/ Здравко Кривокапић и Алекса Бечић
24/06/2021 u 17:53 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Кривокапић: Црној Гори треба мир, рад и помирење; Радуловић: Ђукановић пољуљао свој и углед државе

Премијер је казао да питање повјерења већине псоланика Влади није ствар личног утиска, већ чињеница која се утврђује спровођењем поступака прописаних Уставом

Премијер Здравко Kривокапић у Скупштини одговара на питања шефова клубова посланика или овлашћених лица, на осмој Посебна сjедница Првог редовног засиjедања у 2021. години. Кривокапић је казао да Управа полиције предузима активности које су фокусиране на идетификацији и анализи свих безбједносних ризика који могу утицати на одржавање стабилности безбједносног амбијента. Иван Брајовић је казао да је рјешење актуелне политичке ситуације да премијер поднесе оставку, а не да држи блокирану законодавну и извршну власт. Рашко Коњевић је казао да са оваквом ситуацијом можемо да идемо само назад. Министар вањских послова Ђорђе Радуловић казао је да је Мило Ђукановић пољуљао свој углед и углед Црне Горе и збунио међународну заједницу. Мисли да се ради о покушају политичке манипулације да се амбасадори, које Влада жели, не поставе на одређена мјеста.

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

Нису присутни посланици Демократске партије социјалиста и Демократског фронта.

Посланик Момо Kопривица је у име клуба посланика Демократе-Демос питао предсједника Владе о нападима на вјерске објекте.

- Имали смо ону чувену акцију током септембра гдје је шеф мафије, чувени криминалац и шеф Демократске партије социјалиста, Брано Мићуновић предводио акцију пред Цетињским манастиром. То је ствар једног екстремног приступа, јер кад год имамо напад на неки вјерски објекат, иза тога стоји организовани криминал - навео је, поред осталог, Копривица.

Кривокапић је казао да Управа полиције предузима у континуитету активности које су фокусиране на идетификацији и анализи свих безбједносних ризика који могу утицати на одржавање стабилности безбједносног амбијента.

- Уз јасно исказану одлучност да се стане на пут сваком облику противправног дјеловања уз елиминацију свих фактора,  нарочито оних за које би се евентуално утврдило да су настали као посљедица координираних активности, а које су усмјерене на нарушавање безбједносне ситуације и стабилног стања јавног реда и мира. Управа полиције, непосредно након парламентарних избора, предузима активности у циљу спречавања инцидената, као и на идентификовању учинилаца напада на вјерске објекте у земљи и о исходу предузетих радњи благовремено обавјештава јавност. Ситуација је по овом питању стабилна и под контролом. У комуникацији коју су полицијски службеници остварили са представницима вјерских заједница исказано је повјерење у рад институција. Управа полиције има капацитета да обезбиједи заштиту свим грађанима и институцијама у Црној Гори- казао је премијер.

Додао је да је мања група људи данас покушала да упадне у Цетињски манастир.

image
Момо Копривица

Посланик Либералне партије Андрија Поповић реаговао је процедурално обративши се предсједнику Скупштине Алекси Бечићу рекавши му да не смије по пословнику да допусти овдје оволики степен мржње и екстремизма.

- Овдје се помињу људи на огаван начин и веома увредљиво, који нису присутни и нису из сфере политике- казао је Поповић.

Копривица се затим надовезао и казао да је очекивао да "криминалац" Мићуновић ангажује бољег адвоката.  Кривокапић је казао да је обавеза свих нас да се вратимо Црној Гори и да је развијемо на прави начин.

image
Андрија Поповић

Предсједник клуба Социјалдемократа Иван Брајовић питао је премијера да ли има план за превазилажење ове, како је оцијенио, до сада незабиљежене политичке ситуације у којој се налази Црна Гора.

- Влада на чијем сте челу изгубила је повјерење већине посланика у Скупштини Црне Горе, а Скупштина је изгубила кворум за одржавање пленарне сједнице. Kоје потезе планирате да повучете у циљу санирања тренутног стања- питао је Брајовић.

Премијер је казао да питање повјерења већине псоланика Влади није ствар личног утиска, већ чињеница која се утврђује спровођењем поступака прописаних Уставом.

- Влада ће наставити да ради свој посао у домену уставних и законских овлашћења. Једино је сигурно, величанствена побједа која се десила 30. августа 2020. године не смије бити доведена у питање. Поштоваћемо законе, без обзира какви су јер нећемо да правимо револуцију. Црној Гори треба мир, ред , рад и помирење- истакао је Кривокапић.

image
Иван Брајовић

Брајовић се обратио Кривокапићу рекавши му да је незаконито изабрао директора Агенције за националну безбједност Дејана Вукшића.

- Рјешење је да поднесете оставку, а не да држите блокирану законодавну и извршну власт- казао је, поред осталог, Брајовић.

