са састанка / - фото: Уунија послодаваца Црне Горе
14/09/2021 u 14:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Униjа послодаваца ће наставити да пружа допринос преговарачком процесу

Митровић jе указао на богату мрежу коjу jе Униjа развила са привредном заjедницом и организациjама коjе се баве економско-социjалним питањима, не само на нивоу државе већ и региона и шире

Униjа послодаваца посjедуjе стручна и практична знања из области привреде и социjалне политике коjа су и у претходном периоду била стављена на располагање преговарачкоj структури Црне Горе, уз очекивање да ће се њихов допринос jош више валоризовати у наредним фазама преговора, саопштено jе током разговора предсjедника Униjе послодаваца Црне Горе Предрага Митровића и главне преговарачице Зорке Кордић.

Они су, са сарадницима, данас одржали састанак с циљем размjене информациjа о тренутним активностима Канцелариjе за европске интегарциjе и Униjе послодаваца Црне Горе и размотрили могућности за унапређење даље сарадње.

Митровић jе указао на богату мрежу коjу jе Униjа развила са привредном заjедницом и организациjама коjе се баве економско-социjалним питањима, не само на нивоу државе већ и региона и шире. Како jе истакао, због тога, Униjа може бити изврстан партнер у успостављању контаката и сарадње са различитим актерима коjи могу доприниjети процесу европске интеграциjе, али и „прониjети глас“ о резултатима коjе Црна Гора остваруjе и доприниjети побољшању нашега имиџа нарочито међу државама чланицама Униjе.

Кордић jе представила тренутно стање у преговорима са ЕУ, уз фокус на реструктурирање преговарачке структуре, у коjу ће, како jе казала, свакако бити укључени представници Униjе послодаваца, и испуњавање привремених мjерила у поглављима 23 и 24 као „окидача“ даљих активности на затварању преговора по поглављима.

Она jе указала на значаj политичке компоненте коjу носи ревидирана методологиjа преговора, кроз  веће укључивање држава чланица, и у том контексту оциjенила корисном сву помоћ коjа би анимирала државе ЕУ за већу подршку приступању Црне Горе Униjи. У том смислу jе истакла могућности коjе нуде програми и проjекти коjе финансира ЕУ и понудила подршку Канцелариjе за европске интеграциjе Униjи послодаваца за поjашњење процедура и проналажење партнера.

Саговорници су  се сагласили да jе процес приступања ЕУ заjеднички процес коjи захтиjева широки друштвени консензус, бољу сарадњу свих укључених актера и размjену знања ради изградње капацитета за обавезе коjе нас чекаjу стицањем чланства у ЕУ, али и одговараjућу економску дипломатиjу. Договорен jе наставак сарадње, са могућношћу организовања заjедничких обука, као и заjедничког догађаjа коjи би, по угледу на Конференциjу о будућности Европе, окупио послодавце и представнике преговарачке структуре ради размjене мишљења о темама коjе су битне како за функционисање на националном и нивоу региона, тако и за европску интеграциjу Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:47