/ СКУПШТИНА ЦГ
20/12/2021 u 16:13 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Коњевић: Нереалне пројекције Владе, парламентарна већина као да се труди да отежа

Посланик Рашко Коњевић казао је да ће буџет да личи на списак жеља

Посланици Скупштине Црне Горе наставили су пету сједницу другог редовног, јесењег, засједања, шести дан. Дневни ред можете погледати ОВДЈЕ. Посланик Момо Копривица казао је да ће мјера увећања минималне пензије бити баланс између економске ефикасности и социјалне праведности. Посланик Бранко Радуловић је истакао да нико није, у протеклих тридесет година, опљачкан као пензионери. Посланик Борис Мугоша поручио је да "ова представа која се дешава око буџета, ко више воли грађане а све преко грбаче грађана, није добра". Посланик Борис Богдановић  сматра да из буџета грађана, од стране партнера бивше власти, није узимао само онај ко није хтио. Посланик Рашко Коњевић казао је да ће буџет да личи на списак жеља, те да парламентарна већина жели да масакрира буџет како би га министар повукао.

Посланица Алкесандра Вуковић је истакла да је "просвјета сирак тужни без иђе икога". Посланик Дамир Шеховић казао је да је Министарство културе постало је министарство некултуре, Министарство образовања претворено је у министарство необразовања, а Министарство науке претворено је у министарство догме. Посланик Владимир Добричанин казао је да се нада да ће плате љекарима да буду нормалније и да ће се наћи снаге да се тај закон изгласа. Полсаник Рашко Коњевић истакао је да имамо нереалне пројекције Владе на приходној страни, а са друге стране парламентарна већина као да се труди да отежа позицију Влади.

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

Тачка дневног реда 50. Предлог закона о допуни Закона о пензиjском и инвалидском осигурању.

Посланик Момо Копривица (Демократе) истакао је да разлог за доношење овог закона лежи у томе да се побољша положај најугроженијих категорија становништва. Нагласио је да су пензионери не својом кривицом доведени у положај у који се данас налазе.

image
Момо Копривица

- Снага државе се огледа у моћи да пружа подршку свима, мјера увећања минималне пензије биће баланс између економске ефикасности и социјалне... Замислите како се осјећа наш пензионер кад прими свега 147 еура, након што је радио и градио ово друштво, а и дан данас они често одржавају чланове својих породица... Док иде да плати рачуне за комуналије сагиње главу пред унучадима, јер нема да им купи чоколаду, а све то док гледа како се дјеца тајкуна размећу колима и становима- нагласио је Копривица.

Посланик Бранко Радуловић (ПЗП) похвалио је иницијативу.

image
Бранко Радуловић

- Нико није више опљачкан у протеклих тридесет година као пензионери- нагласио је он.

Посланица Јованка Лаличић (ДПС-ЛП) поручила је да су пензионери угрожени поготово поскупљењем намирница које је резултат рада актуелне Владе. Питала је шта значи повећање пензија када се најављује повећање цијена хљеба.

- Оправдно је и неопходно повећати минималне пензије.. Сви прдлози су лијепи и добро и квалитетни, али они имају и другу страну, колико треба средстава за овај предлог којег нема у буџету. Грађани морате да знате једну ствар, буџет се пуни од ваших пара, кроз акцизе и порезе, повећање цијена, вратићете све те паре. Доћи ће до инфлације... Ова представа која се дешава око буџета, ко више воли грађане а све преко грбаче грађана, није добра - казао је, поред осталог, Борис Мугоша (СД).

image
Борис Богдановић

Посланик Борис Богдановић (Демократе- Демос) сматра да из буџета грађана, од стране партнера бивше власти, није узимао само онај ко није хтио, или онај ко није питао, те да је за њих био буџет ћуп без дна. 

- Сплендид више никада неће бити мјесто гдје ће се буџетски новац доносити коферима и дијелити подобнима- нагласио је он.

Посланик Рашко Коњевић (СДП) нагласио је да кад су политичке партије сигурне адресе за раст плата и пензија, знајте да је на сцени класични популизам. Нагласио је да у буџету за ово не постоји ни један једини еуро, те да ће се сва прича о овоме заврштити на начин да ћемо добити буџет који ће личити на највеће ругло, те да ће да личи на списак жеља.

- Ради се о сукобу парламентарне већине са министром финансија, и парламентарна већина жели да масакрира буџет како би га министар повукао. Позивам Владу и Спајића да се јавно изјасне око ових прописа, а предлагача да јавно кроз амандмане покаже из којих ће то средстава финансирати 115 милиона еура који њесу предвиђени буџетом- казао је Коњевић.

image
Рашко Коњевић

Посланица Александра Вуковић (ДПС) истакала је да су популисти сијачи магле, креатори шарених лажа и такмиче се за прво мејсто на топ листи надреалиста.

Размотрене су и тачне дневног реда 54.Предлог закона о измјенама и допунама Закона о гимназији; 55. Предлог закона о измјенама и допунама Закона о стручном образовању и 56. Предлог закона о допунама Општег закона о образовању и васпитању.

image
Александра Вуковић

- Крај је године, надамо се и крај ове Владе. Издвојило се министарствос а четири недјелокруга. Просвјета је сирак тужни без иђе икога... Ово министарство све што је видјело је уништило- нагласила је посланица Вуковић.

Посланик Дамир Шеховић (СД) казао је да ће ова Влада остати упамћена по институционалном ћорсокаку у који је упала, по затварању бројних предузећа, епидемиолошком хаосу и по свађи са страним инвеститорима, као и по најлошије оцијењеном Министарству просвјете, наукле, културе и спорта.

- Министарство културе постало је министарство некултуре, Министарство образовања претворено је у министарство необразовања, а од Министарства науке настало је министарство догме, да не кажем вјеронауке - поручио је Шеховић.

image
Дамир Шеховић

Посланица Драгиња Вуксановић Станковић (СД) поручила је да ће подржати предлог закона. Сматра да је велики број смјене директора основних и средњих школа незаконит. Нагласила је да је било много часних људи и да није могуће да нити један директор школе није ваљао.

- Министарка Весна Братић једино на чему је радила јесте културно, просвјетно урушавање система ове државе- сматра Вуксановић Станковић.

image
Драгиња Вуксановић Станковић

Посланик Марко Милачић (Права ЦГ) казао је, поред осталог, да мисли да је прегажена изборна воља грађана. Посланик Милун Зоговић (ДНП) нагласио је да ће ДНП гласати за интерпелације Братић, Радуловића и Стијовића јер је Здравко Кривокапић на штету ДНП-а показао да му није стало до подршке посланика.

- Увреда је да неко каже да је Весна Братић свијетла тачка. Највеће зло, које је могло да задеси Црну Гору, јесте политика министарке Весне Братић - нагласила је посланица Вуксановић Станковић.

Посланик Драган Краповић ( Демократе) навео је да ће подржавати сваки предлог који побољшава статус наставничког кадра.

Тачка дневног реда 54. Предлог закона о допунама Закона о зарадама запослених у jавном сектору.

image
Владимир Добричанин

Посланик Владимир Добричанин (ДФ) казао је да се нада да ће се урадити што треба да плате љекарима буду нормалније и да ће се наћи снаге да се тај закон изгласа.

- Имамо нереалне пројекције Владе на приходној страни, а са друге стране парламентарна већина као да се труди да отежа позицију сопственој Влади - сматра Рашко Коњевић.

image
Алекса Бечић
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 20:01