Скупштина Црне Горе
17/06/2021 u 21:06 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Скупштина: ДПС, УРА и мањине смијенили Лепосавића, усвојен предлог закона о буџету и предлог резолуције о Сребреници

Амандман ДФ-а, да би се обезбиједио додатни новац за попис крајем године, милион еура, добио је подршку већине. Амандман ДФ-а и СНП-а који се односи на омоћување финансијских могућности за враћање накнада за мајке троје и више дјеце у износу од 25 милиона, те доношења Закона je усвојен

Посланици Црне Горе данас су  гласали о предлогу за разрjешење члана 42. Владе Црне Горе, министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића. Одлуком већине министар је разрјешен. Поред тога, усвојен је и буџет за 2021. годину и резолуција о Сребреници.

image
Здравко Кривокапић

Премијер Здравко Кривокапић jе инициjативу за разрјешење Лепосавића поднио након ставова министра о Сребреници. Кривокапић jе у образложењу навео да jе jавно дjеловање Лепосавића, од избора на функциjу министра до подношења предлога за његово разрjешење, у великоj мjери одступало од званичних ставова Владе и споразума потписаног у септембру прошле године. 

Подршку инициjативи наjавили су представници опозиционих партиjа, док су из владаjућих Демократског фронта, Социjалистичке народне партиjе поручили да ће бити против. Демократска Црна Гора саопштила jе да уколико не буде договора унутар парламентарне већине, та партиjа неће са Демократском партиjом социjалиста учествовати у смjени министра правде. Посланици ДПС-а и јуче су боjкотвали рад парламента, нису присуствовали.

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

Посланици ДПС све до расправе о Резолуцији о Сребреници нису били у парламенту. 

О ДЕШАВАЊИМА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

Посланица ДФ-а Јелена Божовић на почетку је изјавила  да су данас са Цетиња видјеле немиле сцене са “гдје је група хилигана кренула поново на цетињски Манастир.”

О Цетињском манастиру- Божовић: Полиција да реагује да се не би организовале паравојне јединице; Поповић: Скрнављење највеће црногорске светиње

– Ове сцене узмемиравају велики дио црногорске јавности посебно вјернике СПЦ. Ријеч је о малој групи хулигана. Позивам полицију и минситра да реагује и приведе ове људе, да обезбједе адекватну полицијску заштиту која ће трајно обезбијеђивати Цетињски манастир, да се не би дешавало да се поново формирају неке паравојне јединице које ће да стану у заштиту СПЦ – рекла је она.

На то је реаговао предсједник Либералне партије Андрија Поповић који је нагласио да се ради о скрнављењу највеће црногорске светиње.

– Нису то хулигани него одговорни грађани и патриоте који упозоравају да се не смије скрнавити наша светиња. Пазите како се изражавате о црногорским патриотама– поручио је он.

ГЛАСАЊЕ О ЗАКОНИМА

Сједница је почела стављањем на гласање више закона.

Приједлог закона о државној управи изгласан је са 47 гласова за. Приједлог закона о унутрашњим пословима изгласан је са 49 гласова.

– Ја јесам присталица да се полиција саморепродукује, али за једно пет до десет година. Није вријеме. Још она није реформисана на правни начин.- казао је министар Унутрашњих послова Сергеј Секуловић у коментару на излагање посланика Рашка Коњевића.

Предлог закона о измјенама и допунама Закона о спрјечавању прања новца и финансирању тероризма изгласан је  са  41 гласом.

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О БУЏЕТУ

Приједлог закона о буџету изгласан у начелу са 41 гласом за, осам против, два уздржана. 

Амандман ДФ-а, да би се обезбиједио додатни новац за попис крајем године, милион еура, добио је подршку већине. За тај амандман гласао је 41 посланик, констатовано је да је он прихваћен.

Посланик Славен Радуновић (ДФ)  је прије тога казао да "треба да а се одвоји милион еура како би се одржао традиционални попис становништва, иначе би остали фалсификовани резултати пописа од Мила Ђукановића из 2011. године".

Министар Милојко Спајић је на то додао да нема потребе за додатним милион еура јер постоје средства за спровођење пописа.

Амандаман ДФ-а и СНП-а који се односи на омоћување финансијских могућности за враћање накнада за мајке троје и више дјеце у износу од 25 милиона, те доношења Закона Закона, је усвојен. За су гласала 43 посланика.

Предлог закона о буџету Црне Горе за 2021. у цјелини добио је подршку 42 посланика

РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ

У салу су дошли и посланици ДПС-а, опозиције.

Амандмани посланика ДФ-а на Резолуцију о Сребреници нијесу прихваћени.

Амандман Демократа да Скупштина Црне Горе не квалификује ниједан народ, ни српски, ни хрватски ни бошњачки као геноцидни, већ је одговорност искључиво индивидуална је прихваћен од предлагача.

Скупштина је усвојила Приједлог резолуције о Сребреници у цјелини.

СМИЈЕЊЕН МИНИСТАР ЛЕПОСАВИЋ

Смијењен је министар правде Владимир Лепосавић са 43 гласа за.

Након што је у Скупштини изгласана смјена Лепосавића, посланик ДФ-а Славен радуновић казао је да се стање рсетује на нулу и да они од овог момента неће долазити у Скупштину, док се не направи нови договор.

– Сада се десила велика превара гласача, направљена је непринципијелна коалиција ДПС-а и дјелова Владе. Зато позивам све који су добили гласове 30. августа да се у најкраћем року окупимо и договоримо шта ћемо даље, сви смо добили подршку грађана који нијесу очекивали да ће овдје ДПС смјењивати наше министре. Ако неко овдје има нову већину, само изволите, ко хоће с Фронтом добродошао је, ми од овог момента нећемо учествовати у раду Скупштине – казао је Радуновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:46