Дамјановић / Фото: Иван Петровић Ипе
11/03/2022 u 11:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УРА: Док је Дамјановић био у Управи царина једна паклица цигарета није украдена

Сада је потпуно јасно да је управо Спајић ресор заслужан за хаос у Управи царина и прихода, кажу из Абазовићевог покрета

За вријеме мандата Александра Дамјановића у Управи царина и прихода, ниједна паклица цигарета није украдена из Слободне зоне Луке Бар, кажу из Грађанског покрета УРА, на чијем је челу Дритан Абазовић. 

Из УРа су критиковали министра финансија Милојка Спајића и његов кадар, наводећи да се иза неспособности појединих службеника Управе заправо крије системско и намјерно урушавање једне од најважнијих црногорских институција директно задужене за сузбијање шверца.

- Сада је потпуно јасно да је управо Спајић ресор заслужан за хаос у Управи царина и прихода, а да су аргументи "кашњења појединих међународних пројеката" само изговор на смишљеном путу новог урушавања кровне институције задужене за сузбијање шверца цигарета. Оно шта је започето са никада образложеном смјеном Александра Дамјановића, сада се наставља новим акцијама, са циљем да подреди један од најзначајнијих државних органа себи и својим интересима- указали су у покрету УРА.

УРА је, како тврде, мјесецима подсјећала да је Управа царина и прихода једина надлежна за Слободну зону Луке Бар, из које су нестала два вриједна товара цигарета, а да то сходно Закону не може бити сектор безбједности, коме се покушала пребацити кривица.

- Одлука о забрани складиштења дуванских производа у Слободној зони Луке Бар усвојена је крајем јула прошле године, на иницијативу Абазовића и у сарадњи са међународним партнерима, чиме су створени предуслови за заустављање шверца цигарета. Међутим, то очигледно није одговарало одређеним круговима у одлазећој Влади, већ је примарни циљ одувијек био - стварање хаоса у институцији задуженој за сузбијање шверца, шта је најбоље искористио управо шверцерски лоби. Надамо се да ће након нове Спајићеве сјече у Управи царина и прихода, свим грађанима и цивилном сектору постати кристално јасно - ко и због чега урушава ту државну институцију, те колику пресудну улогу Управа има у контроли и сузбијању шверца цигарета. Управо због Одлуке коју је иницирао Абазовић, легална продаја цигарета скочила за чак 40 одсто у првој години, шта је држави донијело скоро 15 милиона еура- закључили су из УРА. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 13:24