Митровић / Фото: Бољевић Срђан
08/07/2021 u 11:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Заказана контролна саслушања министара Митровића и Стијовића

Иницијативе за саслушање Митровића и министра Стијовића покренули Божена Јелушић, Суада Зоронић и Генци Ниманбегу

Одбор за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање одлучио је да одржи саслушање министра екологије, просторног планирања и урбанизма, Ратка Митровића о оснивању државног Завода за просторно планирање и урбанизам и стању просторног планирања у Црној Гори.

Одбор је подржао и саслушање министра пољопривреде Александра Стијовића.

Митровић ће бити саслушан 19, а Стијовић 23. јула.

Иницијативу за контролно саслушање Митровића покренуле су посланице коалиције "Црно на бијело" Суада Зороњић и Божена Јелушић.

Јелушић је казала да је Митровићу већ упућивала посланичка питања, али и да и даље не знамо по којој визији Митровић управља са просторним планирањем државе.

- Закон о просторном планирању је претходио Закону о слободи вјероисповијести. Митровић је имао обавезу да по преузимању функције крене на израду новог Закона о просторном планирању. Након тога, просторни план мора јасно да каже куда Црна Гора мора да иде. Имали смо најаву да почињу консултације за израду нацрта просторног плана, а да нисмо ни промијенили закон. Рок је сад продужен јер очигледно министарство није дало значај томе, а после Устава, ријеч је о другом документу. Не знамо ни какав је стату спросторног плана и плана генералне регулације - навела је Јелушић.

Замјеник предсједника Одбора Генци Ниманбегу подржао је иницијативу за саслушање Митровића.

- Стојим потпуно из ријечи које су се чуле. То смо виђели и раније, наш Одбор нема ниједан законски предлог из овог министарства што јасно показује да су протраћили седам мјесеци. Ваша коалиција се обавезала да ће врштити децентрализацију власти, али изгледа да су експерти у министарству немају принцип демократичности. Цијеним да не можемо виђети програм Владе на основу твитова, већ на основу докумената - рекао је Ниманбегу.

Ниманбегу је такође покренуо иницијативу за контролно саслушање Стијовића због захтјева произвођача млијека који су два пута протестовали испред Владе и Скупштине.

Мљекари сматрају да ранији предлог да се исплати по два цента за сваки литар прерађеног и откупљеног млијека за јун и јул неће ријешити нагомилане проблеме у овој области и као минимум за субвенције предлажу повећање за пет центи по литру откупљеног млијека, јер су већ на граници рентабилности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:38