/ Скупштина ЦГ
19/05/2021 u 15:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Медојевић Спајићу: Било који независни тужилац би вас лишио слободе

Министар финансија Милојко Спајић казао да је Црна Гора у јако тешкој економској ситуацији

На предлог Закона о буџету је поднијето пуно амандмана, то је на крају расправе у Скупштини казао предсједник Сјупштине Алекса Бечић. Данас је одржан наставак Четврте сједницае Првог редовног засиједања у 2021. години - пети дан. Псланици су говорили о Предлог закона о буџету Црне Горе за 2021. годину. 

ЦГ у тешкој ситуацији

Министар финансија Милојко Спајић казао је да је Црна Гора у јако тешкој економској ситуацији.

- Ми смо прошле године имали пад највећи у Европи, убједљиво.  Црна Гора је добила ковид и била је на респиратору мјесец дана. И та Црна Гора је била у дубокој кризи, ми смо јој обвезницама дали кисеоник.  Дали смо јој шансу да преживи. Сада овим буџетом ми јој дајемо инфузију, ово је здрав буџет- казао је Спајић.

Спајић је позвао све који имају доказе да су нешто урадили што је незаконито, да покажу доказе.

- Или нека крену са кривичним пријавама. Нека не гласају за нас, нека оборе ову Владу- поручио је Спајић.

Медојевић: Спајић извршио више кд

Посланик Пoкрета за промјене Небојша Медојевић поручио је да је Спајић извршио више кривичних дјела.

image
Милојко Спајић

- Ви сте као грађанин склапали послове у име државе, то је кривично дјело. Тај ко вас је научио то да радите тај вам није учинио услугу, тај вас је увео у један начин функционисања бившег режима. У размишљању  самда ли да поднесем кривичну пријаву, јер било који елементарно независни тужилац би вас лишио слободе- истакао је Медојевић.

Влада нема системски приступ

Испред СД-а Дамир Шеховић сматра да смо добили владу која нема системски приступ јавним финансијама.

- Чист авантуризам је очекивати 40 милиона годишње по основу нелегално стечене имовине, будући да немамо ни слово закона о поријеклу имовине- истаако је он.

Већ се задужили 750 милиона

Посланик Либералне партије Андрија Поповић истакао је да смо се већ задужили 750 милиона еура. Посланик СД-а Борис Мугоша сматра је да питање да ли ће се постићи нешто повећањем акциза на цигаре, те да он јесте за то али онога тренутка када будемо сигурни да ћемо моћи да сузбијемо сиво тржиште.

- Дошли смо опет у ситуацију да се задужујемо да би вратили старе дугове... На овај начин ви ограничавате развој људских и мањинских права у Црној Гори овим буџетом- казао је посланик Фатмир Ђека.

image
Скупштина Црне Горе

Спајић је казао да су затекли буџет који је 90 одсто мандаторни, те да су само 10 одсто могли да мијењају. Казао је да ове године имају капиталне инвестиције које су изнад оних од прошле године.

Раст акциза пред сезону

- Основни проблем са којим се суочавамо је дефинисање коју политику води и чију политику води Влада Црне Горе. Предлажете буџет у крајњем термину и наносите штету економији Црне Горе. Ако имамо раст акциза пред туристичку сезону, то ће утицати на повећање цијена и услуга за туристе. Браните буџет који треба да осликава политику министарства образовања према мањинама. Буџети су у Црној Гори до сада били стабилни. Овим буџетом нисам задовољан- казао је Генци Ниманбегу министру.

Оно што ЦГ има требало бити на увид 

Коментар о буџету имао је и Славен Радуновић.

-Оно што има Црна Гора и са чиме располаже требало је да буде ставњено на увид и посланичким клубовима макар у једном дјелу да могу да утичу-казао је Славен Радуновић. Он је додао да људи који су се борили за државу нису препознати у буџету.

-Управа за статистику ове године треба да организује попис становништва, један од најважнијих задатака које једна држава испуњава у десет година. Они су на стручном колегијуму дошли до закључка да им треба за попис три ипо милиона, ви сте им дали милион мање министре Спајићу- казао је он.

Питао је да ли могу мајкама да изађу у сусрет макар у једном дјелу од онога што им је обећано.

-Све оно министре што је изнио Монстат је поражавајуће. Министре морао да будемо конкурентни у односду на Европу. нећу да они у бијелим мантилима просе-казао је између осталог Бранко Радуловић.

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 17:44