Министар Радуловић
26/07/2021 u 14:16 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Министар Радуловић: Влада не подржава "српски свет", једина матица грађана који се изјашњавају као Срби је Црна Гора

Евидентна је константна жеља званичника Србије да у свим наступима говоре о „легитимном праву" да брину о 30 одсто наших грађана, представљајући Србију као матичну државу српског народа

Министар Ђорђе Радуловић одговарајући данас на питања посланика у Скупштини Црне горе, казао је да он лично и Влада не подржавају идеју " српског света" и да грађанима који се изјашњавају као Срби у Црној гори, једино Црна гора је матица.

"ИДЕЈА СРПСКОГ СВЕТА".

Андрија Николић, посланик ДПС-а упутио је питање  министру вањских послова, Ђорђу Радуловићу, да ли Влада Црне Горе сматра да идеја '"српског света" коју разрађује министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин, представља пријетњу регионалном миру и стабилности? 

Радуловић је навео да је цијели регион упознат са концептом српског света и да је то је изазвало различите коментаре. Према његовим ријечима, идеја српског света није оригинална идеја Вулина, то лоша копија "руског света" коју у изломљеној верзији жели да промовише на Западни Балкан.

-Уколико би српски свет био попут франкофоније гдје би се пормовисали српски језик и књижевност не бих имао ништа против, али када су изјаве да би Вућић требало да буде предсједник свих Срба у региону, то је неки концепт који Влада на подржава. Чини ми се да Вулин служи за скретање пажње са унутрашњих проблема на нека регионална питања. Сада поставља се питања колика је снага Вулина јер има само три посланика од 250 у Скупштини Србије-казао је министар.

Нагласио је да српски свет не би требало да се користи за хомегинизацију црногорског националног живља у политичке сврхе ни по коју цијену, јер ће да се створи негативна енергија због одбране од 'спољашњег непријатеља' а то ће бити усмјерена на Србе у Црној Гори.

-Ово није први такав покушај сјетимо се Велике Албаније и Коча Данаја прије неколико година. Ја се тим идејама не бих играо. Те идеје су ретроградне и нијесу добре за Црну Гору. Наше границе су непромјенљиве и постојане и иако смо мали довољни смо за све свјетове- казао је Радуловић.

Николић је казао да је Радуловић у конфликту интереса јер је његов избор за министра подржало двије трећине владајуће коалиције која подржава концепт "спрског света".

-Да ли је неко од црногорских званичника говорио о томе или да су заинтересовани за попис у Црној Гори. Не, то су говорили званичници из сусједних земаља, и ви кажете да се то питање не политизује- рекао је Николић.

Посланик Никола Јановић (ДПС) питао је Ђорђа Радуловића колико је каријерних дипломата од укупног броја особа које је Влада од почетка мандата предложила за амбасадоре и конзуле, а колико их је у том периоду постављено за сталне отправнике послова.

Радуловић је одговорио да је од почетка мандата Влада усвојила предлоге за постављење 12 амбасадора, од којих је седам каријерних дипломата. Влада, како је додао, није усвојила ниједан предлог за постављење генералног конзула.

-Такође, Влада је опозвала 14 амбасадора и једног генералног конзула у циљу професионализације дипломатско-конзуларне мреже, Гдје су биле распоређени партијски кадрови именоване су каријерне дипломате, у Уједињеном Краљевству, Италији, Пољској и Косову. Што се тиче преосталих пет предлога кандидата за амбасадоре донијели смо одлуку у складу са законом. Сходно дипломатској пракси имена кандидата се не саопштавају док они не добију агреман. Гдје год немамо амбасадора посао шефа мисија обављају отправници послова који су каријерне дипломате- казао је Радуловић.

"ЦРНА ГОРА МАТИЦА ГРАЂАНА СРПСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ"

Момо Копривица (Демократе) питао је Радуловића "да ли сматра да је мијешање у унутрашње односе Црне Горе од стране „пријатеља бивше власти" извршен класичан покушај грубе медијске манипулације која се огледа у наметању става да грађанлма српске надоналностл матична држава није Црна Гора ?

Министар је одговорио да у Црној Гори не постоји црногорска породица у којој нема неко ко се не декларише као Србин или да не познаје неког ко се декларише као Србин. Додао је да "су они једнако темељ наше државе као и сви други грађани различитих вјера и нација и да неће никоме дозволити да исчупа тај темељ".

