/ - Фото: Портал Дана
17/09/2021 u 17:22 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Скупштина Пријестонице подржала иницијативу за враћање Цетињског манастира ЦПЦ

Након што је УРА напустила сједницу, у парламент се вратио одборник Славко Јанковић који је гласао " за"

Скупштина Цетиње изгласала је Инцијативу за враћање Цетињског манастира Црногорској православној цркви. У цетињски парламент вратио се и одборник УРЕ Славко Јанковић који је гласао "за".

Скупштина је данас наставила сједницу започету у уторак, а након паузе, засједање је настављено у 17 сати, када се и гласало.

Подршку овој иницијативи најавили су одборници ДПС-а, СДП, СД-а и УРЕ, док су Демократе бојкотовале претходну сједницу.

Грађански покрет УРА саопштио је раније данас да неће учествовати у раду цетињског парламента.

Како је казао одборник УРА Петар Мартиновић на јутрошњој сједници цетињског парламента, овај покрет неће учествовати у раду парламента због дешавања од 14. септембра. 

- УРА је доживјела јавни линч, како од демонстраната тако и од својих колега- додао је он. 

Мартиновић је такође опптужио функционера СДП-а Николу Ђурашковића да је одборницима УРА цртао мету.

- Теби на образ све иде- поручио је он. 

Пошто је дата пауза, УРА је напустила сједницу.

Градоначелник Пријестонице Александар Кашћелан позвао је на смиривање тензија јер, како је казао, грађанима се морају гарантовати Устаном загарантована права. 

-Осуђујем сваки вид насиља. То није дух који Црна Гора и Цетиње баштине- поручио је он. 

Ђурашковић је казао да се мора радити на развоју Цетиња.

- Бирачки списак показује да све више грађана одлази са Цетиња. Претпоставља се да је добар дио гласача уписан у бирачки списак и не живи на Цетињу- додао је он. 

Одборник ДПС-а Милован Јанковић казао је да за пропаст цетињске привреде није крива тренутна локална управа.

- Криви су им моји, из моје партије. У  Цетињу раде само продавнице и кафићи, криви су они који су изнад нас- навео је он. 

Усвојени закључци

 

У закључцима се наводи да Скупштина Пријестонице Цетиње подржава Иницијативу ради омогућавања равноправности у коришћењу Цетињског манастира свим православним вјерницима  и равноправног и слободног вршења вјерских обреда и вјерских послова свим православним вјерским заједницама у Црној Гори. 

Скупштина у закључцима указује да очување људског достојанства мора бити основно опредјељење државе. 

 - Људска права и слободе као садржај људског достојанства требају бити неприкосновени. Обавеза  свих државних  органа, свих грана власти, јесте да их поштују и штите. Актуелна извршна и законодавна власт у континуитету, супротно међународним документима и Уставу Црне Горе, спроводе активности којима се онемогућава остварење права на слободу мисли, савјести и вјероисповијести вјерницима и свјештенству Црногорске православне цркве -  пише у закључцима. 

У циљу заштите људских права и слобода Скупштина позива представнике међународних организација, међународне институције и организације цивилног друштва да допринесу остваривању и заштити угрожених права и слобода грађана Црне Горе, као и утврђивању одговорности за поступање државних институција супротно међународним документима и стандардима.

 - Скупштина Пријестонице Цетиње снажно осуђује и потествује због дјеловања Владе Црне Горе и позива је да се уздржи од даљег противправног поступања, и да повуче донијете акте и спроведене радње којима се без законског утемељења жели забранити располагање Пријестоници имовином која се налази у њеном неспорном власништву, наведено је у закључцима. 

У закључцима Скупштина позива надлежне државне институције да у складу са законом спроведу радње и активности у циљу заштите културне баштине у својини Пријестонице од континуиране девастације коју врши Митрополија Црногорско приморска – цркве Србије. „Скупштина Пријестонице забрањује било какво адаптирање, реконструкцију или грађење у зони заштићеног културног добра Цетињски манастир, без претходно добијене сагласности Пријестонице“.

 - Овлашћује се градоначелник Пријестонице, да у сарадњи са надлежним органима локалне самоуправе и Заштитником имовинско правних интереса Пријестонице, уз ангажовање адвокатског тима, у циљу заштите права и интереса Пријестонице пред надлежним државним органима, предузме одговарајуће правне радње како би се онемогућило да се Цетињски манастир као исходиште историјског, државног и духовног идентитета Црне Горе и културно добро од највећег значаја за државу, заштити од узурпације и девастације, и обезбиједи стварање предуслова да се одлучи о праву коришћења и управљања Цетињским манастиром. Обавезује се градоначелник Пријестонице да Скупштину Пријестонице Цетиње редовно обавјештава о предузетим мјерама и радњама, у складу са наведеним закључцима - пише у заклкјучцима.

Скупштина је усвојила и Програм развоја пријестонице Цетиње за 2022. годину, вриједан седам милиона еура, као и Програм развоја културе Пријестонице Цетиње 2022-2026. година. Донешене су измјене и допуне Одлуке о сету мјера за подршку привредницима и грађанима Пријестонице, као и одлука о братимљењу Пријестонице и румунског града Алба Јулиа. 

ВИДЕО: ЛАЗАР РУЖИЋ-ДАН

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:04