У име клуба посланика „Црно на бијело”, посланик Срђан Павићевић питао је премијера како он тумачи, у контексту најновијих политичких догађања, однос српских званичника према Влади, премијеру и званичној политици Црне Горе и њеним протагонистима.

- Да ли ће најновија догађања имати и какве реперкусије на заједнички живот у региону и квалитет сусједских односа између Србије и Црне Горе? Да ли ће се ставови званичног Београда одразити на туризам, трговину, економију, сарадњу у домену културе и слично- питао је Павићевић.

Кривокапић је казао је да није забиљежено у историји Црне Горе да су у кратком временском периоду са највећих државних адреса Републике Србије упућиване овако отровне стријеле Влади Црне Горе, премијеру и предсједнику Скупштине, Алекси Бечићу, покушајући на тај начин да нас прогласи издајницима.

image
Скупштина ЦГ

- У Луксумбергу сам цитирао никог другог до Марка Миљанова: "Када вас нападају немојте одговарати, јер ако имају имало образа застиђеће се за оно што раде. Влада Црне Горе активно ради на надоградњи односа са свим својим сусједима како би својим примјером дала подстрек за демократски, економски и сваки други напредак региона. Сматрамо да смо у спровођењу те политике врло успјешни и препознати ван граница нашег региона. Ми немамо отворених питања са својим сусједима, и досљедни смо у спровођењу овог циља, не само кроз призму европске и евро-атланске интеграције већ и као свом недвосмисленом и трајном опредјељењу- поручио је премијер.

Премијер је казао и да је у више наврата истакнуто да је Црна Гора посвећена развоју добросусједских односа са Републиком Србијом.

image
Здравко Кривокапић

- Покушали смо све што је до нас и можда најбољи начин је да смо сарађаивали тамо гдје морамо а то је на нивоу министара. Једино премијер није посјетио Србију- навео је Кривокапић.  

Предсједник Владе истакао је да велики број туриста из Србије који тренутно бораве, сасвим несметано, у Црној Гори, показатељ су да тренутно „заоштравање односа“ двије државе на политичкој равни неће утицати на свакодневни живот грађана наше двије државе.

- Ја сам убијеђен у то. Дневнополитичка неслагања не смију бити препрека у остваривању сарадње управо у областима које сте Ви поменули у Вашем питању. Управо ту Црна Гора и Србија остварују напредак и сигуран сам да ћемо успјети да економску и културну повезаност прати и политичка. Политика никада није могла да утиче на међуљудске односе наших грађана, јер смо на крају дана упућени једни на друге. Природно је да имамо несугласице, али мислим да је вријеме да акценат ставимо управо на оно што нас спаја, а не раздваја- закључио је премијер Кривокапић.

image
Срђан Павићевић 

Посланика Бошњачке странке Амера Смаиловића интересује шта Влада намјерава да уради у наредном периоду како би зауставила пораст броја незапослених.

- Завод за запошљавање је прије неколико седмица указао да постоје одређени проблеми на које треба што прије одреаговати, а ми нисмо изазвали те проблеме - казао је предсједник Владе.

image
Амер Смаиловић

Предсједник клуба Социјалдемократске партије и албанске коалиције „Једногласно” Рашко Kоњевић питао је премијера Kривокапића за оцјену рада Владе у протеклих 200 дана.

- И да ли сматрате да Ви имате неподијељену подршку Скупштине за наставак рада Владе, у складу са уставним овлашћењима... Очигледно нисте требали да дођете, или сте на самом старту требали да повучете ријечи које сте саопштили. Ако Влада остане оваква, одговорност ћете највише сносити ви јер сте предсједник Владе- питао је Kоњевић.

Навео је да сви имају одговорност, и власт и опозиција, да друштво иде напријед, те да у овим шест мјесеци и са оваквим стањем можемо да идемо само назад.

- Не плашите се. Ви се са вашом партијом нећете вратити у друштво оних који су управљали Црном Гором. Никада реваншиста нисам био - поручио је Кривокапић.

image
Рашко Коњевић

Koњевић му је рекао да је бивша власт изгубила изборе, јер је радила лоше и замолио премијера да не говори о њиховим резултатима рада, већ о својим. 

- Не морате ви да иницирате питање повјерења. Сједите ви у тој фотељи колико вам је год угодно. Плашим се да ћете остати упамћени као предсједник Валде који је имао најкраћи мандат, а са друге стране није имао повјерење скупштине која га је бирала- нагласио је Коњевић.

Кривокапић је казао да Владу не треба нико да брани, најмање они који прорачунато дијеле народ. Коњевић је рекао да се Кривокапић љути кад се посланици не слажу са њим, те да прошли пут кад се наљутио је изашао и вријеђао их.

- Ви сте најодговорнија политчка фигура - истакао је Коњевић.

Завршен је премијерски сат, а како је казао Алекса Бечић након паузе од пет минута посланици ће постављати питања министрима.

