Царевић / Фото: Срђан Бољевић
08/07/2021 u 06:36 h
ДАНДАН
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уз Марка Царевића сигурних 11 одборника

Споразум нијесу потписали СНП и Права Црна Гора

Чланице коалиције Демократски фронт на локалном нивоу у Будви, општински одбори Нове српске демократије, Демократске народне партије и Покрета за промјене Будва, закључили су Споразум о јединственом дјеловању у обављању локалне власти до краја трајања актуелног мандата, наводи се у саопштењу ове три партије.

Споразумом је, како појашњавају, прописано да ће ови субјекти дјеловати јединствено у пуном мандату трајања власти и обавезују се да ће давати пуну подршку изабраном предсједику Општине Марку Царевићу, као и другим изабраним јавним функционерима.

Међу потписницима споразума нема СНП-а и Праве, доскорашњих коалиционих партнера, чланица коалиције За будућност Црне Горе, коју је Царевић предводио на августовским изборима, чиме су ове двије партије буквално у опозицију.

На последњој сједници локалног парламента извјештај о раду предједника Општине није добио гласове СНП-а и Праве који су били уздржани, као ни одборнице ПзП-а. СНП и Права су незадовољни радом Царевића заједно са Демократама и прије мјесец и по блокирали одржавање сједнице јасно се супротстављајући његовим одлукама.

Коалиција За будућност Црне Горе је на августовским изборима освојила 14 од 33 мандата колико их броји будвански парламент. Демократски фронт ће након споразума наступати са 11 одборника.

image

Општина Будва 

Фото: Архива

Потписници споразума обавезују се на јединствено дјеловање и гласање у Скупштини општине Будва и констатују да ће са 11 одборничких мандата којима располаже ова коалиција понудити Демократама, који располажу са шест мандата, конституисање власти до краја, иако је власт у доброј мјери већ успостављена и у формално-правном смислу већ функционише.

– Ова два политичка субјекта имају потребну већину од 17 одборника у Скупштини општине Будва и чиниће основцу власти, а остајемо отворени за друге политичке субјекте који поштују принципе политичког дјеловања уз одсуство било какве врсте уцјењивања – наводе у саопштењу.

Наглашавају да су се овим споразумом стекли се сви услови да се власт конституише и организује у најкраћем могућем року чиме се политичка ситуација у Будви искристалисала и сада више нема простора за успоравањем рада локалних институција.

– Очекујемо да ће се овим ставити тачка и на кризу у локалном парламенту која је последица непотребних политичких препуцавања и да је пред нама период који ће бити обиљежен политичком стабилношћу – пише у саопштењу.

Потписивањем споразума престали су да важе сви споразуми који је неки од конституената ДФ потписао са другим политичким субјектима и једини је мјеродаван у политичком дјеловању чланица коалиције.

– Формирање власти једино се може заснивати на поштовању изборне воље у којој ће Демократски фронт имати учешће од 64,70 одсто, а Демократска Црна Гора учешће од 35,30 одсто. Овим је стављен печат на поштовање изборне воље грађана и гарантује се успостављање и организовање власти у складу са вољом грађана – навели су потписници споразума.

Чланице коалиције Демократског фронта констатовале су да у потпуности подржавају извјештај о раду предсједника општине и органа локалне управе, а што је и несумњиво утврђено вољом грађана који су своје мишљење о раду предсједника општине исказали кроз гласање, дајући подршку од преко 42 одсто на изборима.

- У крајњем, оно што је најважније јесте чињеница да је ова коалиција дала највећи допринос за детронизацију Демократске партије социјалиста и да ћемо учинити све што је у нашој моћи да овај политички субјект остане на маргини политичких дешавања заједно са својим сателитима који су опустошили и девастирали нашу општину и државу у сваком смислу – закључује се у саопштењу ДФ-а Будва.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 15:38