Daliborka Uljarević / - CGO
19/07/2023 u 19:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uljarević: Principi PES-a su smokvin list koji vrijeđa zdravi razum građanki i građana

Ono što brine, makar iz pozicije civilnog sektora, je to sto mi tri godine osciliramo od 12 do 26 članove vlade, a to ukazuje da oni koji to rade nemaju pojma i ne znaju koliko je komplikovano odvojiti arhive ministarstava, rekla je Uljarević

Principi PES-a dolaze kasno, više kao smokvin list koji treba da pokrije ono što se dešavalo proteklih dana. Sami Principi nijesu ništa novo, mogli su, čak, biti bolje napisani, tako da je ovo na neki način vrijeđanje razuma građana, kazala je za TV Nova izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević.

Najave o načinu i strukturi vlade nijesu, baš, obećavajuće, smatra ona.  

- Ono što brine, makar iz pozicije civilnog sektora, je to sto mi tri godine osciliramo od 12 do 26 članove vlade, a to ukazuje da oni koji to rade nemaju pojma i ne znaju koliko je komplikovano odvojiti arhive ministarstava, rekla je Uljarević i dodala da tako rade jer ne znaju koliko će to uspotiti sve ostalo. Uljarević smatra da je to rezultat jedne partijske, kako je rekla, gotovo pijačne trgovine.

Evropa sad saopštila deset principa za sastav Vlade

Dokaz za to je i najavljeno razdvajanje osnovnog od višeg obrazovanja, u cilju kreiranja većeg broja ministarstava kako bi se zadovoljili partijski apetiti.

Za koaliciju ZBCG, odnosno ono što je bio DF, kaže da ne vidi na koji način se uklapa u proklamovane principe i u napredovanje ka EU. 

Knežević je već vidio da se taj razgovor na koji je pozvan odvija pro forme, “i ja mislim da je za Crnu Goru bolje da je pro forme jer ne vidim na koji način se oni uklapaju u ono što je proklamovano kao principi PES-a, ni u posvećenost Evropskoj uniji i njenim politikama i praksama, osobito, imajući vidu njihov odnos prema agresiji Rusije na Ukrajinu, prema zločinima u regionu”, kazala je Uljarevič. U tom kontekstu DF ne pripada vladi koja želi da ima legitimitet proevropske. 

Uljarević smatra da ni DPS-u, ni URI ne odgovara da manjiski podržavaju vladu nad kojom nemaju kontrolu. Abazović, smatra ona, nije poželjan partner jer je kao rijetko ko uspio da se prikaže kao čovjek kome se, apsolutno, ne može vjerovati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 04:57