фото: ДАН / - фото: ДАН
15/12/2021 u 11:17 h
Suzana Radević, Ana GajevićSuzana Radević, Ana Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Потписан Меморандум, Абазовић: Ово је велики искорак грађанске Црне Горе

Циљ је да успоставе још бољу сарадњу између различитих партија

Грађански покрет УРА, СНП и мањинске партије актуелном сазиву Скупштине Црне Горе потписали су Меморандум о сарадњи, како би објединили знање, искуство и енергију и дали кључни допринос да Црна Гора постане наредна чланица ЕУ.

Меморандум су потписали Дритан Абазовић (УРА), Владимир Jоковић (СНП), Ервин Ибрахимовић (БС), Ник Ђељошаj (АА), Генци Ниманбегу (ФОРЦА), Фатмир Ђека (ДП), и Срђан Павићевић (ЦИВИС).

Абазовић је казао да је ово велики искорак грађанске Црне Горе, циљ је да успоставе још бољу сарадњу између различитих партија.

Прочитајте шта пише у тексту меморандума: Црна Гора држава једнаких права

- Нама је циљ да фокус са свађа преносимо на фокус економије и развоја. Хоћу да се захвалим свима на овоме, јер је ово важно за Црну Гору. Желимо да покажемо да можемо да сарађујемо када је ријеч о визији Црне Горе. Ми не желимо да се бавимо прошлости, него ка будућности. Ово је велики искорак Црне Горе и надам се да ће наш меморандум прихватити сви посланици. Дајте да се окупљамо око великих ствари. Прошло је вријеме оних који се не могу договорити. Овдје су сјели људи који се могу договорити - нагласио је он.

image

фото: ДАН

- фото: ДАН

Истакао је да Црна Гора заслужује да изађе из канџи национализма, криминала и примитивног дјеловања у политичкој сфери.

- Има мјеста за људе свих вјера и нација. Дајте да имамо позитивне ствари које значе да је прошло вријеме оних који чине све да се не постигне договор - нагласио је он.

Предсједник СНП-а Владимир Јоковић истакао је да је ово важан тренутак за грађански концепт Црне Горе која је окренута себи.

- Они који нападају оно што ми данас радимо нек прочитају ово, па нек кажу против које тачке имају нешто, тј. која је то сметња која им се не свиђа. Ово није усмјерено ни против кога, овдје људи хоће да разговарају, преговарају и договарају све и они други који нијесу ту, вјерујем да ће временом схватити суштину свега. Није добра ни велика кућа која има мала врата, па тако и наша Црна Гора, и ми овим отварамо врата великој Црној Гори. Оставимо се подјела које су дјелиле Црну Гору - нагласио је Јоковић.

Додао је да у СНП-у виде Црну Гору као економску напредну, без подјела и свађи, стабилну и просперитетну.

Предсједник БС Ервин Ибрахимовић истакао је да је идеја грађанске државе једнакости, владавине права, и пут ка ЕУ темељ странке на чијем је челу.

 - Ово је важан дан за једну нову историје Црне Горе. Вјерујем да ћемо овим потписом и укључивањем других партија допринијети јачању међуетничког и међувјерског склада. Ја знам да већинска ЦГ неће поклекнути, политичке елите морају напокон да трасирају бољи пут у Црној Гори, и да напокон добијемо боље друштво које нам поручују грађани - нагласио је Ибрахимовић.

Срећан је, како додаје, што су колеге препознале да је ово задња ура да се крене у нешто боље.

image

фото: БС

- фото: БС

Срђан Павићевић из ЦИВИС-а  убијеђен је да по први пут реализују суштински потез.

- Ту смо за столом, људи свих вјера и нација и то је једини пут ка помирењу и будућности који морамо да градимо заједно - нагласио је Павићевић.

Сигуран је да ће сви посланици схватити дубину овог меморандума и да ће видјети да је ово за 81, а не против њих.

Предсједник Демократске партије Фатмир Ђека  истакао је да је ово дан који ће бити упамћен у Црној Гори.

- Након демократске промјене власти, данас имамо пружену руку сарадње партија које чине већину и мањинских партија. Овим шаљемо поруку помирења у ЦГ. Превише је било подјела и мислим да морамо ставити тачку на то и да заједно преузмемо одговорност и да корачамо ка ЕУ сви заједно - нагласио је Ђека.

Предсједник ФОРЦА Генци Ниманбегу казао је да се нада да ће се потписивањем овог споразума нешто промијенити, те да ће млади људи видјети перспективу у Црној Гори.

Абазовић: Ово није меморандум мањинске владе

Абазовић је одговарајући на питања новинара казао да ово није меморандум мањинске владе.

- Ово је пакт помирења и тога да се Црна Гора у будућности мора да понаша  другачије. Ово је антипод тога, ово је стварање друштва које је деполитизовано, мултиетничко и све што је на путу ка ЕУ - казао је он.

Јоковић је навео да овдје није ријеч о мањинској влади.

- Према ријечима премијера Кривокапића, ми сада већ имамо мањинску владу, само не знамо јо је чини. Те спекулације да је ово будућа или прелазна влада, то је од оних који у овом тренутку нису прихваћени од стране међународне заједнице. Ако смо као такви препознати, не знам зашто не би били дио споразума и позвали све да нам се придруже - додао је предсједник СНП-а.

Ниманбегу се надовезао потврдивши да су имали разговоре у почетку мањине са владом, али да су биле неозбиљне и неискрене.

ВИДЕО: Иван Петровић Ипе

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:48