URA formirala Bokešku inicijativu / - GP URA
26/04/2024 u 15:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

URA formirala Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.

- Inspirisani zajedničkom željom da Boka, kao jedinstvena cjelina u kulturnom, socio-ekonomskom i svakom drugom smislu, u dogledno vrijeme izađe iz sjenke, i zauzme mjesto koje zaslužuje kao potencijalno najrazvijenija regija u Crnoj Gori formirali smo Bokešku inicijativu, stoji u memorandumu koji su potpisali predstavnici tri opštinska odbora URA iz Boke.

U memorandumu se dalje navodi da je cilj Bokeške inicijative Boka da se pita, jer se u prethodnom periodu od Boke obilato uzimalo, a šturo vraćalo. Oduvijek se zloupotrebljavalo gostoprimstvo i bokeška pitomina te se tako više skrnavilo nego unaprijeđivalo. Umjesto da uživamo u jednom od najljepših zaliva svijeta, mi smo dopustili da se ta ljepota narušava neplanskom, prekomjernom izgradnjom i nekontrolisanim razvojem turizma.

Na osnivačkoj sjednici za predsjednicu Bokeške inicijative izabrana je Adela Barba iz Kotora, dok su za potpredsjednike izabrani Nikola Radman iz Herceg Novog i Ljubomir Jovanović iz Tivta, dok pored njih radno tijelo Bokeške inicijative čine još i Nebojša Ševaljević, Milan Đaković, Ana Vukasović, Anto Peruđini, Milica K. Coppola, Aco Božović, Ilija Peulić, Đorđi Crnogorčević, Jasmina Kosać, Magdalena Čelanović, Dragan Marić i Marjan Brčić.

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je čestitao na formiranju Bokeške inicijative i pružio potpunu podršku, on je poručio i da je poslanički klub URE spreman da uvaži sve predloge koji budu dolazili od Bokeške inicijative i predloži ih Parlamentu Crne Gore na usvajanje, počev od Zakona o lokalnim samoupravama.

- Boka je biser Crne Gore, ali nažalost nije dovoljno valorizovan, odnos prema Boki mora biti pravedniji. Mi smo se trudili da u svom mandatu damo doprinos razvoju Boke, kroz vraćanje trajektne linije u državno vlasništvo koji sada donosi više milona profita državi, vratili smo i Pine u vlasništvo Opštine Tivat. U našem mandatu je završena i žičara Kotor-Lovćen na koju smo čekali decenijama, otpočeli smo i izgradnju bulevara Tivat-Jaz, kao jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata ne samo za Boku, već i za čitavu državu. Ali na tome se ne smije stati, razvoj infrastrukture na području Zaliva mora biti prioritet svih vlasti jer Boka to i zaslužuje, istakao je Abazović.

URA u Budvi "Drugačije", nosilac liste Rađenović

Kako je zaključio, Boki je sve Bog dao, na nama je samo da budemo malo hrabriji i mudriji i da time učinimo da se svaki građanin, prije svega Boke kotorske, može ponositi na najperspektivnijom regijom Crne Gore.

- Bokeška fjaka i uspavanost, ne mogu biti izgovor za pasivan odnos prema našim problemima. Ne želimo da čekamo druge da riješe naše probleme, uvijek je dobar momenat i pravo vrijeme za dobre ideje i rješenja. Pozivam sve vas, koji sa nama dijelite iste stavove, da uzmete učešće u radu Bokeške inicijative, da nam šaljete vaše ideje i sugestije. Vezuju nas zajednička tradicija, istorija, životni prostor, kultura, ali i zajednički problemi, i jedino zajedno ih možemo riješiti, saopštila je Adela Barba novoizabrana predsjednica Bokeške inicijative.

- Cilj nam je da u Bokešku inicijativu uključimo sve ljude koji vole Boku, građanske aktiviste, nevladine organizacije, kako bismo zajednički doprinijeli saradnji između tri opštine i na taj način doprinijeli razvoju Boke, poručio je novoizabrani potpredsjednik Bokeške inicijative Nikola Radman.

Ljubomir Jovanović je istako da Boka čini jedan od najznačajnijih resursa Crne Gore, a da bi se taj ekonomski potencijal adekvatno valorizovao neophodno je da se pitaju ljudi koji žive u Boki. On je dodao i da je neophodno inicirati izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, ali i sve druge zakone i podzakonske akte, kako bi se doprinijelo osnaživanju uticaja građanki i građana Boke za pitanja koja se tiču njih samih.

Prisutnima se obratio i nosilac liste Građanskog pokreta URA na lokalnim izborima u Budvi Blažo Rađenović i poručio da je Morsko dobro na čelu sa njim ostvarilo istorijske rezultate.

- Radili smo na tome da decentralizujemo upravljanje, uspjeli smo da trajektnu liniju vratimo u državno vlasništvo. Moja je želja bila da opštine Herceg Novi i Tivat preuzmu upravljanje trajektnom linijom, međutim lokalne samouprave nijesu bile spremne na to. Želja nam je bila i da se Luka Škver vrati u vlasništvo Opštine HercegNovi, kao što smo to učinili sa Pinama koje smo vratili u vlasništvo Opštine Tivat, kazao je Rađenović.

On je poručio i da je siguran da će Građanski pokret URA kroz 45. Vladu vratiti građanima ono što je oteto od njih i što nijesu uspjeli da dovrše kroz 43. Vladu, ali i da će i raskinuti sve štetne ugovore koje ovih dana potpisuje Spajićeva Vlada i koje planira da potpiše na štetu građana, a za interese pojedinaca, kako je to DPS decenijama radio. On je zaključio i da će 26. maja na izborima u Budvi pokazati da je URA drugačija od drugih, sa željom da radi isključivo u interesu svih građanki i građana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 17:15