/ Марко Милачић
03/06/2021 u 12:25 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео): Милачић: АСК не процесуира оно што сви виде, Ђукановића гледа кроз црне наочаре

Шта сте урадили поводом нуђења мита од 21 милион еура тадашњем посланику Дритану Абазовићу, питао је представнике АСК Андрија Поповић

Посланици Скупштине Црне Горе наставили су четврту сједницу првог редовног засиједања у 2021. години – тринаести дан. Посланици су говорили о извјештају о раду Агенције за спрјечавање корупције у 2019. и 2020. години. Овлашћени предсавници АСК-а су Момчило Радуловић и Јелена Перовић који су ​појаснили извјештаје. Посланик Марко Милачић изнио је низ замјерки на рад АСК и демонстрирао како та институтција гледа Мила Ђукановића, Душка Марковића и Веселина Вељовића кроз црне наочаре. Посланици Андрија Поповић и Генци Ниманбегу подсјетили су на случај нуђења мита од 21 милион Дритану Абазовићу и, како сматрају, лоше одлуке тужилаштва у том случају.

{youtube{/youtube}

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

Предсједник Савјета Агенције за спрјечавање корупције Момчило Радуловић казао је да су за кратак период покренули активности за суштинско реформисање Агенције. Рекао је да је прву половину прошле године обиљежило в.д. стање Агенције када није било ефикасности у раду исте, те да је појава вируса корона отежала додатне напоре Савјета које се односе за спровођење реформе.

- Инсистирали смо на рјешавању заосталих предмета због којих је бачена сијенка на рад Агенције у прошлом периоду. Тако су неселктивно и непристрасно решавани сви предмети на законит начин и у разумном року. Током 2020. године укупно 42 јавна функционера поднијела су оставку или су разријешена функције након одлуке и мишљења АСК- истакао је Радуловић.

Посланик Драган Бојовић казао је да су у два извјештајна периода била два различита директора Агенције, те да се ова два извјештаја разилуку само формално, али да суштински нема разлике јер се начин рада и дјеловања није промјенио. Казао је да је негативно оцијенио извјештаје.

- Говоримо и о извјештају директора којег је бивши режим довео и који представници бившег режима су широм затворених очију надзирали рад функционера тог режима. Јасно је да ви директорице својим селективним чињењем  настваљате праксу свог претходника која за циљ има апсулутну заштиту Мила Ђукановића. На непрофесионалан начин вршите свој посао. Треба разријешити директорицу - нагласио је он.

Посланица Тамара Вујовић сматра да не смије бити недодирљивих и да су потребне транспарентне институције и јаки правни системи.

image
Радуловић и Перовић

- АСК и друге неке институције, које треба да се баве борбом против корупције, имају селективност. Интересантно је како ваш насумични избор провјере имовног стања функционера најчешће заврши избором оних који имају најмања примања. Под притиском јавности сте реаговали у фамозној афери "коверта", гдје се правите ни живи, ни мртви. Чекали сте притисак јавности- истакала је Данијела Ђуровић.

Посланик Милош Конатар казао је да су корупција и организовани криминал два највећа зла која пријете Црној Гори, те да није било политичке воље за борбу. Сматра да нема неслективних резултата против корупције. Сматра да АСК треба да буде најјачи механизам за контролу функционера.

- Ово што сам сада имао прилику да чујем су политичке и партијске констуркције. Желио сам да чујем објективнији приступ свему ономе што се ради у АСК задњу годину. Имамо мотив да се једна од најнегативније оцијењених институција реформише. Потребно је много дуже времена и ресурса, него што смо их ми имали за реформу. Имали смо као Савјет АСК-а сукоб са бившим менаџментом, изабрали смо нови током јула 2020. године - нагласио је Момчило Радуловић

image
Данијела Ђуровић

Нагласио је да су овлашћења Савјета лимитирана тако да имају у суштини само једно овлашћење, да изаберу директора и да га смијене.

- Што се тиче додјеле станова, имате закључке које смо послали да једном заувијек ријешите ту праксу, рупе у закону, да се затвори тај законодавни оквир. Видим да нисте информисани. Од јануара до сада премијер није одговорио на то... Казне не изриче Агенција, већ суд. Свима исте казне препоручује АСК, а суд одлучује - појаснио је Радуловић.

Директорица АСК-а Јелена Перовић појаснила је да су сви предмети, који су достављени од Управног суда, у раду и да ниједан предмет није стављен са стране. Посланик Јован Вучуровић сматра да је најбитније да смијене људе који су остали од режима Мила Ђукановића, те да ти људи не могу да воде институције и имају руководећа мјеста. Казао је да је борба против корупције приоритет. 

image
Андрија Поповић

- Данас је велики дан за Црну Гору, 15 година од проглашења обнове независности Црне Горе, честитам грађанима и грађанкама тај велики датум. Занима ме како спријечити злоупотребу функција у изборним циклусима највиших државних функционера, представника Владе, посланика. То је радила ранија власт и то ради ова власт. Шта сте урадили у случају нуђења мита од 21 милион еура тадашњем посланику Дритану Абазовићу. Да ли је тај рпоцес завршен? - казао је посланик Андрија Поповић.

Посланик Марко Милачић рекао је да има информацију да Мило Ђукановић има три скупоцјена сата које није пријавио.

- Госпођо Перовић, да видимо да ли ћете сутра да ово испитате. Прошли пут нисте. Имамо ситуацију, сат од милион и 300 хиљада еура. Ви не пријављујете и не процесуирате оно што сви виде- истакао је Милачић након чега је ставио тамне наочаре и демонстрирао како АСК гледа Ђукановића, Марковића и Вељовића кроз црне наочаре. Показао је и фотографију гдје се види да Ђукановић носи, како тврди, скупоцјени сат.

image
Марко Милачић

Посланик Генци Ниманбегу је истакао да имамо случај од 21 милион гдје тужилаштво јавно каже, како је навео, удварајући се том функционеру (Дритану Абазовићу), да функционер није функционер у моменту кад јесте функционер и нема повода да покрене поступак.

- Док сам ја предсједник Савјета АСК-а свака политичка партија имаће исти третман и сваки јавни функционер, то вам могу обећати, или мене у том Савјету неће бити - казао је, поред осталог,  Момчило Радуловић.

image
Скупштина ЦГ

Сједница се наставља сутра у 10 часова. Сутрашњи дневни ред чини: извјештај о финансијском пословању и извјештај о раду Агенције за електронске медије за 2019. годину, предлог извјештаја о раду Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност за 2019. годину са финансијским извјештајем Агенције за 2019. годину и извјештајем о извршеној ревизији финансијских исказа Агенције за електронске комуникације и поштанску дјелатност за 2019. годину независног ревизора „Спин Офф” д.о.о Подгорица, предлог финансијског извјештаја са извјештајем о раду Регулаторне агенције за енергетику за 2019. годину, финансијски искази и извјештај о извршеној ревизији финансијских извјештаја Агенције за надзор осигурања за 2019. годину, као и извјештај о раду Агенције за надзор осигурања за 2019. годину и годишњи извјештај о раду Комисије за тржиште капитала и стању на тржишту капитала за 2019. годину са извјештајем независног ревизора о извршеној ревизији финансијских исказа за 2019. годину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:12