-Министарство вањских послова се у више наврата у својим саопштењима и јавним реакцијама Јасно одредило када су у питању изјаве званичника Србије које се односе на „присвајање" грађана Црне Горе, а које за посљедицу имају додатно продубљивање подјела у црногорском друштву. Подсјетио бих да је на такве наводе из Београда, Министарствовањских послова је реаговало са жељом да се заштити концепт Црне Горе, посвећене изградњи грађанског друштва, као и поштовању и очувању посебности припадника различитих нација, религија и култура. Евидентна је константна жеља званичника Србије да у свим наступима говоре о „легитимном  праву" да брину о 30 одсто наших грађана, представљајући Србију као матичну државу српског народа. Такође, свједоци смо да су српским медијима свакодневно ударне вијести дешавања у Црној Гори, али и покренута медијска кампања у српским таблоидима против предсједника Скупштине и Владе. Поновићу јошједном Јасно саопштен став из ресора на чијемсам челу, да су грађани Црне Горе који се изјашњавају као Срби, лојални, пуноправни и уважени грађани и да њихова једина може бити Црна Гора-казао је министар.

Радуловић је додоао да је неколико пута рекао да Црна Гора може да преживи једни као држава свих.  Нагласио је да ће било који покушај присвајања "наших 30 одсто грађана" наићи на протест.

ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА ИЗНАД СВИХ ОЧЕКИВАЊА:

-Највећи дио очекивања у смислу опоравка црногорске економије и стабилизације јавних финансија односи се на актуелну туристичку сезону и туристички приход. Пројекције које сте саопштавали током расправе о предлогу буџета за ову годину овдје у парламенту су у нивоу 65% прихода од туризма из 2019. године. Како је туристичка сезона у јеку, молим Вас да ми одговорите каква су кретања до овог тренутка-питао је посланик Данило Шарановић из Демократа.

Министар Милатовић је казао да у овом тренутку свједочимо туристичкој сезони која је изнад свих очекивања. Додао је да је Влада Црне Горе захваљујући квалитетном концепту опоравка туризма, уз сарадњу са јавним и приватним сектором, створила предуслове да данас имамо изванредне податке, боље од свих туристичких земаља Медитерана, попут Хрватске, Италије, Шпаније, Грчке, Кипра и Турске.

- Политика отворених граница, на првом мјесту ка тржишту Региона, али и ка осталим стратешки важним тржиштима, те добар однос цијене и квалитета туристичких услуга у дестинацији допринијели су да из недеље у недељу биљежимо све боље резултате-одговорио је министар.

Додао је да данима викенда, биљежи се велики број домаћих гостију, који и ове године, већином, одмор проводе у својој земљи. Највише гостију долази нам из земаља региона, на првом мјесту из Србије и Босне и Херцеговине, али и из других сусједних земаља.

КОЊЕВИЋ: ТРАЖИЛИ СТЕ ПОМОЋ ОД ОНИХ КОЈЕ НАЗИВАТЕ ЛОПОВИМА

Посланик Рашко Коњевић (СДП) питао је Милатовића о расту цијена горива и животних намирница.

-Од почетка мандата Владе, за шест мјесеци, број незапослених је повећан за скоро 10 хиљада, односно скоро 20%, па је стопа незапослености достигла скоро 24%. Цијене животних намрмнца, за исти период, драстично су порасле од 30-70%, а цијене горива су повећаване 11 пута и данас грађани Цме Горе плаћају највеће цијене горива у региону. Влада није урадила ништа да смањи оптерећења по основу рада која су данас једна од највећих у региону. На сваки еуро исплаћене зараде привреда плаћа 64 цента држави. Овим се значајно отежава пословање привредних субјеката који раде легално. Мала и средњапредузећа сматрају да овако високи износи оптерећења по основу рада, највећи у региону,озбиљно угрожавају опстанак њиховог бизниса-наводи се у питању Коњевића.

Додаје да поједини инвеститори најављују одлазак из Цме Горе што намшава инвестициони амбијент посебно јер се ради о веома реномираним инвестирорима из појединих дјелатности.

-Просјечна плата у Цмој Гори стагнира. Како бисте оцијенили резултате Владе на пољу побољшања живомог стандарда грађана, као и побољшања пословног амбијента, што је било једно од кључних обећања премијера Кривокапића приликом избора у децембру 2020. године-рекао је Коњевић.

Министар Милатовић је у одговору између осталог навео да је најважније да су сачували плате и пензије. Додао је да ова Влада рефинансира скупе кредите претходне власти. Нагалсио jе да би од пореског дуга из прошле власти могли до сада да имају изграђене школе, путеве... Он је подсјетио Коњевића да се "док је био министар финансија задуживао код бванака два пута скупље..". 

-Објавите уговор пред црногорским грађанима да видимо како сте тај аранжман договорили..сваку уговор Вам је тајан. Министре ви сте много паметнији од каматних стопа 2016. и 2019. Долазили сте код нас да вам обезбједимо стипендију за Оксфорд, што смо и урадили...те министре сада називате лоповима. То што сте Ви то је пролазна категорија, данас сте министар сјутра нисте...требали сте да одговорите о цијенама горива и о незапосленост...-приговорио је опосланик Коњевић.

