foto: Vlada / - SASAMATIC
09/12/2021 u 22:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Усвојен акциони план за адресирање препорука из извјештаја ЕК

Влада је, на данашњој сједници, донијела мапе пута испуњења завршних мјерила за привремено затварање преговора у неколико преговарачких поглавља

Влада је усвојила Акциони план за адресирање кључних препорука из извјештаја Европске комисије (ЕК) о Црној Гори за ову годину.

Влада је, на данашњој сједници, донијела мапе пута испуњења завршних мјерила за привремено затварање преговора у неколико преговарачких поглавља.

 - То су поглавља 3 – Право оснивања предузећа и слобода пружања услуга, 7 - Право интелектуалне својине, 14 - Саобраћајна политика, 15 – Енергетика, 21 - Транс-европске мреже, 27 - Животна средина и климатске промјене и 33 - Финансијске и буџетске одредбе -  навели су из Владе.

Како су казали, ријеч је о документима које су сачиниле радне групе за та поглавља, који на адекватан начин адресирају преостале обавезе из преговарачког процеса.

 - Поглавља су представљена по свим областима које их чине, са преосталим кључним изазовима, препорукама из извјештаја ЕК о Црној Гори за ову годину, као и хоризонталним везама са другим поглављима и кластерима у односу на ревидирану методологију преговора -  каже се у саопштењу.

Влада је донијела Акциони план за имплементацију Стратегије реформе правосуђа 2019-2022. (за период 2021-2022.).

Планом се, како су рекли из Владе, утврђују активности, индикатори резултата и утицаја, рокови, надлежни органи и извори финансирања потребни за спровођење стратешких смјерница дефинисаних Стратегијом.

Из Владе су казали да је предвиђено 117 активности за реализацију стратешких и оперативних циљева.

Према њиховим ријечима, приликом израде тог акционог плана узете су у обзир најновије препоруке релевантних међународних извјештаја, па су планиране активности усклађене са тим препорукама у циљу унапређења реформских резултата у најпроблематичнијим областима.

 - Такође, активности из претходног периода које нијесу биле реализовале, као и дјелимично реализоване активности, инкорпориране су у нови Акциони план, са одговарајућим индикаторима резултата и новим роковима за њихову реализацију -  додаје се у саопштењу.

Из Владе су саопштили да је за спровођење Акционог плана потребно обезбиједити 4.361.414 ЕУР, од чега 1.386.913 ЕУР из буџета судства, Државног тужилаштва и Министарства правде, људских и мањинских права, а 2.974.501 ЕУР од донаторских средстава.

Влада је усвојила информацију о анализи локације Ланџа предвиђене за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Даниловграду.

У информацији се наводи да је Комисија за сагледавање аспеката локације Ланџа констатовала да та локација није адекватна за тај тип објекта.

У Комисији, како је саопштено из Владе, сматрају да се посебно мора водити рачуна о Парку природе Зета, јер спорно постројење за пречишћавање отпадних вода покрива незнатан дио отпадних вода Бјелопавлићке равнице.

Како су навели из Владе, предлог Комисије је да се постројење гради на другој локацији, као што је, на примјер, локација у оквиру Завода за извршење кривичних санкција.

Наводи се да је главна предност те локације и у томе што би покрила 100 одсто отпадних вода Бјелопавлићке равнице, укључујући и фарме који су велики загађивачи околине и самог Парка природе Зета.

 - Влада се сагласила са закључцима Комисије и задужила Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма да сходно усвојеној Информацији обезбиједи неопходне услове са аспекта просторно планске документације - каже се у саопштењу.

Наводи се да је Влада дала сагласност за запошљавање 55 особа путем јавног оглашавања, у својству приправника, које су завршиле Полицијску академију у Даниловграду, чије запошљавање није могло бити предвиђено кадровским планом из оправданих разлога.

Из Владе су рекли да је дата сагласност за суфинансирање спортских клубова из I категорије спортова који се налазе на програму Олимпијских игара.

 - Задужена је Управа за спорт и младе да на основу достављених програма спортских клубова који се односе на обављање спортских дјелатности и реализацију спортских активности, а у оквиру опредијељених средстава од 200 хиљада ЕУР, утврди појединачне износе и закључи уговоре за суфинансирање са спортским клубовима - каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:57