/ фото: Са Одбора
07/10/2021 u 10:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Размотрен предлог ДФ-ПЗП-а: Марковић умјесто Медојевића

Захтјев посланичког клуба Демократски фронт– Покрет за промјене односи се о попуни упражњеног мјеста у Државној изборној комисији (ДИК), и то за једног члана и за његовог замјеника

Административни одбор одржавао је 21. сједницу. Како је саопштио предсједник одбора Милун Зоговић, дневни ред чини: покретање поступка за именовање једног члана Савјета Агенције за електронске медије, из реда невладиних организација из области медија, разматрање захтјева  Клуба посланика ''Демократски фронт – ПЗП'' од 21. септембра 2021. године и текућа питања.

- Одбор је покренуо поступак именовања једног члана Савјета Агенције за електронске медије, из области медија. На данас одржаној 21. сједници Административни одбор Скупштине Црне Горе је на основу члана 36 Закона о електронским медијима одлучио да упути Јавни позив невладиним организацијама из области медија за подношење предлога кандидата за именовање једног члана Савјета Агенције за електронске медије.  Јавни позив ће бити објављен у „Службеном листу Црне Горе“, дневним новинама „Дан“ и на вебсајту Скупштине Црне Горе. Такође, Одбор је одлучио да сагласно захтјевима Клуба посланика  ,,Демократски фронт - ПзП'' предложи Скупштини Црне Горе Милана Маровића за члана а Наташу Прелевић, за замјеницу члана Државне изборне комисије. Захтјев посланичког клуба Демократски фронт– Покрет за промјене односи се о попуни упражњеног мјеста у Државној изборној комисији (ДИК), и то за једног члана и за његовог замјеника- саопштено је након Одбора.

Како је Дан писао, у захтјеву предсједника посланичког клуба ДФ–ПзП Бранка Радуловића који је 21. септембра ове године упућен предсједнику Административног одбора Милуну Зоговићу наводи се да тај посланички клуб за члана ДИК-а предлаже Милана Маровића, дипломираног правника и досадашњег замјеника члана, док за његовог замјеника предлажу Наташу Прелевић, такође дипломираног правника.

Уз тај предлог су достављене и њихове изјаве о прихватању кандидатуре. Како се наводи у допису, Маровић је у пријевремену пензију отишао 2015. године, од кад је члан Правног тима Покрета за промјене за пружање бесплатне правне помоћи грађанима. Маровић је у октобру прошле године изабран за замјеника члана ДИК-а, и то Дражена Медојевића, такође из ПзП-а, који је почетком септембра поднио оставку на то мјесто.

Попуна упражњених мјеста, односно комплетирање састава кључне институције у изборном процесу, могло би бити корак напријед и ка финиширању процеса избора предсједника Државне изборне комисије, с обзиром да нас за мање од два мјесеца очекују локални избори у три општине, а да је то мјесто упражњено од 17. јуна.

Тада је на сједници Скупштине, на предлог Административног одбора, дотадашњи предсједник ДИК-а Алекса Ивановић разријешен са те функције због одбијања те институције да 28. децембра прошле године верификује мандат Суаде Зороњић са посланичке листе "Црно на бијело".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:27