/ Мило Ђукановић - фото: ДПС
21/09/2021 u 12:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уставни одбор сјутра о предлогу за Ђукановићево разрјешење

Размотриће предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе повриједио Устава

Уставни одбор сјутра ће одржати осму сједницу у 12 часова. Како је најављено, дневни ред чине двије тачке. Главна тема је разматрање предлога за покретање поступка за утврђивање да ли је Предсједник Црне Горе повриједио Устава.

Након тога говориће се о текућим питањима. Иницијатор расправе је Клуб посланика Социјалистичке народне партије, а подржали су је представници парламентарне већине. СНП је у образложењу навео да је Ђукановић 28. августа на Цетињу казао да “није паметно инсистирати на устоличењу у том граду, већ је паметно то измјестити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова у другим градовима”.

- Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра будем на Цетињу, тамо гдје буду Цетињани и гдје је већинска Црна Гора, гдје се брани достојанство државе- рекао је ранијеЂукановић.

СНП сматра да је таквим поступањем Ђукановић грубо повредио члан 14. Устава Црне Горе који прописује да су вјерске заједнице одвојене од државе, као и да су оне равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова.

-Такође је Ђукановић прекорачио оквир надлежности предсједника Црне Горе прописаних чланом 95. Устава- навели су раније из те партије.

Оцјењује се да се Ђукановић директно умијешао у послове једне вјерске заједнице, конкретно Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ).

-Тиме је, противно Уставу, нарушио начело секуларности Црне Горе, односно начело одвојености вјерких заједница од државе- каже се у образложењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 04:58