Са једне од ранијих сједница / - IVAN PETROVIC-IPE
14/10/2021 u 12:14 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сједница Уставног одбора: За судије Уставног суда девет кандидата

На Јавни позив за судије Уставног суда пријавили су се Илија Вукчевић, Сулејман Гучи, Снежана Јоница, Јадранка Новаковић, Зденка Перовић, Мирјана Поповић, Немања Поповић, Иван Радојичић и Маја Шћепановић

Уставни одбор Скупштине данас ће расправљати о четири тачке дневног реда, међу којима је најважнија, Утврђивање Листе приjављених кандидата за избор двоjе судиjа Уставног суда Црне Горе и формирање комисиjе коjа ће утврдити да ли су приjаве кандидата подниjете у складу са Jавним позивом.

Листа кандидата је усвојена гласовима владајуће коалиције, док су уздржани били чланови опозиције.

Трочлану комисију која ће одлучити о кандидатима који испуњавају услове чиниће Луиђ Шкреља у име ДПС-а, те Владимир Мартиновић из реда Демократа, који ће бити и предсједник комисије и Суада Зороњић из редова УРА-е

На Јавни позив за судије Уставног суда пријавили су се Илија Вукчевић, Сулејман Гучи, Снежана Јоница, Јадранка Новаковић, Зденка Перовић, Мирјана Поповић, Немања Поповић, Иван Радојичић и Маја Шћепановић.

Предсједница одбора Симонида Кордић најавила је да ће одбор упутити допис Уставном суду, због како је рекла скандалозног понашања ове институције и необавјештавања Скупштине да судији Драгољубу Драшковићу мандат због одласка у пензију истиче 1. јануара наредне године.

Рад одбора је настављен, Поповић је упутио извињење посланику Мартиновићу, али је предсједници одбора Симониди Кордић поручио „нека вас је стид”

На сједници је дошло и до вербалног конфликта, када је посланик ЛП-а Андрија Поповић посланика Мартиновића назвао „кретеном”.

Мишљење одбора по питању иницијативе о оцјени уставности Закона о слободи вјероисповијести није усвојено. За је гласало шест, а седам је гласало против.

Мишко Вуковић посланик ДПС-а је истакао да неће гласати за ову иницијативу јер се од неправа не може правити право, нити се лош закон може направити добрим.

Посланица УРА-е Божена Јелушић истакла је да ће подржати иницијативу о оцјени уставности Закона о слободи вјероисповјести, истичући да јој је жао што је и овај закон донијет на начин који није требало, као што је донесен и претходни закон.

Посланик Демократа Владимир Мартиновић је истакао да се посланици опозиције служе неистинама, те да би био срећан када би се тако упитали ко је износио милионе из Црне Горе.

– Ниједан објекат није преписан на Београдску патријаршију. Одговорно тврдим да ниједан објекат у саставу СПЦ није уписан на државу Србију. Позивам све који посједују такве доказе, нек изађу јавно и покажу. То је неистина и обмана, имовина је уписана на Митрополију и манастире – казао је Мартиновић.

Сваки спор који је претходна власт водила против Митрополије, изгубила је, поручио је Мартиновић.

Посланик ДНП-а Драган Бојовић је тражио да посланици ДПС-а не провоцирају и не модификују назив највеће традиционалне вјерске заједнице у Црној Гори.

– Није Црква Србије, већ Српска православна црква – казао је Бојовић.

Боjовић је позвао да се све вјерске заједнице називају правим називима.

Посланик ДПС-а Предраг Секулић, је истакао да се по први пут у парламенту дешава да овакву иницијативу спори, неко ко је подржао.

– Имовина је преписана на Београдску патријаршију, односно Цркву Србије, преко 600 вјерских објеката и мјесних гробаља. Дакле кад нам буду прекопавали гробља, да знамо ко је то радио – казао је Секулић.

Секулић је истакао да Закон који је усвојен, није послат на мишљење Венецијанској комисији.

Тешко је очувати своју културну баштину ако је она у власништву, „несавјесног власника” из друге државе.

Посланик Либералне партије Андрија Поповић је по питању Закона о слободи вјероисповијести истакао да скупштинска већина није имала потребну већину од 41 посланика посланика за изгласавање Закона.

– Уставни суд сном мртвијем спава. Једна посланица је гласала путем видео линка, што је у супротности са пословником, док је 41 глас освојен тако што је једна од кандидаткиња са листе, грађанка, мимо прописа призната за посланицу. Црквена имовина је те вечери преписана на СПЦ, чиме је легализована највећа пљачка у црногорској историји – поручио је Поповић.

Он је поручио да ће ЛП подржати иницијативу клуба посланика Црно на бијело, да се о овом закону изјасни Уставни суд.

На Јавни позив за двоје нових судија Уставног суда се пријавило девет кандидата.

Међу осталим тачкама су и Инициjативе за покретање поступка за оцjену уставности одредбе члана 12 Закона о слободи вjероисповиjести или увjерења и правном положаjу вjерских заjедница („Службени лист Црне горе“ бр. 74/19 и 8/21),

Разматрање Инициjативе за покретање поступка за оцjену уставности одредбе члана 3 став 2 тачка 2 Закона о порезу на непокретности („Службени лист Црне Горе“, бр. 25/19).

Разматрање Инициjативе за покретање поступка за оцjену уставности и законитости Одлуке о усваjању Финансиjског плана са Планом рада Агенциjе за електонске комуникациjе и поштанску дjелатност за 2021. годину („Службени лист Црне Горе“, бр. 129/20),

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:53