са састанка / - RADE KOPRIVICA
11/05/2022 u 15:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УНДП наставља да подржава Владу у спровођењу политика социјалне заштите и започетих реформи

Абазовић је изразио задовољство укупном сарадњом са УНДП, као и интезитетом и динамиком заједничких активности

УНДП је поуздан и активан партнер Црне Горе у реализацији приоритетних развојних циљева. Влада и УНДП настављају сарадњу, нарочито у дијелу јачања институционалних капацитета, реформских процеса и европских интеграција. Нјихова реализација ће несумњиво допринијети испуњавању обавеза Црне Горе у оквиру кључних преговарачких поглавља и циљева одрживог развоја“, констатовано је на састанку предсједника Владе Црне Горе Дритана Абазовића и сталне представнице УНДП-а у Црној Гори, Даниеле Гашпарикове.

Абазовић је изразио задовољство укупном сарадњом са УНДП, као и интезитетом и динамиком заједничких активности, степеном реализације планираних пројеката и стратешки орјентисаних програма који у потпуности прате развојне потребе Црне Горе у контексту ЕУ интеграција и испуњавања циљева одрживог развоја.

Он се захвалио на подршци коју је УНДП пружио Црној Гори током пандемије ковид19, подсјетивши да је УНДП био кључни посредник у набавци личне и заштитне опреме за здравствене раднике, неопходних медицинских средстава и материјала за здравствене установе, али и тражењењу дигиталних рјешења за убрзање постојећих ИЦТ система и увођењу нових технолошких модела у односу на пандемију.

Стална представница УНДП-а у Црној Гори, Даниела Гашпарикова, захвалила је премијеру Абазовићу и новоизабраној Влади на препознавању важности присуства УНДП-а у држави.

 - Оквир за наставак нашег снажног партнерства представља нови програмски оквир сарадње између УНДП-а и Црну Гору за период 2023-2027, који је у потпуности усклађен са Агендом оџивог развоја 2030 и приоритетима из процеса приступања Црне Горе ЕУ. Наш заједнички фокус ће током наредних пет година бити на климатским промјенама,  зеленом, родно одговорном економском развоју, дигиталној трансформацији друштва и институција. Ово је погодан тренутак за опоравак и јачање отпорности друштва, уз пријеко потребно испуњавање еколошких стандарда, као и принципа транспарентних институција усмјерених на грађане, рекла је Гашпарикова.

Како је истакла, напредак црногорског друштва је могућ само уколико у том процесу нико не буде запостављен.

 - Управо зато ће УНДП наставити да подржава Владу у спровођењу политика социјалне заштите и већ започетих реформи, са посебним фокусом на рањиве категорије становништва – особе са инвалидитетом, старије особе, младе, жртве родно заснованог насиља. Јавна управа има немјерљиво важну улогу у кад је у питању социјална инклузија и стварање услова за боље генерисање прихода за све, поручила је Гашпарикова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. mart 2023 05:12