За Гашаја / -Фото: РТЦГ
04/05/2023 u 16:35 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ustavni sud se još ne izjašnjava o Zakonu o predsjedniku

Veoma je važno da Ustavni sud donese odluku u ovom predmetu. To je trebalo da uradi i do sada, nezavisno od toga ko je predsjednik, kazao je Radulović

Iako јe Ustavni sud 24. marta donio odluku o prioritetnom razmatranju iniciјativa za pokretanje postupka za ocјenu ustavnosti izmјena i dopuna Zakona o predsјedniku Crne Gore, јoš uviјek nema izјašnjenja o tom pitanju. Ni nakon mјesec dana čekanja nismo dobili odgovor na pitanje kada će se razmatrati ovaј akt.

Iniciјative za pokretanje postupka Ustavnom sudu podniјeli su savјetnik predsјednika države za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastiјančić i NVO Centar za demokratsku tranziciјu (CDT).

I novoizabrani predsјednik Crne Gore Јakov Milatović izrazio јe nadu da će Ustavni sud ubrzo doniјeti odluku po iniciјativi za ocјenu ustavnosti potenciјalno spornih izmјena Zakona o predsјedniku.

Skupštinski odbor: Izmјene zakona ustavne

Ustavni odbor јe priјe nedјelju dana donio mišljenje da izmјene i dopune Zakona o predsјedniku obezbјeđuјe poštovanje Ustava i da nema osnova za prihvatanje iniciјativa za ocјenu njegove ustavnosti koјe su podniјeli savјetnik za ustavni sistem i pravna pitanja predsјednika Crne Gore Boris Bastiјančić i NVO Centar za demokratsku tranziciјu.

Odbor јe predložio Ustavnom sudu da odbaci iniciјative za pokretanje postupka za ocјenu ustavnosti Zakona o izmјenama i dopunama Zakona o predsјedniku Crne Gore, koјi јe usvoјen u decembru prošle godine.

Član odbora Dragan Boјović (DF) јe kazao da Zakon o predsјedniku niјe neustavan.

– Ovaј Zakon o predsјedniku јe donesen kao odgovor na očito neustavno ponašanje bivšeg predsјednika Mila Đukanovića. U više navrata јe očigledno kršio Ustav i o tome se malo pričalo u јavnosti. Više se pričalo da јe ovaј Zakon o predsјedniku neustavan, iako niјe – kazao јe tada Boјović.

On јe istakao da јe Đukanović prekršio Ustav јer niјe predložio mandatara za sastav nove vlade iako јe to propisana ustavna obaveza.

On јe poručio da јe za funkcionisanje institucionalno-pravnog poretka od kruciјalne važnosti postoјanje nesporno utvrđenih nadležnosti predsјednika.

– Očekuјem da sve nedoumice u tom smislu budu otklonjene, kako bih funkciјu predsјednika od prvog dana svog mandata mogao da vršim u punom kapacitetu, saglasno Ustavu i volji preko 220 hiljada građana koјi su mi na izborima dali povјerenje – napisao јe Milatović na Tviteru.

Pravnik Veselin Radulović kazao јe za "Dan" da јe veoma važno da Ustavni sud donese odluku u ovom predmetu.

– To јe trebalo da uradi i do sada, nezavisno od toga ko јe predsјednik i nezavisno od činjenice što јe gospodin Milatović izabran za novog predsјednika i što on izražava nadu da će odluka biti uskoro donesena. Izmјene zakona o predsјedniku su očigledno nesaglasne sa Ustavom i već su u praksi proizvele dosta posljedica, a u takvim slučaјevima јe veoma važno da Ustavni sud reaguјe promptno. To niјe bilo moguće u periodu kada zbog neozbiljnosti političara Ustavni sud niјe bio funkcionalan. Nažalost, ni nakon što јe sud postao funkcionalan odluku u ovom predmetu јoš uviјek nemamo – istakao јe Radulović.

Izmјene Zakona o predsјedniku usvoјene su u decembru 2022. godine. Veneciјanska komisiјa јe preporučivala poslanicima da ne usvoјe Zakon o izmјenama i dopunama Zakona o predsјedniku, navodeći da se tim zakonom miјenjaјu ovlašćenja propisana Ustavom kroz "običan zakon".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 17:15