo ko, pa i Ujedinjena, da svoje primjedbe, prije svega na dio "pamfletskog" sadržaja koji se ponajviše odnosi na spoljnu politiku Vlade i "maglovitost finansijskog plana za budućnost Crne Gore".

Predsjedništvo Ujedinjene konstatovalo je, kako su naveli, istrajnost stranačkog rukovodstva tokom prethodna dva mjeseca pregovaranja dovela do toga da se sada očekuje formiranje Vlade koja neće zavisiti od političkih subjekata koji su zajedno sa DPS skoro dvije decenije vodili Crnu Goru u sunovrat i velike podjele.

"Naša istrajnost, hrabar i pošten stav o formiranju Vlade, prije svega od subjekata pobjednika na izborima održanim u avgustu dvadesete godine, išla je na štetu naše Stranke, ali i na korist društva", kazali su.

Predsjedništvo je konstatovalo da su s pravom odbijene ponude o preuzimanju ministarske funkcije u zamjenu za poslušnost i gaženje moralnih principa.

"Imajući u vidu rečeno i to da se radi o projektu parlamentarne većine i Vlade kakve smo mi tražili, ali, ipak, i o pokušaju javnog poniženja naše Stranke, Predsjedništvo ovlašćuje poslanika Vladimira Dobričanina da se shodno tome odredi prilikom izbora Vlade, ali i da podrži izbor skupštinskog rukovodstva", zaključuje se u saopštenju UCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:58