СЈЕДНИЦА ОДБОРА / - ФОТО: ПРИНСТСКРИН
04/02/2022 u 14:21 h
Marija Tomić, Željka BojanićMarija Tomić, Željka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Одбор није подржао предлог о скраћењу мандата Скупштини Црне Горе

Гласови су били следећи: "за" четири посланика и пет "уздржаних". Двоје њих нису хтјели да гласају, посланице Бранка Бошњак и Милосава Пауновић

Одбор за политички систем, правосуђе и управу није подржао Одлуку о скраћењу мандата Скупштини Црне Горе. Гласови су били следећи: "За"   четири посланика и пет "уздржаних", двоје њих нису хтјели да гласају, посланице Бранка Бошњак и Милосава Пауновић.

Прије тога посланици су расправљали о Предлогу закона о допунама Закона о локалној самоуправи, који је поднијела група посланика, али он није добио подршку.

У име предлагача измјена Закона о локалној самоуправи Посланица УРЕ Божена Јелушић је казала да им је намјера да се грађани растерете сталних политичких процеса.

Посланик Славен Радуновић каже да је то иницијатива око које су сви били сагласни, те да избори треба да буду одржани у истом дану.

Када смо предложили да се избори у Петњици, Цетињу и Мојковцу одложе а већ су били расписани одустало се тога јер УРА није жељела да прихвати амандаман да уколико предсједник не прихвати промјене да се закон ипак спроведе. Пошто су сад расписани избори у Беранама и Улцињу не знам што се промијенило, казао је Радуновић.

Марко Милачић из Праве Црне Горе нагласио је да је ово увод у највећу издају у једној генерацији.

Он је казао да је он и када је потписан меморандум говорио што ће се десити у ЦГ.

- Након овога што се деси данас у Скупштини очигледно је да је интерес да неке партије не пропадну - истиче Милачић.

Ако су Цетињани могли да одговоре на политичке процесе могу и грађани Берана, додаје Милачић.

Он је позвао још једном потписнике Закона о локалној самоуправи, коалицију УРЕ и ДПС-а, да то не радимо.

Зато што су грађани Берана били први на улици када се освајала слобода. и апеловао на њих да не допусте ову превару, казао је Милачић.

Срђан Павићевић из Цивиса каже да себе сматра страховитим издајником.

Каже да је издао себе када је  4. децембра подигао руку и дао власт људима који урадили све што сам 30 година критиковао и презирао од стране власти ДПС-а.

- Дигао сам руку за наставак непотизма, партитократије, начина запошљавања по дубини, грозио сам се тога, мислио сам да ће нова влада да ће да се дистанцира од тога, али се поновило и жешће - изручит је Павићевић.

Сад вам дајем часну ријеч да ћу са таквим мераком да оборим ову Владу, управо због тога што је показала да сам погријешио вјерујући јој и издаћу сваку следећу владу која буде наставила на овај начин запошљавањем жена,  кумова, поручио је Павићевић.

Милачић му поручује да заборави на њихов коректан однос који су имали, говорећи да је ово  питање елементарне људскости".

- Не мислите ваљда да ја мислим да је ова влада савршена, али ви ћете да је оборите са ДПС-ом. Да је обарате са мном то је потпуно друга ствар. Али и вас ће у политичком смислу да обори народ. Ви ћете да оборите владу са Милом Ђукановићем, у корист Мила Ђукановића.

Милачић га је позвао да размисле још у ових сат-два. 

Предраг Булатовић из ДФ-а казао је да ће гласати против закона, зато што  нема политичког ни логичног утемељења да се тај закон подржи.

Подсјетио је, да је у јулу мјесецу предсједник Скупштине Алекса  Бечић дао предлог да се тада врши обједивање свих локалних избора, иако сам тада имао став да је то на неки начин било у колизији што је мандат Одбора за свеобухватну реформу. 

Наравно и тада и сада су постојали одређени политички интереси да се то ради, казао је.

