Далиборка Уљаревић / - Далиборка Уљаревић
21/06/2021 u 13:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Уљаревић: Србија би да контролише Црну Гору као Републику Српску

Уљаревић је рекла и да је не чуди што смо дошли до ове тачке у односима Србије и Црне Горе иако то изгледа врло радикално – из простог разлога што Вучић не гледа Црну Гору као суверену и независну државу, већ територију над којим жели да има политички и други везани утицај

Извршна директорка Центра за грађанско образовање Далиборка Уљаревић каже да изјаве предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Скупштине Србије Ивице Дачића после усвајања Резолуције о Сребреници у парламенту Црне Горе показују „ниво њихове манипулативности“ јер се том резолуцијом јасно апострофира индивидуална кривица за геноцид и ни у једном сегменту нема изједначавања ниједног народа као геноцидног.

- У питању је њихов покушај да поврате утицај у Црној Гори да би од ње направили оно што су направили у Републици Српској – да имају под контролом ту територију - рекла је Уљаревић за Н1 и додала да пошто им то не успијева долази „провала бијеса и агресије из Србије“.

Оцијенила је и да представници власти у Србији на Црну Гору гледају као недозрелу, недовршену државу којој Србија треба да уреди одређене ствари унутар система. Истиче и да ситуација у Црној Гори – пандемија, економски проблеми, уз раст националистичког, клерикалног израза, креирају вулнерабилност коју неко са стране покушава да искористи.

Сматра и да Вучић има доста проблема, без обзира на то што у други план ставља неуспјех да „испреговара јасан однос са Косовом“ и да је „иза свега само план да се скрене поглед са проблема“ које Србија не може да ријеши.

Уљаревић је рекла и да је не чуди што смо дошли до ове тачке у односима Србије и Црне Горе иако то изгледа врло радикално – из простог разлога што Вучић не гледа Црну Гору као суверену и независну државу, већ територију над којим жели да има политички и други везани утицај.

- И када год осјећа да тај утицај није у сразмјери са оним што је уложио на различите начине и у различите актере долазимо до затезања односа - каже она.

Она оцјењује и да је талас критика из Србије по усвајању резолуције „поптуно неправедно запљуснуо Црну Гору јер је у питању рад црногорских институција у оквиру оног што је њихово уставно и законско овлашћење.

Коментаришући одговор Вучића да су се у Црној Гори умијешали у српске ствари јер расправљају о Сребреници, Уљаревић наводи да Сребреница није питање резервисано само за расправу у Србији. И други парламенти у Европи, како подсећа, разговарали су о њему, а и ЕП је донео резулуцију која осуђује геноцид у Сребреници, и њу је ратификовала и Црна Гора, али тада није било реакције из Србије.

Поводом натписа таблода из Србије блиских властима о Црној Гори, каже да та њихова приземност не треба да служи на понос ни оном ког подржавају, али и да контрапродуктивно дјелује по пројектоване циљеве у Црној Гори.

- Над овим се згражава највећи дио Црне Горе и то је нешто што нас је подсјетило колико се не поштују црногорске институције од србијанских власти и медија, а ако се не поштују институције, онда се не поштује ни Црна Гора - каже Уљаревић.

Поводом изјава црквених великодостојника, патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија, који су такође критиковали усвајање резолуције, Уљаревић оцјењује да је „њих прилично понио претходни период у ком су црквени великодостојници заузели непримјерено важно мјесто у друштвено политичком животу Црне Горе.

- Као да су заборавили да је Црна Гора уставом дефинисана као грађанска држава - рекла је Уљаревић и додала да би „корисније било и за СПЦ да се великодостојници више баве верским питањима“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:01