/ foto - LAZAR RUZIC
19/05/2023 u 11:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ulićević: Na izbornim listama opet nema autovanih LGBTIQ osoba

Poručio je da očekuje da liste budu postavljene u skladu sa zakonom, to jest da ne bude situacija kao na lokalnim izborima kada nije bila ispunjena kvota i propisana zakonska obaveza u odnosu na rodnu ravopravnost

Na potvrđenim listama za vanredne parlamentarne izbore opet nema autovanih LGBTIQ osoba, što je nastavak loše prakse, ocijenio je izvršni direktor Asocijacije Spektra, Jovan Ulićević, dodajući da od nove vlasti očekuju usvajanje zakona o pravnom prepoznavanju roda baziranog na samoodređenju.

Ulićević je, u izjavi za PR Centar, rekao da je zanimljivo što na izbornim lista nema LGBTIQ osoba, iako istraživanja Centra za građansko obrazovanje pokazuju da raste podrška političarima koji bi se javno izjasnili kao LGBTIQ  i otvoreno zastupali njihova prava.

- To što na izbornim lista nema autovanih LGBTIQ osoba je nastavak loše prakse, ali i očekivanan ishod kada se uzme u obzir hostilna atmosfera prema ženama i govor mržnje prema drugačijima, kazao je Ulućević.

Poručio je da očekuje da liste budu postavljene u skladu sa zakonom, to jest da ne bude situacija kao na lokalnim izborima kada nije bila ispunjena kvota i propisana zakonska obaveza u odnosu na rodnu ravopravnost.

- Očekujem da ova put, s obzirom na to da su parlamentarni izbori u pitanju, imamo zadovoljavajuće liste, odnosno minamalno 30 odsto žena, rekao je Ulićević.

Istakao je da on nove vlade nemaju previsoka očekivanja, ali da bi makar trebalo da Crna Gora ostane orjenatisana ka Evropskoj uniji i demokratiji.

- Ono što je LGBTIQ zajednici osnovno i šta ona očekuje od nove vlade jeste da, kada zakon o pravnom prepoznavanju roda baziranog na samoodređenju uđe u parlament poslanici i poslanice glasaju za njega, poručio je Ulićević.

Prema njegovim riječima, glasanjem za ovaj zakon bi donosioci i donositeljke odluka pokazali koliko im je važno pravo svih građana da se samo odrede u odnosu na svoj identitet.

- Sa druge strane pitanje je i da li će naši novi predstavnici glasati za prekid prakse prinudne sterilizacije koju isključivo jedna zajednica doživljava u Crnoj Gori, a to je zajednica transrodnih osoba, kazao je Ulićević.

Na pitanje kako komentariše ovogodišnju objavu ILGA Europe Rainbow mape, koja suštinski sumira napretke i zaostatke na polju ljudskih prava, specifično LGBTIQ osoba, a na kojoj Crna Gora bilježi pad sa 8. na 12. mjesto, Ulićević je odgovorio da je to očekivano.

- Mi imamo Zakon o životnom partnerstvu, koji je usvojen prije dvije godine, ali njegova primjena i dalje nije potpuna, samo zato što političke elite nijesu htjele da se bave ovom temom, rekao je Ulićević.

Prema njegovim riječima, Kvir Montenegro je čak i pripremio analizu sa taksativno navedenim članovima svih zakona koji moraju da budu izmijenjeni i na koji način.

- Znači, posao je praktično urađen za donosioce i donositeljke odluka, ali nije bilo volje u parlamentu, istakao je Ulićević.

Takođe, kako je dodao, Pravilnik koji je donijelo Ministartsvo zdravlja u suprotnosti je sa zakonom i diskriminiše lezbejke, biseksualne žene koje žele da pristupe vantjelesnoj oplodnji.

- Uz to imamo društveno političku situaciju koja se radikalizovana, povećan govor mržnje, zločina iz mržnje…tako da je ovaj pad Crne Gore je vrlo jasan i indikativan, smatra Ulićević.

On je, povodom 17. maja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i tarnsfobije, rekao da je ona u odnosu na prije deset godina smanjena, ali je, kada se pogleda dvije godina unazad povećana.

- Tu ne mislim samo na LGBTIQ osobe, netrpeljivost je povećana generalno u društvo i to se uvijek negativno odražava na marginalizovane grupe, istakao je Ulićević.

Mišljena je da mediji u Crnoj Gori, iako je bio Međunarodni dan borbe protiv homofobije, nikada manje nijesu izvještavali na tu temu.

- Ja mislim da je to opasan trned jer naš monitoring medija bilježi konstantan pad interesovanja medija za ove teme, a onda sa druge strane imamo ogromno interesovanje medija za dnevno politčka dešavanja koja su na nivou sapunica, kazao je Ulićević.

Govoreći o jačanju desničarskih struktura, on kaže da je taj trend na globalnom nivou i da nikom, pa ni Crnoj Gori, za sada nije donio ništa dobro.

- Ja čvrsto vjerujem da desnica ne može nikome dobro da donese, osim onima koji je propagiraju. Jer, kada razmišljamo o mržnji treba da razmislimo ko od nje profitira, ko profitira od podjela, kazao je Ulićević.

Poručuje da niko iz LGBTIQ zajendice nije kriv za postojeće podjele u društvu i da odgovornost za to treba tražiti na drugom mjestu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:17