Daliborka Uljarević / - FOTO: MEDIA PRESS CENTAR BEOGRAD
28/03/2024 u 14:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uljarević: Glasanje Vukićević u PSSE suprotno spoljno-političkim prioritetima države

Glasanje predstavnice vladajuće većine u PSSE Maje Vukićević protiv članstva Kosova u toj organizaciji, suprotno je spoljno-političkim prioritetima Crne Gore, kazala je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Ona je agenciji MINA kazala da je glasanje Vukićević, poslanice Demokratske narodne partije koja je članica koalicije Za budućnost Crne Gore, u skladu sa onim što su stavovi te partije i koalicije.

Uljarević je navela da je takvo glasanje očekivano i dosljedno u dijelu afirmacije politike te političke grupacije.

- Istovremeno, ovakav pristup je u suprotnosti sa utvrđenim spoljno-političkim prioritetima države Crne Gore, koji su integrisani i u koalicioni sporazum na bazi kojeg je parlamentarna većina izabrala Vladu - kazala je Uljarević.

Ona je naglasila da je Vukićević, kao šefica Delegacije Crne Gore pri PSSE, faktički predstavljala Crnu Goru.

Uljarević smatra da je izbor Vukićević da između državnih i partijskih prioriteta prednost da partijskim, morao indukovati brze reakcije iz onog dijela parlamentarne većine koji se, kako je rekla, javno zaklinje da ne sprovodi srpsko-rusku već crnogorsku državnu agendu.

- Činjenica da oni svi na to ćute, a posebno premijer, ministar vanjskih poslova i resorni potpredsjednik Vlade, ali i predsjednik, potvrđuje njihov inferioran odnos u suživotu sa koalicijom ZBCG - ocijenila je Uljarević.

Joković: I ja bih lagano glasao protiv prijema Kosova

Ona smatra da to demonstrira i strah od zamjeranja koaliciji ZBCG, pa i po cijenu koja predstavlja crvenu liniju u odbrani javnog interesa.

- Ishod glasanja u Savjetu Evrope (SE) jasno je ukazao ko su čiji igrači, jer je Vukićević ostala u manjini sa dva predstavnika Srbije i jednim iz Bosne i Hercegovine, dok je ubjedljiva većina glasala da Kosovo bude dio SE - navela je Uljarević.

Kako je navela, iako će uskoro biti održan Komitet ministara SE, koji daje posljednju riječ i na kojem je za očekivati da za tu odluku glasa ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, glasanjem u srijedu se šalje loša poruka o nekonzistentnosti vlasti oko bazičnih pitanja.

Knežević: Maja Vukićević osvjetlala ono malo obraza po kome se јoš uviјek u sviјetu kazuјemo

- To nanosi štetu ugledu Crne Gore, ali je i dobar podsjetnik za sve one koji žive u iluziji da će ZBCG prihvatiti pravila ostalih kad uđe u Vladu jer se to neće desiti, odnosno ZBCG će, u toj situaciji, nametnuti ostalim konstituentima vlasti svoja pravila i principe - kazala je Uljarević.

Kako je navela, kontinuirana konsternacija ostalih konstituenata vlasti, prije svega Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata, od ZBCG, samo hrani tu koaliciju da nastavi sa pomjeranjem linija i uspostavljanjem dominacije.

- Primjera imamo dosta u zemlji, a ovakvim glasanjem Vukićević to postaje jasnije i međunarodnim okvirima - zaključila je Uljarević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 17:31