Sjednica Vlade / - YOUTUBE/VLADA CRNE GORE/ PRINTSCREEN
01/06/2023 u 11:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vlada pomaže Institut sa 600 hiljada eura; Abazović: Ekonomski parametri nikad bolji

Sjednicu možete pratiti uživo na portalu Dana

Ekonomski parametri trenutno su bolji nego ikad, otkako se prati statistika, saopštio je premijer Dritan Abazović i dodao da bi oni koji su najavljivali negativan scenario trebalo da se izvine zbog toga.

- Naši ekonomski parametri u ovom trenutku su nikad bolji što se Crne Gore tiče, otkad je metrike i otkad se pravi statistika. Treba sačuvati taj tempo - rekao je Abazović na sjednici Vlade.

On je naveo da je dobro da više ne postoje komentari o negativnim scenarijima u Crnoj Gori i bilo bi dobro i ljekovito da se, ako već neće biti tog negativnog scenarija, neko za to izvini.

 -To bi bilo elementarno okej, jer ne možete ljude na neistinama da držite i pumpate neistinama zarad ne znam kojih interesa, ne sigurno državnih, i da to tako prođe - smatra Abazović.

On je kazao da je u prva četiri mjeseca suficit 113,2 miliona eura i da je to 17,3 odsto više u odnosu na plan.

- Prvi put radimo rebalans zbog toga što su prihodi veći od planiranih. Ministarstvo finansija je u prethodnom periodu odradilo lavovski dio posla - dodao je Abazović.

Vlada će Institutu “Simo Milošević” dati pomoć od 600 hiljada eura, u vidu finansijske injekcije, kako bi se premostila trenutna teška situacija u tom preduzeću.

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić, kazao je da se po ko zna koji put pokazuje briga Vlade, kroz vrlo često pomaganje kroz avansne uplate.

- Mislim da u ovom momentu Upravni odbor i menadžment Instituta treba da daju svoj doprinos ovoj situaciji, jer mi kao država nećemo dozvoliti da se crnogorski brend ugasi, ali moraju i subjekti u samom preduzeću da daju svoj maksimalan doprinos i da se odgovorno i ozbiljno ponašaju prema ovome - kazao je Šćekić.

Premijer Dritan Abazović podsjetio je na teško stanje u Institutu, napominjući da će se pronaći trajno i validno rjšenje u korist nacionalnog interesa Crne Gore i svih zaposlenih i građana Herceg Novog.

- Ovo je samo jedna pomoć države u iznosu od 600 hilada EUR koja treba da im omogući da premoste trenutnu akutnu tešku situaciju. Nakon ovoga, treba donijeti odluke koje su neminovne i učiniti Institut samoodrživim, kako ne bi imao potrebu za daljim intervencijama - poručio je Abazović.

On je naveo da je pomoć Vlade jedna finansijska injekcija koja trajno ne rješava problem, ali će im dobro doći da trenutnu situaciju saniraju.

 

 

Vlada Crne Gore utvrdila je danas na sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama s izvještajem sa javne rasprave.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je na sjednici Vlade da se benefiti zakona odnose na uvođenje normi o sprečavanju sukoba interesa članova Sudskog savjeta, kako iz reda sudija, tako i reda pravnika.

- I to u cilju sprečavanja političkog uticaja, jačanju njegove Ustavom garantovane nezavisnosti i samostalnosti - dodao je on. 

Kovač je istakao, da su dobili mišljenje Ministarstva evropskih poslova, te da je najveći dio preporuka Venecijanske komisije inkorporiran u ovaj tekst zakona.

- Radi se o kvalitetnom zakonskom rješenju koje će doprinijeti jačanju nezavisnosti i pravosuđa u cjelini - poručio je Kovač.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:56