/ Скупштина ЦГ
10/06/2021 u 16:21 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео) Милачић прозвао Вуксановић Станковић: Били сте Милов пионир; Драгиња: Није лако постати будала, пет одсто је таленат, остало је рад

Посланик Славен Радуновић казао је да је државна телевизија била саучесник Милу Ђукановићу

Посланици су наставили четврту сjедницу Првог редовног засиjедања у 2021. години – осамнаести дан. Дневни ред чини тачка Избори, именовања и разрjешења и предлогу одлуке за именовање шест чланова жирија за додјелу Тринаестојулске награде. Посланик Марко Милачић имао је, пред крај сједнице, расправу са посланицом Драгињом Вуксановић Станковић. Он јој је казао да је она била Милов, а не Титов пионир, на шта је она одговорила да се он дивио Милу Ђукановићу и цитирала је изреку "Није лако постати будала, пет осто је таленат, остало је рад". У име "Демократског фронта" Славен Радуновић казао је да очекује да ће новоизабрани Савјет коначно учинити да се грађани осјећају поносно на јавни сервис или да се мање стиде на оно што тај сервис ради. Борис Богдановић је навео да коначно уредништво РТЦГ-а селе из Сплендида.

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

- Обавјештавам вас да је државна изборна комсијиа поднијела извјештај о попуни упражњеног посланичког мјеста са изборне листе "За будћност Црне Горе", па сагласно пословнику Скупштине констатујем да је започео посланички мандат посланици Наташи Јеврић - казао је Бечић.

Бечић је подсјетио посланике да је Административни одбор утврдио предлог листе кандидата за именовање Савјета РТЦГ.

- Предложени кандидати су Бојан Баћа кандидат Универзитета Црне Горе, Жарко Мирковић кандидат Црногорске академије наука и умјетности, Наод Зорић кандидат невладиних организација из области културе, Филип Лазовић кандидат Уније послодаваца Црне Горе, Веселин Дрљевић канидат НВО из области медија осим удружења емитера, Амина Мурић кандидаткиња НВО из области заштите људских права и слобода, Милица Шпајак кандидаткиња НВО из области заштите људских права и слобода, Маријана Цамовић Величковић канидаткиња Уније слободних синдиката Црне Горе и  кандидат Предраг Марсенић кандидат Олимпијског и параолимпијског комитета Црне Горе- навео је Бечић.

image
Алекса Бечић

Извјестилац Административног одбора је Милун Зоговић. У име "Демократског фронта" Славен Радуновић казао је да очекује да ће новоизабрани Савјет коначно учинити да се грађани осјећају поносно на јавни сервис или да се мање стиде на оно што тај сервис ради.

- Мијењале су се границе, политике, људи, а само се државна телевизија није мијењала. Била је слуганска од једнопартијског система, када је основана, до данас. Служила је ономе ко је на врху пирамиде власти. Посебно је била саучесник Милу Ђукановићу и њему најближим људима. Не зна се шта је јавном сервису болнија тачка: дјечији, информативни, спортски програм, сваки је исполитизован. Забвани програм, пјевачи само они који су спремни да одпјевају нешто кад слави Мило Ђукановић, спортски - само они коментатори који треба у звијезде да дижу режим и спортисти који су симбол ДПС-а - истакао је Радуновић.

У име посланичког клуба "Мир је наша нација" Борис Богдановић навео је да су сви свјесни чињенице да је јавни сервис био још један у низу од стубова бившег режима.

- Избором новог Савјета РТЦГ враћамо слободу новинариума, уредницима, медијима и коначно уредништво РТЦГ-а селимо из Сплендида у Булевар Револуције у сједиште, тамо гдје су и требали бити претходних 30 година. Јавни сервис ће се бавити уређивањем вијести, а не власти. Сервис свих грађана. Након година напда криминалца и прислушкивања, праћењам, толико смо чврсти да су мангупи из РТЦ смјешан изазов. Мјењамо Савјет да новинари не буду таоци својих корумпираних уредника, већ да новинари буду новинари, да урдници више никада не буду таоци политичких профитера и мафијашких стурктура- нагласио је Богдановић.

image
Славен Радуновић

 У име "Покрета за промјене" посланица Бранка Бошњак казала је да је информатива РТЦГ јавно застиђе. Сматра да је РТЦГ један бруталан и пропагандистички јавни сервис који шири неистине. Нада се да ће грађани и грађанке имати бољи јавни сервис и да ће они бити контролори истог. Бошњак је поручила да сви треба јавни сервис да осјете као свој сервис.

- Све су учинили да створе раздор и мржњу. Застиђе су новинарства. Када се постојећи свајет јавног сервиса огласио када је у питању напад на неког колегу, када је питао надлежне шта је са убиством уредника дневне новине "Дан" Душка Јовановића, када је Савјет питао надлежне за напад на новинаре, напад на Оливеру Лакић. Огласили су се само за напад на новинара Шофранца - рекла је посланица Милосава Пауновић (СНП).

У име посланичког клуба "Црно на бијело" посланица Божена Јелушић истакла је да јавни сервис мора бити лојалан грађанима и доприносити еманципацији. Сматра да јавни сервис мора нудити пропорционалне вијести. Посланик Дејан Ђуровић (ДФ) казао је да је РТЦГ три деценије била ударна песница бившег режима и батина у рукама бивше власти.

