ЛОГО ГП УРА / - фото: ГП УРА
30/07/2021 u 13:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УРА: Посланици Скупштине да без одлагања изаберу Тужилачки савjет

У Грађанском покрету УРА вjеруjу да се нико неће усудити да помогне организованим криминалним групама, опструираjући избор новог Тужилачког савjета

Избор новог Тужилачког савjета (ТС) до краjа редовног засиjедања Скупштине 31. jула од пресудног jе значаjа за ефикасну борбу против организованог криминала и корупциjе, па позивамо све посланике у Скупшти Црне Горе да без било каквих одлагања изабермо нови ТС. Свако ко опструира таj избор, свjесно или несвjесно ће дати кисеоник организованим криминалним групама, а тиме радити директно на штету интереса грађана Црне Горе и у корист криминалним центрима моћи, саопштили су из  Грађанског покрета УРА.

У Грађанском покрету УРА вjеруjу да се нико неће усудити да помогне организованим криминалним групама, опструираjући избор новог Тужилачког савjета (ТС).

– Избором новог ТС до краjа редовног засиjедања 31. jула испоштоваћемо рок коjи jе прописао нови Закон о државном тужилаштву и започети наjважниjи процес реформе црногорског тужилаштва, коjа jе основни предуслов за испоручивање конкретних резултата и толико неопходне правде у Црноj Гори. Уколико некоме падне на памет да опструира таj избор, тиме ће директно радити против европске перспективе Црне Горе и затварања поглавља 23 и 24, али и у корист организованог криминала – казали су из УРЕ.

У покрету УРА истичу да охрабруjе то што политичке партиjе парламентарне већине показуjу волjу за проналажењем консензуса, али подсjећаjу да свако опструирање реформе тужилаштва отвара простор за jачање организованих криминалних група са чиjим сузбиjањем се коначно започело.

Постоjећи Закон о државном тужилаштву пви пут jе изгласан 12. маjа, након претходно прибавлjеног позитивног мишлjења Венециjанске комисиjе (ВК), а предсjедник државе Мило Ђукановић га jе вратио Скупштини на поновно гласање. Закон jе упркос томе Скупштина усвоjила 27. маjа, а ступио jе на снагу 12. jуна. Рок за избор новог Тужилачког савjета jе 60 дана.

– Непристрасан, професионалан и деполитизован Тужилачки савjет (ТС) мора бити на врху приоритета свих оних коjи желе да се боре против корупциjе и организованог криминала. УРА остаjе максимално посвећена том цилjу, па позивамо колеге у Скупштини да даjу своj допринос како би се такав Тужилачки савjет изабрао у законском року, а до краjа редовног засиjедања Скупштине – указали су из покрета УРА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:40