"КО ДОЂЕ НА ВАЛСТ СТОПАМА АПОСТОЛА ТАЈ ЈЕ СКРОМАН"

Посланицу Александру Вуковић (ДПС) интересује када ће усвојити подзаконске акте за Закон о иновационој дјелатности и Зако о подстицајним мјерама за истраживање и иновације, те зашто још не функционише Фонд за иновације. Она је додала да "кад неко дође стопама апостола на валст, тај је  дошао босоног, скроман, а кад заврши у мерцедесу који кошта 100.000 еура и ако је поштено зарађен, што никоме не смета, онда мора бити свјестан да треба да батали свој политички стил, популизам.

Милатовић је казао да су међународни експерти за ове "револуционарне законе" донешене у изборној "грозници" оцијенили да имају разне непотпуности и нејасноће.

- То је уједно вјерујте једини разлог због чега смо рад на подзаконским актима схватили озбиљно и које у овом периоду реализујемо уз подршку још једне групе експерата за иновације УНДП-а. У овом тренутку један подзаконски акт Закона о иновационој дјелатности је у финалној фази, док за остала два очекују брзу реализацију. Што се Закона о подстицајним мјерама за истраживање и иновације тиче, ситуација је комплекснија - навео је Милатовић.

Он је оцијенио да нису стопиране активности по питању иновације. Подсјетио је, поред осталог, да је формиран Савјет за паметну специјализацију, наводећи да је то била обавеза претходне владе. Предвиђено је усвајање програма за иновације, из којег ће се расписати конкурсИ који ће бити финансирани из Фонда за иновације. Први ће бити конкурс за подршку стартап заједници.

- Овогодишњи буџет за програм новације и технолошки развој износи 1,45 милиона еура - истакао је Милатовић и додао да је 2020. године износио 670.000 еура.

"ФИНАНСИРАНА ПРЕДУЗЕЋА БЛИСКА БИВШОЈ ВЛАСТИ"

Марта Шћепановић (ДПС) питала је Милатовића  поводом тога што је  "ИРФ  формиран у циљу подршке економске политике и подстицања привредног развоја Црне Горе."

Милатовић је у договору навео да су раније финансирана и предузећа чији су власници блиски прошлој власти.

Додао је да ће посебна пажња  бити усмјерена на то да кредитна подршка буде прилагођена потребама привредника, уз континуирано развијање и унапрјеђење производа које ће им у будућности бити понуђени с акцентом на развојне пројекте.

- До краја 2021. године се очекује потписивање и новог уговора са Развојном банком Савјета Европе у износу од 30 милиона еура којим ће бити обезбијеђена средства за инфраструктурне пројекте намијењене за побоијшање услова живота на микролокацијамау урбаним и руралним зонама у општинама са просјеком развијености испод државног просјека-додао је између осталог он.

О ПРИХОДИМА ОД ТУРИЗМА И АВИОСАОБРАЋАЈУ:

Посланика Николу Ракочевића (ДПС) интересује број и структура гостију по земљама доласка 16. јула, појединачно по општинама и врстама смјештаја, те да се подаци упореде са 2019. годином.

Интересује га и промет путника (туриста) на Аеродромима Црне Горе од почетка година, по мјесецима и по државама долазећих путника, као и упоредне податке из 2019. године. 

- Поред великог броја препрека на путу ка успјешној реализацији туристичке сезоне, Црнa Гора тренутно остварује изванредне резултате, који су много бољи од конкурентских дестинација: Хрватске, Шпаније, Италије, Грчке и Турске а које су изнад свих оптимистичких сценарија-навео је министар.

Он је додао да је политичком одлуком претходне Владе Црне Горе, држава у 2020. години била закључана у периоду Љетње туристичке сезоне, "због чега су наши привредници изгубили до пола милијарде еура а наши бројни суграђани изгубили радна мјеста". 

-У 2021. години су реализовани летови посредством аеродрома Подгорица ка 45 дестинација, у 17 држава. Посредством аеродрома Тиват су реализовани летови ка 32 дестинације, у 21 држави. У дијеиу питања које се односи на промет који је остварила национална авиокомпанија у 2019. години, а у поређењу са 2021. годином, прије осврта на статистичке показатеље, потребно је указати на неколико важних ствари. Додатно, удио Монтенегро аирлинеса у укупном броју путника на црногорским аеродромима који су долазили авионом у Црну Гору константно је падала из године у годину. Овај индикатор је јасно указивао да Монтенегро аирлинес нема потребну снагу за одрживо пословање ако имамо у виду лошу финансијску позицију у којој се компанија налазила-објашњава Милатовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:53