- Ми данашњом расправом додатно дерогирамо Одбор за свеобухватну реформу, коjи jе изразио сагласност да сви избори буду у jедном дану.

Ако се не обнови парламентарна већина, онда ће се приступити jош jедном политичком насиљу, одлагању избора у Подгорици и у другим градовима и то jесте нечиjа намjера. Позивам да се не приступи одлагању одржавања избора у Подгорици и продужавању мандата Милу Ђукановићу, казао jе Булатовић и додао да ће гласати против закона.

Посланик Момо Копривица из Демократа каже да су сви политички субjекти изразили вољу да се избори одржаваjу у jедном дану.

Он jе напоменуо да jе закон идентичан оном коjи су имали прошле године.

- Закон није ваљао онда када није обухваћено осам општина а ваља кад није обухваћено 11 општина - казао је Копривица.

 Посланица УРЕ Божена Јелушић наводи да имамо исти предлог закона "али нећемо никад изабрати оно што је добро за ову земљу".

- Ова заједница живи ригидну неинклузивност због које нема могућности никаквог договора. Ми у политичком смислу демонстрирамо насиље, агресију, подјеле и због тога нисмо били спремни ни да деблокирамо парламент, ни судске гране ни да се почне са дијалогом - истакла је Јелушић.

- О овоме смо говорили сви као о квалитеној могућности али нећемо гласати за то уколико су наши политички интереси другачији - истакла је посланица.

Другим ријечима партија, вјера, нација и завијек подијељена Црна Гора, навела је она..

Радуновић каже да нијесу приоритет свети само ако их УРА прогласи светим. Не дозвољавате да било ко други има програм, политички програм, интересе, наводи Радуновић.

Посланици нијесу подржали Закон о лакалној самоуправи, њих пет је гласало за, против их је било четворо, док су два била уздржана.

Министар економског развоjа Jаков Милатовић образложио jе инициjативу Владе за скраћење мандата Скупштини.

Он jе да су се Влада и министри од њеног оснивања сусретали са опструкциjама те да су изазови били велики. Упркос томе резултати коjе jе влада постигла су били наjбољи могући. Међутим сложена политичка клима коjа jе кулминирала одлуком посланичког клуба Црно на биjело да крене у поступак рушења Владе навела jе да се постави питање да ли у оваквом неповjерењу оваj сазив може да настави да врши Уставом преузете надлежности. навео jе министар.

Као наjправедниjе рjешење, једино демократско рјешењем они виде скраћење мандата Скупштини чиме би се створили услови за расписивање ванредних парламентарних избора.

Посланик Радуновић каже да jе одмах након избора Кривокапић покушао да нађе подршку у загрљаjу других коалициjа а не оне на чиjем jе челу био.

Радуновић jе сагласан да су избори наjбоље рjешење.

- Ми мислимо да jе нас премиjер издао одмах првог септембра. Ми ниjесмо варали грађане Црне Горе. Jасно смо говорили да ниjесмо задовољни док сте ви глумили слогу.

- Ви сте прихватили да вам jедна од колалициjе и то наjмања доноси наjважниjе одлуке. Таj премиjер jе дозволио да вам Дритан Абазовић и УРА увуку из НВО сектора као наjважниjе министре у Влади. Ви сте дозволили да толико далеко иде УРА да jе своjе данашње потпредсjеднике покушала да подвали као нестраначке личности и да уђу у Владу. Све смо ми

то гледи и знали - истиче Радуновић.

Он каже да је премијер Здравко Кривокапић 4. септембра потписао споразум коjи jе био непотребан.

Он је констатовао и да сјединица на коjоj ће расправљати о овоме вjероватно неће бити одржана jер ће ДПС одбити дневни ред.

Радуновић је казао и да су они за скраћење мандата Скупштини.

Посланик Булатовић каже да му jе жао што су неки министри jавно рекли да су били против устоличења и истакао како ће то да   их пратити у политичкоj кариjери. 

