Ilustarcija / Foto: RTCG
09/03/2023 u 07:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ustavni sud danas o lokalnim izborima, Zakon o predsjedniku na čekanju

Za sad, Ustavni sud će prioritetno razmatrati žalbe u izbornim sporovima, a o narednim prioritetima odlučiće sudije Ustavnog suda na budućim sjednicama

Ustavni sud održaće danas prvu sjednicu nakon izbora troje novih sudija, a na dnevnom redu biće više ustavnih žalbi na lokalne izbore. Na pitanje kada će Ustavni sud ocijeniti ustavnost Zakona o predsjedniku, iz Ustavnog suda su naveli da se predmeti rješavaju redom, ali da se prioritet može odrediti nakon odluke na sjednici, prrenosi portal RTCG.

- Po pravilu Ustavni sud rješava predmete po redosljedu njihovog prijema. Saglasno odredbama iz člana 54 Poslovnika Ustavnog suda, izuzetno, može se odrediti i prioritet u postupanju Ustavnog suda tek kad sudije donesu odluku o tome na sjednici Ustavnog suda. Za sad, Ustavni sud će prioritetno razmatrati žalbe u izbornim sporovima, a o narednim prioritetima odlučiće sudije Ustavnog suda na budućim sjednicama, navodi se u odgovoru portalu RTCG.

Na predloženom dnevnom redu su, između ostalog, izborne žalbe Svetosavske srpske liste, podnijete nakon lokalnih izbora u Podgorici 23. oktobra.

Ustavni sud odlučiće i o izbornoj žalbi podnosioca izborne liste “Dragan Krapović – Demokrate – Ustani! Odbrani! Pobijedi! – Nema izdaje!” i predsjednice Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista Kolašin, Marte Šćepanović.

Konačni rezultati lokalnih izbora u Podgorici, Plavu i Pljevljima još nijesu proglašeni zbog izbornih žalbi koje su izjavljene protiv rješenja Državne izborne komisije.

Ustavni sud odblokiran je 27. februara izborom Snežane Armenko, Dragane Đuranović i Momirke Tešić za sudije tog suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:06