ГП УРА / - фото: УРА
01/11/2022 u 10:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

URA: Alimentacioni fond još jedna pobjeda naše politike

Osnivanje Alimentacionog fonda i njegovo zakonsko regulisanje još jedan je potez kojim u potpunosti poštujemo ustavnost države i načelo da je ona država socijalne pravde, navode iz URE

Izuzetno nam je zadovoljstvo što Zakon o privremenom izdržavanju djece koji podrazumijeva i Alimentacioni fond stupa na snagu danas i počinju prijave, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

URA se od nastanka, tačnije 2015. zalagala i inicirala osnivanje ovakvog fonda i njegovo regulisanje kroz zakonske akte. Ovo je još jedna pobjeda naše politike, što je posebna satisfakcija, imajući u vidu da se time doprinosi tome da društvo postaje bolje, solidarnije i pravednije, navode iz URE.

Podsjetili su da je bilo neprihvatljivo da država ne čini ništa kako bi pomogla samohranim roditeljima i riješila problem neplaćanja alimentacija.

Svjedoci smo činjenice da u Crnoj Gori postoji veliki broj nesavjesnih roditelja koji nakon razvoda ne osjećaju nikakvu obavezu prema svojoj djeci, ako ih zakon na to obavezuje. Samohrane roditelje kojima su djeca ‘pripala’ niko ne pita da li imaju mogućnosti da se brinu o djeci. Oni se moraju snaći i obezbjediti im hranu, odjeću, obuću, školovanje i sve drugo što je neophodno. Suđenja kojima bi pokušali da zadovolje prava za svoju djecu trajala bi neprimjereno dugo i iscrpljuju emotivno i materijalno, dodaju iz URE.

- Alimentacioni fond prvi je korak države u pomaganju samohranim roditeljima. Osnivanje Alimentacionog fonda i njegovo zakonsko regulisanje još jedan je potez kojim u potpunosti poštujemo ustavnost države i načelo da je ona država socijalne pravde -zaključuju iz URE.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:43