Milo Đukanović / - MILO ĐUKANOVIć
19/05/2023 u 12:04 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Đukanović: Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna, nastaviću da podržavam DPS

On je naveo da će koristiti zakonsku mogućnost da bude počasni predsjednik u narednih pet godina

Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na redovnoj godišnjoj konferenciji, održanoj na Cetinju, kojom je završio svoj mandat. On je naveo da njegove rezultate niko ne može da ospori, te da će nastaviti da podržava DPS, a da političke lidere tek očekuju iskušenja nakon parlamentarnih izbora, koji će biti održani 11. juna.

- Danas je redovna pres konferencija kakve sam organizao u ovim danima tokom prethodnih godina. Niko realan ne može osporiti postignuća tokom moje vladavine. Očuvan mir, multietnički sklad, Crna Gora sačuvana od razaranja tokom NATO bombardovanja, najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu, članica NATO-a, samo su neka od dostignuća.. Ovo je bilo moguće postignuti uz činjenicu da je Crna Gora bila spremna za promjene, naveo je on.

Đukanović je naveo da je izabran mir i stabilnost u jednom trenutku. Naglasio je da referendum nije bio čin obnove nezavisnosti, već je to bio, kako je dodao, izraz samopouzdana građana.

- Sve nabrojano nije bilo nešto što je moglo biti završeno u okviru jedne, već se nastavlja u okviru druge vlasti. Naša zemlja je još u periodu emancipacije - naglasio je on.

Đukanović je dodao da su napravljeni značajni iskoraci i da niko ne može da ih podcjenjuje.

- U duhu razvijenog društva pokazali smo demokratski kapacitet na izborima. Pokazale su se pogrešnim tvrdnje da je u Crnoj Gori moguće promijeniti vlast.  Na Balkanu još bukti rat između multietničke demokratije i nacionalizma, između evropskih vrijednosti i nasilnog osvajanja granica. Ne znam da li su svi, ali imam utisak da je većina međunarodnih partnera shvatila da u Crnoj Gori nisu dobili šta su željeli - istakao je on.

Đukanović je podsjetio da je podržao Abazovićevu vladu kako bi se nastavilo sa evropskim putem, kako bi se postigle dodatne investicije..

- Ništa od toga nije postignuto, pa je zato i smijenjena vlada - dodao je on. 

Naveo je i da će Abazovićeva vlada ostati upamćena kao najgora u istoriji političkog života Crne Gore.

- Postala je praksa da ustav i zakoni ne rade ako to ne odluči parlamentarna većina. Da se zakonima mijenja ustav ako je to u interesu većine, to se ne pamti ne samo u Crnoj Gori, već ni u jednoj normalnoj državi. Mukotrpno građeni ugled države koji je godinama građen je uzdrman. Crnoj Gori je danas potrebna stabilna, kompetentna i patriotska vlada koja će se vratiti reformama i koja će graditi građansku državu i ostvariti članstvo u EU - istakao je on.

Vanredni parlamentarni izbori su, kako je dodao, velika nada.

- Ponovo su na ozbiljnoj probi mir i stabilnost, multietnički sklad. Za napredak je jedina garancija stabilna vlada - jasan je on.

On vjeruje da će naredna vlada preduzeti odgovornost i stvoriti uslove za odvijanje normalnog političkog života u zemlji.

- Vjerujem u bolju Crnu Goru i bolju Evropu. Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna - dodao je on.

O narednim planovima

- Od izbora očekujem da proteknu u demokratskoj atmosferi. Izbori će dati jasan pregled rejtinga partija i politika koje se vode. Vjerujem da će se time pokazati opredjeljenje građana za evropski razvoj. Vjerujem da će proevropske partije imati najveću podršku građana - kazao je Đukanović.

Naveo je i da je najvažniji interes Crne Gore da nastavi put evropskog razvoja, a da su sve ostalo kalkulacije.