- На мети РТЦГ био је српски народ, лидери српских партија, културни представници, а нарочито СПЦ. Ова телевизија бљује отров по представницима нове власти- рекао је Ђуровић.

image
Бранка Бошњак

Посланик Драган Бојовић (ДНП) казао је да је у РТЦГ постојала брутална пропаганда. Нагласио је да постоји одговорност за јавну ријеч и медијска етика које се морају придржавати сви који се баве јавним послом. Посланик Владимир Мартиновић (Демократе) казао је да је јавни сервис одговоран грађанима и да новинарима мора бити битна професионалност.

- Сви знамо да је РТЦГ заробљена институција, таман колико и државно тужилаштво- навео је Драган Вукић (СНП).

У име "Праве Црне Горе" Марко Милачић је истакао да је прије десет година добио отказ у РТЦГ, те да је ово његова тема. Поред осталог је навео и да је, како тврди, Милан Роћен контролисао РТЦГ. Представио је своју причу о раду у РТЦГ.

- Са овим је готово. Стварамо друштво гдје неће млади осјећати притиске и доћи у ситуације да их неко пита нешто да ураде, а да не могу да се одупру. Пуно сјајних људи је тамо: монтажера, новинара... И они се труде да раде поштено, једва састављају крај са крајем. Ово је велики дан - нагласио је Милачић.

image
Милан Кнежевић

Посланик Милан Кнежевић (ДФ) обратио се "слободној Црној Гори и онима у спушком затвору", рекавши да их Жељко Ивановић неће рекетирати и поручио му је да неће дозволити да преузме јавни сервис. Посланик Јован Јоле Вучуровић (ДФ)  казао је да ДФ неће бити међу онима који ће вршити притисак на јавни сервист и нови Савјет.

- Мислим да овај Савјет који бирамо је гаранција да ће јавни сервис бити у служби грађана квалитетно- рекао је Драган Ивановић (СНП).

Посланик Владан Раичевић сматра да су кандидати афирмисани стручњаци. Јелена Божовић (ДФ) сматра да је јавни сервис био медијско гласио Демократске партије социјалиста. Посланик Момо Копривица (Демократска Црна Гора) казао jе да је овај предлог подржао и дио опозиције.

- Политичари не треба да сугеришу новинарима шта треба да раде. Морамо заштитити аутономију и слободу РТЦГ и мора постати кућа свих грађана - појаснио је Копривица.

image
Јован Вучуровић

На реду је претрес о предлогу одлуке за именовање шест чланова жирија за додјелу Тринаестојулске награде. Бечић је саопштио да је предложено да се за прдсједника жирија именује Бећир Вуковић, а за чланове Драган Копривица, Исидора Дамајновић, Милета Ивановић, Милена Бурић, Горан Батрићевић и Миомир Војиновић.

- Након толико година можемо рећи да ће приликом одлучивања о овој награди бити изабран и жири који ће бити непристрасан и знати да изабере оне који су својим радом задужили Црну Гору - казао је посланик Вучуровић. 

Посланица Бошњак сматра да је ово жири за који је сигурна да ће изабрати некога ко ће бити најбољи, а не најподобнији. У име посланичког клуба "Црно на бијело" Срђан Павићевић сматра да чланови жирија морају да буду стручни, да буду еманциповани и да промовишу актуелне друштвене и етичке вриједности.

- Да ли додјелу награде којом обиљежавамо Дан државности и Дан устанка против фашизма треба да води особа којој је Дража Михајловић вођа трећег српског устанка? Бећир Вуковић је сљедбеник четничког покрета Драже Михајловића, Павла Ђуришића и Николе Калабића. Вуковић се противио ступању Црне Горе у НАТО. Вуковић је написао да Црногорце и Црногоке треба купати у мртвачкој води - казала је посланица Социјалдемократске партије Драгиња Вуксанови Станковић која је прочитала неке цитате Бећира Вуковића.

Поручила је да су једино гори од Бећира Вуковића само они који ће га гласати.

image
Драгиња Вуксановић Станковић

Посланик Радуновић казао је да се овим жиријем, симболички, смјењује Петровданска Црна Гора и Тринаестојулска Црна Гора почиње да функционише. Посланица Јелушић рекла је да је врло важно да имамо кредибилне жирије и да би вољела да овај жири ради по народној пословици "ако не знам да снесем јаје, знам шта је мућак" и да ће знати да препозна културолошке искораке.

- Овај жири је предложен и такав је да одржава структуру политичких моћи. Није слика истинских и највиших могућих ауторитета. Избор Вуковића није срећно рјешење - навела је Јелушић.

Посланик Милачић је рекао, поред осталог, да је фашизам ДПС са њеним сателитима. Позвао је на суштинско помирење и нагласио "да је фашизам оно што смо имали три деценије". 

- Назвасте ли ви то СДП фашистичком партијом? Ви од једног новинара у покушају и бивше пудлице јавног сервиса данас до фашистичких изјава, да називате СДП фашистичком партијом. Са поносом сам била Титова пионирка- обратила се Вуксановић Станковић посланику Милачићу.

image
Божена Јелушић

Милачић је казао посланици Вуксановић Станковић да није била Титова пионирка, већ Милова пионирка и мафије. Казао је да није спомињао СДП, а да не зна зашто се она осјетила прозваном.

- Срам вас било за оно што сте рекли за СДП. Цитирам изреку: "Није лако постати будала, пет одсто је таленат, остало је рад". Док сам се борила за грађанску и европску Црну Гору, одлично знамо како сте завршили Политичке науке. Нисам била Милов пионир, а ви јесте. Не упирите прст у мене. То што вичете, ја се вас не бојим. Не изазивајте ме, одступит вам нећу. Читав живот сте се дивили Ђукановићу, ја нисам - обратила се Вуксановић Станковић посланику Милачићу.

image
Марко Милачић
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:38