Далиборка Уљаревић / Фото: Архива
07/09/2021 u 13:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уљаревић критикује патријарха: Био је спреман да угрози мир у Црној Гори

Извршна директорка ЦГО за црквеног великодостојника казала да је "имао друго лице у Хрватској"

Извршна директорка Центра за грађанско образовање (ЦГО) Далиборка Уљаревић казала је данас у ХТВ-овој емисији Студио 4 да нема сумње да је Србија дубоко инволвирана у догађаје у Црној Гори.

Такође је била критична и према патријарху Порфирију, за којег је рекла да се показао као неко ко је спреман да угрози мир и стабилност у Црној Гори.

- Мислим да нема сумње да је Србија дубоко инволвирана у догађаје овђе и да српски предсједник Александар Вучић нескривено показује једну врсту незадовољства што нема већи удио у процесима доношења одлука и утицај у друштвено политичком одлучивању у Црној Гори - рекла је Уљаревић.

Додаје да Вучићу одговара свака ситуација која указује на слабост црногорских институција те нејединство и недостатности политичких структура које воде државу како би се он позиционирао као неко ко то може ријешити.

- Потпуно сам увјерена да је ова ситуација могла бити избјегнута - рекла је она.

Уљаревић је рекла да је дијалог неопходан, али да је у овој ситуацији изазов како га провести и ко има легитимитет да на њега позове.

- Моје је увјерење да се тај дијалог не може догодити на садржајној, аргументираној, одрживом нивоу ако не будемо имали снажно укључење међународне заједнице - поручила је она. 

Уљаревић сматра да је Црна Гора пребрзо ушла у НАТО те да није испуњавала одређене критеријуме, а да та неспремност није адресирана послије.

Истакла је да ће СПЦ, а посебно митрополит Јоаникије, заувијек носити биљег оваквог устоличења, које је све само не свечан чин који може бити нешто што ће задовољити истинске вјернике. 

- Прилично чуди, мене је макар изненадио, и приступ патријарха Порфирија. Он је, колико сам разумјела, имао сасвим друго лице док је био у Хрватској, а овдје се показао као неко ко је спреман да угрози и мир и стабилност у Црној Гори да би провео један вјерски обред и тиме покушао демонстрирати снагу те цркве. Вјерујем да се многим у Црној Гори упалила “црвена лампица” и да су схватили колико је ово било близу нежељеног сценарија- закључила је Уљаревић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:13