/ Фото: Архива
27/05/2021 u 13:34 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

УРА о депортацији избјеглица: Претходна власт заташкавала та непочинства

То је радила како би сачувала актере истог, наводе из Абазовићевог покрета

Грађански покрет УРА, на чијем је челу Дритан Абазовић, подсјетио је да се навршило 29 година од једног од најстравичнијих злочина – депортације босанскохерцеговачких избјеглица из Црне Горе.

- Полиција и службеници државне безбједности широм Црне Горе, а највише у приморским градовима, у мају 1992. године ухапсили су око 150 мушкараца, већином Бошњака и испоручили их ратном злочинцу Радовану Kараџићу. Претходна власт је покушала да, на крајње нељудски и монструозан начин, заташка то стравично непочинство, само како би сачувала актере истог, а умјесто очекиване правде, затварањем случаја избјегнути су истрага и расвјетљавање, као и процесуирање непосредних извршилаца и налогодаваца- саопштили су данас УРА.

Подсјетили су да за вријеме мандата врховног државног тужиоца Ивице Станковић, који је иницирао Стратегију за истраживање ратних злочина и себе поставио за јединог надлежног за надзор над њеном примјеном, није покренута ни једна једина истрага.

- Станковић је дужан да објасни јавности зашто се у протеклих шест година примјене његове Стратегије за истраживање ратних злочина ништа по том питању није догодило, као и зашто није организовао расправу са заинтересованим странама о примјени Стратегије о истраживању ратних злочина, на коју су га претходних неђеља позивале бројне НВО које се баве питањем људских права- навели су из УРА.

Kако су још истакли из те партије, једино реформа судства, тужилаштва и полиције, може допринијети рјешавању овог случаја.

- Без тих суштинских реформи, бројна питања остаће још увијек неодговорена. Подржавамо и иницијативу која је недавно поново упућена предсједнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу да се 27. мај прогласи за дан сјећања на депортоване избјеглице. На тај начин, пружила бих се почаст жртвама и направио цивилизацијски искорак у приближавању истини о посљедицама учествовања Црне Горе у ратовима 90-их. То сазнање, ма како болно, пријеко је потребно нашем друштву - закључују из УРЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 04:05