/ - Европска унија (илустрација)
21/01/2022 u 11:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Улазак Црне Горе у Европску унију подржава преко 80 одсто грађана

Шефица Делегације ЕУ Оана Кристина Попа казала је да је Унија у тешким временима наставила да стоји уз Црну Гору, обезбјеђујући вакцине, медицинске потрепштине и финансијску подршку

Преко 80 одсто црногорских грађана подржало би на референдуму улазак Црне Горе у Европску унију (ЕУ), саопштено је на презентацији резултата истраживања „Ставови грађана о европским интеграцијама и процесу приступања ЕУ“.

Истраживање, које је презентовала Делегација ЕУ у Подгорици, показало је да 75,5 одсто испитаника има веома или донекле позитиван став према ЕУ, док 74,6 одсто грађана снажно или донекле подржава приступање Црне Горе тој европској заједници.

Како је саопштено, разлози за то су бољи квалитет живота и стандард, отворене границе и могућност путовања у ЕУ државе без визе и интерес грађана Црне Горе.

Истраживање, које је спровела агенција Дефакто, показало је да 25,5 одсто грађана сматра да је највећа препрека за то да Црна Гора постане чланица ЕУ широко распрострањена корупција, док 18,1 одсто грађана као препреку види економску ситуацију у држави.

Шефица Делегације ЕУ Оана Кристина Попа казала је да је Унија у тешким временима наставила да стоји уз Црну Гору, обезбјеђујући вакцине, медицинске потрепштине и финансијску подршку.

- Пошто је прошла година ставила на тест наше вриједности, солидарност и повјерење које имамо једни у друге, веома сам срећна што је подршка ЕУ јако добро цијењена од грађана Црне Горе - казала је Попа.

Како је навела, истраживање је показало да је у протеклој години, у неким важним аспектима, подршка црногорских грађана ЕУ додатно ојачала.

- Са задовољством констатујем да је висок ниво повјерење у Унију учвршћен и стабилизован са импресивних 75,5 одсто грађана који имају позитиван став према ЕУ - рекла је Попа.

Она је казала да је број грађана који снажно подржава приступање Црне Горе ЕУ достугао скоро рекордних 41,7 одсто.

- Чињеница да би чак 80,2 одсто гласача на референдум подржало улазак Црне Горе у ЕУ јасно показује да грађани Црне Горе дијеле са нама став да ЕУ треба да буде њихова будућност - навела је Попа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:51