/ Краповић Фото: LAZAR RUZIC
10/02/2022 u 21:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Краповић: Спорно ми је да Душко Марковић вуче земљу напријед

Потребно је да се јавно каже да Ура неће правити парламентарну већину са ДПС, нагласио је Краповић

Ја сам и данас говорио, да је грађански покрет УРА изашао из онога што је предизборно обећање, казао је у емисији "Начисто" Драган Краповић (Демократе) поводом актуелне политичке ситуације у Црној Гори, у емисији "Начисто" на ТВ Вијести.

-Као озбиљни људи не желимо да улазимо у било какве аранжмане са ДПС-ом...ДПС је за Грађански покрет УРА прихватљив партнер. То није нешто што смо обећали грађанима-сматра је Краповић.

Он је нагласио да им "не пада на памет да  буду икебане или фикус УРИ и ДПС".

-Потребно је да се јавно каже да Ура неће правити парламентарну већину са ДПС-нагласио је он. 

Филип Аџић из УРА-е је поручио да ДПС неће бити дио нове Владе и да Краповић жели "јасну подјелу у Црној Гори".

-Тражио је прецизну подјелу да се зна ко је власт, ко је опозиција. Да Црна Гора буде вјечно у подјелама, да не можемо да се помиримо. да не можемо да стабилизујемо политичку ситуацију. То објашњава концепт Демократске Црне Горе у периоду пред нама...Не искључујемо изборе ако не дође до договора- нагласио је он.

Данијела Ђуровић (СНП)  сматра да је највећа одговорност на онима који су 30. августа остварили побједу и  који су представљали већину за формирање 42. Владе. Истакла је да  је СНП грађанска партија, а да се највећи број њених гласача изјашњавају као Срби.

Горан Даниловић (Уједињена ЦГ) сматра да  је УРА Владу срушила са ДПС и пита Дритана Абазовића "у чије име преговара, чије ће потписе понијети предсједнику државе".

-Који 41 глас је у питању? Ми не желимо да разговарамо- поручио је он.

Даниловић је упитао "како ће Ђукановић да да мандат Дритану Абазовићу ако не зна ко га подржава".

-Док се ми свађамо, Ђукановић путује по Европи-додао је он.

Аџић је нагласио да "не могу  одблокирати процес приступања ЕУ док не одблокирамо институције".

- Институције не можемо одблокирати док не скупимо 49 посланика. Мислим да ће концепт који нудимо скупити више-сматра он.

Краповић је питао "да ли је логично да сјутра Абазовић дође и донесе 30 потписа Ђукановићу посланика ДПС"?

Ђуровић је подсјетила да је "СНП јасно ставио до знања да није задовољан Владом али да је неће рушити" и додала да  "никад већег непотизма није било него у тој Влади".

Аџић је нагласио  рекао да њима у парламенту "не требају Петар Ивановић и Брано Гвозденовић да гласају за законска рјешења која ће демонтирати ДПС". Сматра да  са више од 80 одсто функција управљају људи блиски премијеру, министрима око премијера и Демократској Црној Гори.

-Не можемо долазити у шизофрене ситуације да имамо клацкалицу на којој на средини сједи партија са четири посланика и клацка, мало ће да нас подрже Демократе и ДФ у овоме, а ДПС у овоме. Значи ДПС ће да нам изабере Владу и части Абазовића који нема резултат, то је четврта, пета, шеста листа по снази у парламенту, да буде премијер, а онда ће сви да попуњавају све што треба Абазовићу-самтра Краповић.

Он сматра да jе  Алекса Бечић смијењен са мјеста предсједника Скупштине Црне Горе зато што ДПС није вјеровао УРИ i додао:"него је гурнуо иницијативу и рекао нема мањинске Владе уколико нема смјене Бечића".

Краповић је питао ко је послао предсједника СНП, да преговара са патријархом о Темељном уговору. Даниловић сматра да Влада која се најављује има подршку 13 посланика. Краповићu je, како каже,  спорно да "Душко Марковић вуче земљу напријед". Аџић му је рекао да "мијења тезе" и питао "са које позиције ће Душко Марковић да вуче земљу напријед?".

-Кад се добије мањинска влада можда би најбоље било да укинемо изборе и да ово пролонгирамо док се не уморимо.Ово је влада која наводно треба да припреми изборе. Влада која ће имати најмање 18 министара. Каква административна процедура ће требати  да услиједи да се припремљени буџети све што тече за ову годину са 12 министарстава пресели са 12 на 18 или 22- рекао је Даниловић.

.Ко ће бити у 43. Влади видјећемо ускоро. Што се тиче СНП дефинитивно ће одговор дати Главни одбор-поручила је Ђуровић. Краповић је Аџићу рекао да Демократе нијесу хтјеледа истјерају УРУ из биило које власти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:03