/ SJEDNICA SKUPSTINE CRNE GORE, SKUPSTINA CG, SKUPSTINA NOVII SAZIV-IVAN PETROVIC-IPE
19/12/2022 u 15:00 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uskoro formiranje vlasti – ako ne bude ucjenjivanja

Rokovi za formiranje nove vlade ističu danas, zbog čega, kako tvrde neki pravnici, predsjednik države stiče ustavno pravo da ukazom raspusti Skupštinu i dan kasnije raspiše vanredne parlamentarne izbore

Počeli su nezvanični razgovori u okviru parlamentarne većine oko formiranja nove vlade, saznaje "Dan". Takođe, rokovi za formiranje nove vlade ističu danas, zbog čega, kako tvrde neki pravnici, predsjednik države stiče ustavno pravo da ukazom raspusti Skupštinu i dan kasnije raspiše vanredne parlamentarne izbore. Kako nezvanično saznajemo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović neće to uraditi bez konsultovanja sa međunarodnom zajednicom.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Vladan Raičević kazao je za "Dan" da ovih dana, pa i mjeseci, svjedočimo jednoj političkoj krizi koja nije samo plod domaće politike.

– To je proizvod slabosti, tačnije podložnosti uticajima sa strane ovdašnjih političara, sa dominantnom krivicom međunarodnih korumpiranih tutora. Nažalost, spoljni faktor je i dalje uporan i produbljuje političku krizu u našoj zemlji. Vjerujem da se avgustovska većina osvijestila i konsolidovala, što je u više navrata i dokazala, s obzirom na to da Skupština normalno funkcioniše i donosi zakone, pa sam siguran da se izlaz iz političke krize približava – rekao je Raičević.

Ističe da nije politički korektno, a i nekulturno je, da se bilo koja spoljna politika miješa u par ekselans unutrašnja politička pitanja jedne suverene zemlje.

– Očekujemo da predstavnici naših evropskih i svjetskih partnera obavljaju isključivo svoje administrativne obaveze, a ne i poslove koji ne priliče predstavncima ozbiljnih demokratija – naglasio je Raičević.

On je kazao da konsultacije oko sastava nove vlade nijesu zvaničnog karaktera.

– Ti razgovori su još uvijek neformalni, ali u velikoj mjeri konstruktivni i predvidljivi, pa očekujemo da parlamntarna većina brzo obavi svoj zadatak kad se za to steknu i formalni uslovi – rekao je Raičević.

Prema njegovom mišljenju, aktuelna kriza je posljedica djelovanja poraženog režima, čije su opstrukcije osujećene izglasavanjem izmjena zakona o predsjedniku, kojima su precizirane nadležnosti predsjedika. On smatra da se Milo Đukanović koristio upravo tim prazninama, koje je i sam osmislio za vrijeme višedecenijske vladavine.

– Ono što je ključno kada je politička scena Crne Gore u pitanju jeste što skorije izglasavanje sudija Ustavnog suda, kako bismo zaokružili jedan institucionalni okvir i suzbili štetni uticaj poražene politike koja je na izdisaju. Parlamentarna većina je jasna, pokazala je svoju čvrstinu i jedinstvo i kao takva će ubrzo staviti pečat na jednu pogubnu politiku koja je harala Crnom Gorom, ali i na neprimjerene prakse njenih međunarodnih pomagača kojim su kršili osnovne demokratske postulate – istakao je Raičević.

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin potvrdio je za "Dan" da su počele nezvanične konsultacije oko nove vlade.

Begović: Kompletna politička ponuda je neozbiljna

Konsultant za međunarodnu javnu politiku Marko Begović ocijenio je u izjavi za "Dan" da aktuelna politička situacija govori o neozbiljnosti kompletne političke ponude.

– To pitanje se tiče evropskih integracija, odnosno budućnosti naše države. Činjenica je da skoro 80 odsto građana želi da bude dio EU, a da je 41 poslanik izglasao izmjene zakona o predsjedniku, a da DPS zajedno sa svojim partnerima nije popunio Ustavni sud, ukazuje da postojeća politička ponuda ne mari za zaustavljanje evropskog puta Crne Gore. Takođe, politička ponuda je nesposobna da artikuliše interese građana Crne Gore, što znači da je jedino legitimno da se raspišu prijevremeni izbori, uz izbor makar jednog sudije Ustavnog suda, što nam sugerišu i naši međunarodni partneri – naveo je Begović.

Kako je dodao, mi želimo da budemo dio EU, a to članstvo podrazumijeva i određene obaveze, to jest posve drugačiji način funkcionisanja od onoga što trenutno imamo na političkoj sceni.

– To su ozbiljnost i državnički odnos prema međunarodnim obavezama Crne Gore; usaglašavanje sa demokratskim principima, koji su dominantno zastupljeni u zemljama EU, koja, kao naš glavni partner, ne želi problematično okruženje, kao ni nestabilnog člana, jer ima dovoljno problema i želi legitimni i brzi nastavak integracija. Tome pogoduje, nažalost, i ruska agresija u Ukrajini, koja je zemljama zapadnog Balkana otvorila perspektivu bržeg ulaska u EU – kazao je Begović.

On smatra da je 43. vlada samo omogućila povratak one loše politike koju je personifikovao DPS.

– Građani su 30. avgusta glasali protiv svega onoga što sada personifikuje nova vlada, a to je zloupotreba službenog položaja, loš međunarodni položaj i isti takav odnos prema zemljama članicama EU. Plašim se da kriza neće moći da se riješi bez međunarodnog posredovanja, a u krajnjoj liniji ne isključujem ni sankcije – rekao je Begović.

– Nisam siguran da u ovom trenutku bilo ko može da vam kaže kako će se i kada one završiti. Nisam više siguran u šta da vjerujem, ali vjerujem da je dogovor moguć ukoliko ne bude ucjenjivanja. Moraju se poštovati načela parlamentarne demokratije i da zastupljenost stranaka u Vladi bude na osnovu rezultata izbora. Sve ostalo bi bilo trgovina koju ne treba podržati jer takva vlada nema perspektivu – podvukao je Dobričanin.

Parlamentarna većina je u ponedjeljak ponovo izglasala izmjene zakona o predsjedniku, koje je Venecijanska komisija prethodno osporila i preporučila da se ne usvajaju. Venecijanska komisija je prije dva dana i zvanično prihvatila to mišljenje na plenarnoj sjednici. Zakon o predsjedniku je mijenjan nakon što predsjednik Đukanović nije dao mandat za sastav vlade lideru Demosa Miodragu Lekiću, navodeći kao obrazloženje da nije stekao utisak da postoji većina koja bi mogla formirati Vladu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 14:22