Према његовим ријечима, знаjући предсjедника ДПС-а не би он отишао ноншалантно на Цетиње да ниjе имао договоре и неко jе њега тад издао.

- Након тога смо рекли да смо спремни да понудимо реконструкциjу премиjеру кога не подржавамо. Реконструкциjа ниjе успjела, нова влада ниjе успjела, али ево ће изгледа са ДПС-ом - наглашава Булатовић.

Он је опет позвао на договор унутар парламентарне већине и предложио да се данас изгласа скраћење мандата Скупштини.

Како је казао он се залаже скраћење мандата.

Позвао је и да се данас отвори разговор око владе која ће да припреми изборе за мај.

- Ако не слушају ДФ онда треба отворити дијалог унутар 41, доћи до облика владе који је прихватљив за све. Ако влада падне једини начин је дијалог унутар парламентарне већине - истиче Радуновић.

Министар економског развоја Јаков Милатовић сматра да би формирање мањинске владе био корак уназад

Он је подсјетио и да је управо он иницирао разговоре о реконструкцији Владе и казао да сматра да би било неуставно било које предлагање нове Владе.

Дио правника који је говорио на ову тему исто је става да су једино рјешење избори, наводи Милатовић.

Жао ми је што владајућа већина није успјела да се договори, казала је Бошњак.

- Криви смо ми што смо допустили да потпишемо предлог за мандатара приjе него договоримо владу и онда се мандатар играо са нама и био некоректан - казала је посланица ПзП-а.

Jа сам се jуче уздржала од гласања jер ми jе све ово прљаво, истакла је.

- Влада jе пала оног момента када сте ви кадровску политику водили са ДПС-ом. Ова влада jе била аутистична. Вjеруjем да jе намjера УРЕ била добра да треба нешто да се миjења али треба унутар већине - наглашава  Бошњак.

- Ако падне премиjер Здравко Кривокапић jе пала и изборна парламентарна већина. Све што буде израз након тога а да ниjесу избори jе превара и прекраjање. Да ниjе било прегнућа митрополита Амфилохиjа и литиjа не бисмо дошли до побjеде - казао је Милачић.

Кривокапић одражава вољу макар десет мандата. Мислите да сам jа био задовољан мистром Радуловићем, Секуловићем, Боjанића? Али сам сматрао да jе оваj процес важниjи од било ког поjединца. Ову Владу од почетка руше сви - казао jе предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић.

Посланица Бранка Бошњак сматра да се поjедине структуре цркве непримjерено миjешаjу у секуларну државу ЦГ и политички живот. Она је истакла да је то неподношљиво.

- Мислите ви да ми не знамо да се ова партиjа формира у крипти храма у Подгорици? Да поjедини свештеници зову наше чланове да им се прикључе и формираjу партиjу. Све се зна - истиче Бошњак.

Милачић јој је одговрио казавши да им је та црква вљала до 30. августа а сада тако причате.

Он је нагласио и да је Права ЦГ далеко jача партиjа од Покрета за промјене.

- Да сам на вашем мjесту и Небоjше Медоjевића свако jутро би пошао на гроб митрополита Амфилохиjа да му се захвалим. А сада вам не одговара - наводи он.

Бошњак му одговара да jе она бранила цркву те да су њу хапсили али jе Милачић каже "шоумен". 

У расправу се укључио и  Радуновић коjи jе казао да им jе црква предложила погрешног човjека, мислећи на премиjера Кривокапића.

-И ми смо то врло брзо схватили. Вама је господине Милачићу мало више стало него осталима јер вама је тај премијер поставио жену за генералног секретара Владе...-казао је озмеђу осталог Радуновић.

Милачић је на то одговорио Радуновићу:"Да сте се  оволико бавили издајом УРЕ колико мојом женом, ми до издаје не би дошли.

-Подржали сте меморандум. Издајнички. Рушите владу од почетка и сад сте предали штафету УРИ да одради до краја- поручио је Милачић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:58