Сједиште локалне управе у Пљевљима / - Б.је.
28/09/2023 u 16:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

URA: Dio vlasti u Pljevljima narušava sekularni i multivjerski karakter Crne Gore i podstiče tenzije

Ističu da se vjerski praznici nikako se u građanskom društvu i sekularnoj državi kao što je Crna Gora ne smiju nametati kao opštinski praznici

Današnjom odlukom Skupštine opštine Pljevlja kojom se predviđa da Dan opštine bude 27. oktobar, kao dan oslobođenja Pljevalja u Prvom balkanskom i Prvom svjetskom ratu, ali i kao dan vjerskog pravoslavnog praznika Sveta Petka, što inicijatori te ideje ni u jednom trenutku i ne kriju, napravljen je svojevrsan presedan kojim se narušava multivjerski i multietnički sklad Pljevalja i Crne Gore kao i Ustavno uređenje naše države kao sekularne, saopšteno je iz GP URA.

Usvojen predlog: Sveta Petka da bude novi Dan opštine Pljevlja



Smatraju da se donošenjem ovakve odluke ne uvažavaju stavovi i osjećaji svih građana Pljevalja, kao ni određenog broja partnera u vlasti, ne doprinosi pomirenju, niti očuvanju tekovina antifašizma.

- Od inicijatora ideje, koalicije Za budućnost Pljevalja, moramo priznati da nijesmo iznenađeni na donošenju ovakve odluke, ali iznenađuje nas da su neke druge partije, koje kako tvrde baštine građanske vrijednosti, podlegle pritisku i dozvolile da se ponovo u fokus javnosti vrate teme koje podstiču vjerske i nacionalne tenzije. Umjesto da naše društvo iskorači i svoju energiju usmjeri na rješavanje brojnih problema, nažalost, neke partije u maniru bivšeg režima ovakvim svojim djelovanjem pokušavaju da ponovo produkuju podijele u našem društvu- navodi se u saopštenju.

Ističu da se vjerski praznici nikako se u građanskom društvu i sekularnoj državi kao što je Crna Gora ne smiju nametati kao opštinski praznici.

- Dan opštine Pljevlja ili bilo kojeg drugog grada u Crnoj Gori treba da bude praznik svih građanki i građana koji žive u tom gradu bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, a ne nikako jedne vjerske ili nacionalne zajednice samo iz tog razloga što neko ima većinu za donošenje takvih odluka u nekoj opštini- zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 21:41