/ Скупштина Црне Горе
25/05/2021 u 17:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео) Богдановић: Грађане бранимо од опозиције; Мугоша: Сачувајте их од идиличних односа парламентарне већине

Док усвојите буџет на десетине газдинастава ће бити приморано или да се затвори, или да има друге проблеме, нагласио је Рашко Коњевић

Осмог дана Четврте сједнице Првог редовног (прољећњег) засиједања у 2021. години посланици су завршили претрес о Предлогу закона о измјени Закона о пољопривреди и руралном развоју и Предлогу закона о измјени и допуни Закона о раду. Сједница ће бити настављена сјутра са почетком у 12 сати.

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

Предсједник Скупштине Алекса Бечић апеловао је још једном на грађане Црне Горе да се вакцинишу против вируса короне. Посланик Албин Ћеман казао је да подношење Предлога закона о којима се данас говори има за циљ, колико толико, побољшање материјалног положаја старачких домаћинстава. Циљ је повећање старачких накнада са 72,89 на 102,03 еура те да се тиме враћа грађанима оно што им припада.

- Водимо рачуна о нашим селима, о онима који нас хране. Ово је тек почетак - истакао је он.

Посланица Бранка Бошњак казала је да је ово корак наприједн. Навела је да Влада мора хитно да уради нешто по питању тога што грађани све више напуштају села. Сматра да жене током сеоског живота раде тешке послове и да морају примати неку накнаду. Истакла је да су жене интензивно укључене у пољопривредну производњу, али нису видљиве, као и то да пољопривредни произвођачи морају бити умрежени са туризмом.

image
Алекса Бечић

- За нас је тужно и тешко кад не можемо да урадимо више и исправимо све друге неправде које нас негирају као друштво социјалне правде, али ово јесте знак да смо почели и на овом трагу треба истрајати. То је промјена која треба да наступи, да наступи тамо гдје се обичан човјек бори да преживи а за то се превише њих бори- поручила jе посланица Божена Jелушић.

Посланик Рашко Коњевић казао је да ће гласати за овај предлог, али да се министар пољопривреде прави "мртав у политичком смислу а има највећи проблем".

- Мислио је да може да буде министар ако оптужује бившег министра за нешто за шта смо га сви оптуживали. То може да буде атрактивно у почетку, после треба да се суочи са проблемима. Док усвојите буџет на десетине газдинастава ће бити приморано или да се затвори, или да има друге озбиљне проблеме. Усвајајте буџет, грађани Црне Горе озбиљно трпе- нагласио је Коњевић.

image
Рашко Коњевић

Посланик Радош Зечевић рекао је да се овим предлогом закона помаже људима који се баве пољопривредом да побољшају материјалну ситуацију. Зденка Поповић је казала да подржава Владу, али се критички односи према свему што није добро. Посланица Јованка Богавац сматра да је посебно битно како ће се овај закон одразити на руралне предјеле сјевера Црне Горе, на старачка домаћинства, да ли ће накнада доприносити повратку младих.

- Оно што је неопходно урадити захтјева много више новца него пшто је предвиђено буџетом. Треба да се обиђу та села и да се заиста види како народ живи. Ономе ко обиђе биће му јасно да је неопходно прво да се изгради инфраструктура, да су путеви катастрофални, да постоји проблем са струјом, да је потребно реновирати школе, потребно је уредити мјеста гдје се људи окупљају. Неопходно је направити и амбуланте и откупне центре воћа и поврћа и друго- појаснила је Богавац.

Генци Ниманбегу казао је да подржава ову измјену закона, али да је мај мјесец а буџета нема. Сматра да се у овом предлогу огледа конфузија у владајућој већини. Истакао је да буџет значи и агро-буџет.

image
Генци Ниманбегу 

- Како смо дошли у ситуацију да нам је село овакво? Један од фактора је ДПС и власт која је уништавала и маргинализовала село. Драго ми је што крећемо у позитивном смјеру- казао је Марко Милачић.

Како је навео Милун Зоговоић, поред туризма и енергетике пољопривреда је један од највећих ресурса са којима располаже Црна Гора. Посланик Јован Вучуровић казао је да су се проблеми пољопривреде гомилали деценијама, јер бивши режим није успио да их ријеши, или није знао и желио.

- ДПС-у су приоритет биле углавном теме оне преко којих су се могли напунити џепови Милу Ђукановићу и првој фамилији. Дошло је вријеме за правду- поручио је он.

Претрес је завршен, а посланици ће се изјаснити накнадно. На реду је претрес Предлога закона о измjени и допуни Закона о раду. Славен Радуновић казао је да је минимална плата у Црној Гори 222 еура и да желе да ту плату, која се односи на већи број људи, подигну за 13 одсто, односно на 250 еура.

- Замишљено је да просјечна зарада покрива једну потрошачку корпу, а бивши режим је оставио такав систем да минимална зарада покрива тек једну трећину потрошачке корпе. Овим и сличним законима шаљемо јасну поруку социјалне правде. У наредном периоду минималац ћемо подићи са 250 на 300 еура. Некада смо грађане бранили од власти, а сада их бранимо од опозиције. Бранићемо их од било кога и економски јачати. Црна Гора неће бити земља тајкуна- навео је Борис Богдановић.

Бранка Бошњак је истакла да је бивша власт направила и креирала све законме према себи.

image
Божена Јелушић

- Овогодишњи буџет је уз све своје мане, резултат свих прошлих буџета и проблема са њима, бољи неко никакав - сматра Божена Јелушић.

Посланик Борис Мугоша је казао да повећање минималне зараде, на 250 еура, је било договорено још 2019. године и да то није епохално достигнуће. Појаснио је да је минимална зарада иста потенцијална за онога ко има једну годину стажа и за онога ко има 31 годину стажа, те да се у том дијелу прави врста дискриминације.

- Молим колеге да не бране грађане од опозиције, како сам прије чуо, молим вас да их браните због односа у вашој коалицији јер због тога немамо крајем маја буџет и довели сте полицајце до тога да немају ни гориво за возила па их гледамо како пјешаче. Све то немају због буџета. Прије тога што их будете бранили од нас, одбраните их од идиличних односа парламентарне већине- рекао је Мугоша.

image
Борис Мугоша

Рашко Коњевић је нагласио да ово повећање минималне зараде није трошак државе, већ доминантно послодаваца из малог и средњег бизниса који су најугроженији кризом вируса корона.

- Рука правде закуцаће на свачија врата, не рука било ког појединца него рука правде надлежног државног органа- рекао је Момо Копривица.

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 00:29