- Znate da ono što je Crna Gora uradila na evropskom putu uradila je prethodna vlast. Vlast se predstavlja rezultatima na planu evropeizacije Crne Gore. Može biti partner ako se želi evropski put. Imamo druge partije koje se  sa svojim nazivom predstavljaju kao proevropske, eto prilike da se formira proevropska vlada - rekao je on.

Đukanović je dodao da je sasvim logično da će učestvovati u kampanji, te podsjetio da nema namjeru da mijenja partijski dres.

- Nastaviću da podržavam partiju na čijem sam čelu bio. Ne morate da budete predsjednik ili premijer da biste se politički angažovali. Ja sam odgovoran građanin, sve što bude trebalo partiji od mene imaće - dodao je Đukanović.

Naglasio je i da su građani odlučili da ovako izgleda parlamentarna većina i da s tim nema polemike. 

Đukanović je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da je prethodna vlast uradila sve što je Crna Gora postigla na evropskom planu. Istakao je da su Evropa i NATO garant stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Zajedno moramo uložiti napore da vratimo Zapadni Balkan u radu na reformama koje će nas dovesti u EU. Integracija nije samo interes naših zemalja i građana, to je i interes Evrope. Nadajmo se da je ukrajinska tragedija probudila one koje žele interes Evrope. Treba nastaviti politiku proširenja, naročito kada su zemlje Zapadnog Balkana u pitanju, kazao je on.

Đukanović je naveo da je ponosan na sve što je uradio kada su reforme u pitanju.

- Da me vratite na svaki od poslova koje sam postigao kada su reforme u pitanju rekao bih da može još bolje. Postigli smo ozbiljne poduhvate, ne očekujem da ih niko do kraja uvaži i poštuje. Uvijek je moguće popravljati, uvijek se moglo više uraditi - naveo je on.

Istakao je da će trebati pola vijeka za funkcionalne institucije, a dodao je da je Crna Gora na dobrom putu.

Počasni predsjednik

On je dodao da završava mandat aktivnog predsjednika.

- Koristiću zakonsku mogućnost da budem počasni predsjednik. Takav izbor pravim zbog opredjeljenja da u narednom periodu budem posvećen sređivanju svoje arhive, na sistematizaciji tog dugog političkog vijeka. Vjerujem da to može koristiti ne samo za moja sjećanja, već nekome ko ima ambiciju da se bavi politikom - rekao je on.

Nije razmišljao da li će se baviti još nekim poslom.

- Nisam stigao da smislim alternativni posao jer sam se bavio politikom. Ako se odlučim da svoju osnovnu djelatnost dopunim još nečim to će biti neki posao kojim neću uticati na reputaciju Crne Gore - tvrdi on.

12. jun ozbiljno iskušenje

Đukanović je naveo da je veće iskušenje 12,  nego 11, jun kad su izbori.

- Ozbiljno iskušenje za političke lidere slijedi posle 11. juna. Svi će vam reći, kao i ja, da su opredijeljeni za evropski put. Da bi Crna Gora išla evropskim putem mora imati kvalitetno upravljanje državom. U ove dvije godine ga nije imala, da bi se vratila na evropski put mora imati stabilnu vladu, ocijenio je on.

Dijalog sa svima

Dijalog sa svim političkim subjektima će biti nastavljen, dodao je Đukanović.

- Ja neću upravljati politikom DPS-a, bilo bi pametno nastaviti dijalog. Treba voditi dijalog, jer nedostatak dijaloga dovodi do sukoba. Treba vjerovati da su i drugi skloni promjenama. Vjerujem da na političkoj sceni postoje mnogo bliži subjekti od Demorkatskog fronta. Mislim da s njima treba razgovarati - naglasio je on.

Đukanović je naglasio i da sada želi da predahne od svih funkcija, a da će kasnije vidjeti gdje bi njegovo iskustvo moglo da bude od koristi. 

O Dubaiju

- Nisam razmišljao da se selim iz Crne Gore. Ona je moja adresa, rekao sam čime želim da se bavim i taj posao me vezuje za Crnu Goru. Nije tačno da imam bilo kakve planove u Emiratima, tamo su moji prijatelji, vrlo rado ih vidim, naglasio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:20