Са сједнице скупштине / - Скупштина Црне Горе
05/06/2022 u 14:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УРА и СНП за легализацију канабиса, ПЗП против

Социјалдемократска партија најавила је да ће предложити закон о легализацији употребе уља канабиса у медицинске сврхе

Грађански покрет (ГП) УРА и Социјалистичка народна партија (СНП) најавили су подршку легализацији канабиса у медицинске сврхе, док се Покрет за промјене (ПЗП) противи тој идеји.

Из Бошњачке странке (БС) оцијенили су да је иницијатива оправдана и позвали на шири дијалог по том питању.

Социјалдемократска партија најавила је да ће предложити закон о легализацији употребе уља канабиса у медицинске сврхе.

Из ГП УРА казали су да, с обзиром на то да су релевантне студије доказале ефикасност примјене марихуане и уља канабиса у ограниченим количинама код најтежих патолошких стања организма али и код неких психолошких тегоба, сматрају исправним да те супстанце у медицинске сврхе буде легализоване и у Црној Гори.

- Легализација употребе ових супстанци у медицинске сврхе регулисаће ову област која се сада одвија ван легалних токова у сивој зони и то без надзора стручних особа, односно љекара те и државном буџету омогућити додатне приливе новца, казао је портпарол УРА-е Бојан Јеврић агенцији МИНА.

Он је казао да је у тексту закона мора бити тачно наведена доза која се смије легално узети и то под надзором љекара.

Портпарол БС Адел Омерагић казао је да Министарство здравља и Институт за јавно здравље, као стручне институције које се баве свеокупним јавним здрављем, треба да дају процјену колико би усвајање овакве иницијативе утицало на свеукупно здравље.

Према ријечима Омерагића, иницијатива да се легализује уље канабиса у медицинске сврхе је потпуно оправдана.

 - Познато је да се уље канабиса користи за ублажавање многих болести и то најтежих, као што су Паркинсонова и Алцхајмерова. Као примјере земаља које су већ легализовале уље канабиса имамо Хрватску и Сјеверну Македонију, додао је он.

Омерагић је навео да такве иницијативе заслужују студиозан приступ, и да је потребно да се конкретније у јавну расправу око овога укључе и представници туризма, пољопривреде, полиције.

Посланица ПЗП Бранка Бошњак сматра да, с обзиром да малољетници интензивно конзумирају марихуану, друштво још није зрело за легализацију.

 - Убијеђени смо да би дошло до злоупотребе и да би нашој младости направили медвеђу услугу, оцијенила је она.

Бошњак је казала да су и љекари скептични по том питању и додала да се може наћи други модус, а не легализација, да се у случајевима лијечења може користити уље канабиса.

- Зато ПЗП то неће подржати ту иницијативу, казала је Бошњак.

Посланик СНП Драган Вукић рекао је да можда највећи изазов, а самим тим и проблем прихватање увођења и примјене ове индустрије, у степену зрелости једног друштва као што је црногорско.

Према ријечима Вукића, анализирајући економске показатеље ове индустрије у свијету, очигледан је њен енормни раст и развој што се најбоље може видјети из приказаних цифара.

 - Капитализација овог тржишта 2020. године износила је 13,4 милијарде УСД, да би по свим процјенама 2025. године његова вриједност износила 33,6 милијарди УСД. Према часопису „Фортуна“ драматичан раст индустрије канабиса 2028. године довео би до тржишне капитализације од 200 милијарди УСД, навео је он.

Вукић је рекао да што се Балкана тиче, канабис легализован у Сјеверној Македонији, Грчкој и у процесу је легализације у Албанији.

 - Сматрамо да је потребно предузети све да се јавност детаљно информише о свим предностима медицинског канабиса, као и колики би позитиван утицај његова легализација имала на економски развој државе, рекао је он.

Вукић је казао да се СНП залаже се за легализацију медицинског канабиса, гдје би, како је појаснио, ТХЦ био ограничен Европским стандардима, док би се индустријски канабис тзв. „хемп“ гајио на што већим површинама у Црној Гори, што би, како је казао, довело до радно интензивног запошљавања.

 - С друге стране, директан утицај на туризам био би енорман, што се најбоље види на примјеру Холандије. Веома је битно да Црна Гора у том смјеру формира свој бренд који би био препознатљив на глобалном тржишту, закључио је Вукић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. avgust 2022 06:45