Здравко Кривокапић / - Влада
08/06/2021 u 19:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Унапређивати односе кроз експертску и економску сарадњу

Кривокапић је рекао да је Црна Гора током естонског предсједавања Савјетом ЕУ отворила неколико поглавља

Црна Гора и Естонија ће унапређивати односе кроз експертску и економску сарадњу, поручено је на састанку премијера Здравка Кривокапића и естонске амбасадорке Кристи Карелсон.

Кривокапић је, како је саопштено из Владе, захвалио Влади Естоније на донацији контигента заштитне медицинске опреме у јеку пандемијске кризе, кроз Механизам цивилне заштите Евроспке уније (ЕУ).

-Солидарност свједочи о значају координације и спремности чланица овог механизма да удруженим снагама подржимо једни друге у превазилажењу кризних ситуација-рекао је Кривокапић.

Он је истакао да је епидемиолошка ситуација таква да сасвим одговорно и домаћински могу да угосте све туристе који су планирали да свој одмор проведу у Црној Гори.

Кривокапић је рекао да је Црна Гора током естонског предсједавања Савјетом ЕУ отворила неколико поглавља и да је посредством Тајекс инструмента Естонија учествовала у директној и експлицитној експертској подршци Црној Гори.

-Тако да и убудуће очекује подршку те државе, нарочито у области владавине права, слобода и безбједности, а што су горућа питања поглавља 23 и 24-додао је Кривокапић.

Он је Карелсон пренио заинтересованост црногорске стране да се обогати кооперативност у области туризма, пољопривреде, саобраћаја, просвјете, науке и да се афирмише повезивање – братимљење градова и универзитетских центара.

-Кривокапић је истакао да ће плодоносан билатерални однос између Црне Горе и Естоније, ангажовањем скупштинских тијела Црне Горе, у најскорије вријеме бити крунисан и формирањем Групе пријатељства са Естонијом- наводи се у саопштењу.

Карелсон је истакла значај унапређења билатералних односа и спремност да Естонија помогне Црној Гори кроз слање експертске подршке.

Она је понудила помоћ на пољу дигитализације и размјене најбоље праксе у циљу унапређења и оснаживања капацитета за спровођење реформе јавне управе и указала да постоји велики простор за развој економских односа између двије земље.

Карелсон је истакла задовољство што ће Црна Гора и Естонија 13. јуна прославити годишњицу успостављања дипломатских односа двије државе, указавши на чињеницу да је Естонија прва држава са којом је Црна Гора успоставила дипломатске односе.

-Саговорници су изразили очекивање да би врло брзо могло доћи и до званичних посјета највиших представника извршне власти обје државе- закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:21