- На Осмој посебној сједници Првог редовног (прољећњег) засиједања, у дијелу посвећеном посланичким питањима, а у вези са одређеном темом, предсједници, односно овлашћени представници клубова посланика, постављаће питања министру вањских послова Ђорђу Радуловићу, на тему „Дипломатско - конзуларна мрежа”- речено је из Скупштине.

image
Алекса Бечић

Посланица Тамара Вујовић ( Демократе - Демос) питала је министра да ли се десило да предсједник државе одбије да потпише указ о посатвљању амбасадора и у колико случајева до сада.

- Никад се није десило да предсједник одбије да потпише указ, то није пракса. Није нам то познато, мени и сарадницима. Ово што је Ђукановић урадио је једна непримјерена пракса, јер су наши страни партнери остали збуњени. Примањем писма били су збуњени јер то није дипломатска пркаса. Морам да кажем да се предсједник врло изпромашивао, није пракса да предсјендик државе шаље страним владама писмо. Пољуљао је свој углед и углед Црне Горе и збунио међународну заједницу. Мислим да се ради о покушају политичке манипулације да се амбасадори које Влада жели не поставе на одређена мјеста - казао је Рдауловић.

image
Тамара Вујовић 

Полсаник Коњевић прочитао је дио Устава и казао да нигдје не пише да Влада бира амбасадора. Истакао је да не мисли да ће министру у каријери помоћи ако за предсједника државе каже да опањкава државу. Радуловић је додао да не треба да се сукобљавамо на плану спољње политике.

image
Ђорђе Радуловић

Министар Радуловић је на питање посланице Божене Jелушић казао, између осталог, да су направили бројне уштеде. Какао је навео, њихов тражени буџет за ову годину је био 25 милиона еура а да су они добили свега 16 милиона еура.

Он је додао да мисли да ће "ових 12 амбасадора који су именовани бити ренесанса дипломатије и да су репрезентативни прердставници Црне Горе".

-Жеља ове Владе је да се млади врате и да учимо од њих-рекао је министар у одговору на питање посланице Јелушић поводом одласка младих у иностранство.

image

Борис Мугоша

-Премијер није могао да каже да су седам опозваних амбасадора штетили интересима Црне Горе- сматра посланик СД-а Борис Мугоша.

-Такав начин говора о амбасдорима штети угледу државе-наводи Мугоша. Неки страни званичници су рекли да су те дипломате заправо доприносиле интересима државе- додаје он.

-Ако је која ријеч изгубила смисао у посњедњих годину дана то је ријеч експерти. Ја вас питам ко вам је предложио те експерте и да ли ви гарантујете за њих-питао је између осталог посланих Мугоша.

Министар Радуловић је казао да црногорска дипломатија у овој Влади ради перфектно.

Опозвани амбасадори су обавијештени на вријеме да ће бити опозваниа, а обавијештен је на вријеме и Ђукановић, два мјесеца су знали раније, казао је Радуловић.

-Не знам да ли је претходна Влада имала оволико активности током првих 200 дана. Током задњих седам дана имао сам 50 састанака. Да ли постоје неке ствари које су можда могле да буду боље, јесу. Али постојале су и бројне опструкције. Апсолутно је неупитно да је чланство у Европаској унији приоритет свих нас. А знате зашто, не зато што Ђорђе Радуловић то жели, него зато што 80 одсто грађана то жели. Нити једна партија нема 80 одсто подршке, што значи да то превазилази оквире једне партије. У Европску унију улазимо као друштво-навео је између осталог у одговору министар Радуловић.

Он је на питање посланика Мугоше казао да амбасадори јесу опозвани али су још тамо у пуном капацитету  док се не донесе указ.

- Што се тиче специјалних изасланика, господин Небојша Калуђеровић је био привремени специјални изасланик али била су још два. Гдје је била ваша партија која је била тада у коалицији с ДПС-ом, када  је шеф масонске ложе Србије поставњен за специјално изасланика.  Јесте ли се питали одакле шеф масонске ложе Србије да буде специјални изасланик Цртне Горе. Ако оћете да будете поштени, онда кажите да није било у реду да шеф масонске ложе Србије буде специјални изасланик Црне Горе. Поставњена су два специјална изасланика, један у Бриселу и један у Загребу. Што су медији наклоњени вама радили од госпође Делетић може да се мјери са мизогонизмом...годпођа је представњена као торбарка, као креаторка, а жена има дест година живота у ЕУ...-рекао је између осталог министар.

-Мени сте обећали 19. фебруара да ћете разговарати са опозваним министрима. Нисте разговарали. Што сте држали те људе у Подгорицу четири мјесеца. Од кад постоји та пракса. Бламирате државу. Не говорим појединачно. Шта ће деси ако му да аграман а нема потписа. Милсим да сте с еу игри преиграли, у овом случају цијена је углед државе- казао је на излагање министра, посланик Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:52