/ - ФОТО: Скриншот
03/06/2022 u 14:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ђукановић: Циљ Русије је да уништи европски систем вриједности, даћу све од себе да помогнем Црној Гори

Није важно гдје ћу бити и шта ћу радити али једно је сигурно даћу све од себе да помогнем ЦГ да достигне свој циљ, поручио је предсједник

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић учествује на безбједносном форуму ГЛОБСЕЦ у Братислави и тамо је одговарао на питања  модератора која су се односила на актуелно стање у региону и свијету.

-Објективно, Црна Гора је најдаље домакла у преговорима са ЕУ и најближа је затварању поглавља и кад Унија одлучи да прими наредне чланице, Црна Гора би могла бити прва- изјавио је Ђукановић и истакао да " то што смо одмакли најдаље у преговорима не смије да замагли поглед са кључних проблема".

- Очигледно је да је ЕУ имала недостатак ентузијазма и посвећености проширењу на Западни Балкан у претходних пет шест година и то је, логично, уродило мањим мотивом за реформе у региону. Дошли смо у ситуацију да смо оптуживали ЕУ, они су оптуживали нас и профитирале су само треће стране које су очекивано ушле у геополитички простор у коме не смије бити вакуума - навео је предсједник.

Ђукановић је на питање да ли види након рата у Украјине више воље ЕУ да погура процес интеграција казао  да је чињеница да је Црна Гора лидер у интеграцијама.

-Очиегледно је да је ЕУ имала мањак ентузијазма у вези са проширењем. Они су оптуживали ЗБ, ми смо оптуживали ЕУ, и треће земље су то искористиле. Западни Балкан није примарни циљ уништења Русије, већ европски систем вриједности. Циљ је да зауставе земље на путу ка ЕУ. Као резултат те непажње од еу, на крају смо добили агресију Русије на Украјину. Русија је 2016. покушала државни удар у ЦГ али није успјела- наглашава предсjедник.

Ђукановић сматра да  "данас Русија користи бруталније инструменте у Украјини али има исти циљ, жели да их спријечи да буду дио ЕУ. Мисли да сада ЗБ треба јединствена порука ЕУ".

Предсједник је на а питање хоће ли се кандидовати за сљедеће изборе, одговорио да тренутно не размишља о својој политичкој будућности.

-Али свакодневно радим са Владом како би деблокирали процесе преговора и добили завршна мјерила за поглавља 23 и 24. Моје вјеровање је да у озбиљном послу Владе, вјерујем да би 2024. Црна Гора могла да каже "ми смо спремни"-сматра Ђукановић.

Према његовим ријечима, "најмање је важно ко ће бити на којој позицији".

- Није важно гдје ћу бити и шта ћу радити али једно је сигурно даћу све од себе да помогнем ЦГ да достигне свој циљ- поручио је он.

Према његовим ријечима шестогодишње хибридно дјеловање Русије оставило је посљедице.

-Желим да упозорим да се често у ЕУ говори о ЗБ као да је то само Балканско питање. Ја мислим да је то европско питање, јер уколико Европа остави на ЗБ простор за дјеловање трећих страна, то ће учинити Европу мање компетитивном. Ако Европа није јединствена, имамо проблем-поручио је предсједник.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:23