Европска комисија
16/01/2022 u 13:17 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Умјесто наредне седмице, експерти Европске комисије стижу на прољеће

Циљ Peer Review мисиjе је да проциjени капацитете Црне Горе да се бави корупциjом на високом нивоу и организованим криминалом, са посебним фокусом на прање новца

Иако су експерти Европске комисије (ЕК) у оквиру Peer Review мисиjе на тему борбе против организованог криминала и корупциjе требало је да посјете Црну Гору и бораве у њој од 24. до 28. jануара, они ће то учинити на прољеће, сазнаје „Дан“.

Како нам је саопштено, разлог одлагања доласка Мисије је, осим компликоване ситуације изазване пандемијом корона вируса, и термин конститутивне сједнице Тужилачког савјета, која је заказана за 24. јануар, што се поклапа са датумом првобитно планираног доласка Мисије. Тачан датум доласка, како је наведено, биће утврђен накнадно.

Како је „Дан“ раније објавио, циљ Peer Review мисиjе је да проциjени капацитете Црне Горе да се бави корупциjом на високом нивоу и организованим криминалом, са посебним фокусом на прање новца. Мисиjа ће испитати и комплетан кривични поступак, од фазе истраге до доношења правоснажних судских пресуда, на основу конкретних, недавно окончаних предмета коjе воде црногорски органи за спровођење закона и судови.

Препоруке експерата ће се наћи у наредном нон-пејперу и извјештају о напретку

Шеф Раде групе за вођење преговора у 23. поглављу и преговарач за Кластер 1 Бојан Божовић раније је казао за „Дан“ да ће препоруке ове експертске мисиjе Црну Гору пратити док не уђемо у Европску унију и биће садржане у следећем нон-пејперу и извjештаjу Европске комисије о Црној Гори.

– И ова мисиjа jе тачка преклапања поглавља 23 и 24, и то дио за борбу против корупциjе из поглавља 23 и дио око организованог криминала из поглавља 24. Дакле, радиће се на конкретним предметима, тj. обjашњаваће им се како се и зашто одлучивало, гдjе су биле препреке и слично – објаснио је Божовић.

Мисиjа ће покривати и претпретресну фазу и фазу суђења.

– У разматрању случаjева Мисиjа ће посебну пажњу посветити неким хоризонталним питањима као што су употреба мjера таjног надзора, разлика између организованог криминала и тешког криминала, коришћење финансиjских истрага, одузимање имовине стечене криминалом, коришћење споразума о признању кривице и казнена политика. Такође ће размотрити неке одбачене предмете (случаjеве у коjима jе истрага резултирала одлуком да се не приступи гоњењу) и одлуке о ослобађању. Мисиjа ће оциjенити и начин на коjи jе Црна Гора одговорила на препоруке из сличне мисиjе коjа jе одржана 2019. године – наводи се у материјалу Мисије.

Чланови Мисије која ће посјетити Црну Гору су Тео Бил, истражни судиjа, предсjедник суда у Мехелену, Белгиjа; Оливер Хофман, замjеник начелника одјељења, Државни криминалистички биро, Њемачка; Линалота Петрелиус Ндиси, виши jавни тужилац, Шведска; и Мајкл Толстиук, судиjа, Аустрија

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:44