Ранија сједница одбора / - Скупштина
27/12/2021 u 12:44 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Газивода, Вуксановић, Ђукановић и Jововић кандидати за Тужилачки савjет

ДПС, СД и СДП неће гласати за избор чланова у Тужилачки савјет

Сjедница Одбора за политички систем, правосуђе и управу, 34. по реду, почиње у 13 часова, а на дневном реду је утврђивање Предлога за избор четири члана Тужилачког савjета из реда угледних правника. Иако је било предвиђено да почне у 13 часова, сједница касни већ пола сата.

Сjедницу jе отворио предсjедник Одбора Момо Копривица. Сједници присуствуве већина чланова одбора, предлагачи, министар Сергеј Секуловић, државни секретар министарства Борис Марић. Сједници присуствују и подносиоци амандмана Бранка Бошњак и Сузана Прибиловић.

Чланови опозиције у Одбору Милош Николић казао је да ДПС неће гласати за прву тачку дневног реда поготово након твита госпође Кристине Оане Попа.

- Она је јасно саопштила да позива политичке актере да да обезбиједе широку подршку за именовање чланова ТС - казао је Николић.

Копривица је казао да ни Демократе неће гласати за некога у ТС ко није политички неутралан, али да се сачека да се утврди листа.

Николић jе рекао да није било политичког договора jер су Демократе биле у боjкоту претходног сазива парламента, те да jе на десет сjедница присуствовао само jедан посланик из тадашње опозициjе.

Посланик СДП-а Рашко Коњевић jе казао да тренутни сазив ниjе отворио диjалог око питања гдjе jе потребан шири политички консензус.

- Имали смо измjене Устава и за њих jе била потребна двотрећинска већина. Усвоjили смо Устав и амандмане, именовали судиjе Уставног суда, изабрали ВДТ-а. Можете изгласати Тужилачки савјет, али немоjте заборавити да jе све друго у блокади, а ви не отварате диjалог - казао је Коњевић.

Истакао је да се постоjеће руководство понаша као претходно.

- Ниjе жељело диjалог и ниjе га отварало. Да смо отворили диjалог, сигуран сам да би дошли до рjешења, иако ниjе потребна двотрећинска већина - казао jе Коњевић.

Борис Мугоша (СД) jе разочаран што нема диjалога jер jе на овом примjеру могло бити показано да се може доћи до договора. Он је такође казао да се неће изјашњавати о предлогу чланова из редова угледних правника у Тужилачки савјет.

Скупштина бира пет угледних правника за ту функциjу. Одбор за политички систем, правосуђе и управу предложио jе Скупштини Црне Горе да, између 16 пријављених правника, за четири члана Тужилачког савjета из реда угледних правника изабере Синишу Газиводу (са 8 гласова), Милоша Вуксановића (са 7 гласова), Боривоjа Ђукановића (са 7 гласова) и Филипа Jововића (са 7 гласова).

Рашко Коњевић као замјена за Драгињу Вуксановић Станковић гласао је за Марицу Бабовић, Синишу Газиводу, мр Елвиса Дураковића и Мају Зековић.

Скупштина треба да изабере и једног правника из редова невладиног сектора, што ће се, како је казао Копривица, сасвим извјесно да ће се на овој тренутној децембарској сједници изабрати Тужилачки савјет.

Како jе раниjе наjављено, о избору чланова гласаће посланици црногорског парламента на текућоj сjедници коjа ће бити завршена у сриjеду. Бранка Бошњак је за "Дан", да подсјетимо, рекла да ће ДФ гласати за избор чланова и да ће они бити изабрани до краја засједања.

Тужилачки савjет има 11 чланова, а предсjедник Скупштине Алекса Бечић 5. августа прогласио jе шест његових чланова.

Конференциjа тужилаца изабрала jе четири члана Татjану Беговић, Сању Jовићевић, Ђурђину Ивановић и Николу Самарџића. По функциjи чланови су вршилац дужности врховног државног тужиоца Дражен Бурић, као предсjедник Тужилачког савjета, и државни секретар у Министарству правде, људских и манjинских права Борис Марић, као представник тог ресора.

Као друга тачка дневног су три амандмана на Предлог закона о измjенама и допунама Кривичног законика Црне Горе, коjе су подниjели посланици Бранка Бошњак (један), Марта Шћепановић, Jованка Лаличић и Сузана Прибиловић (један) и група посланика (један).

Амандман посланика Бранке Бошњак прихваћен је са 7 гласова за, са два уздржана. О амандмано везано за обљубу, родноскрнављење, за који се предлаже строжа казнена политика, који су предложиле Шћепановић, Лаличић и Прибиловић, изјаснио се министар Секуловић. Он је казао да се мора направити разлика у годинама када је у питању старост извршиоца, да починилац може бити особа која је тек стекла пунољетство, а да је оштећена странка близу стицања пунољества. Да амандман остане као полазна оснава.

Прибиловић је истакла да је у овом амандману акценат стављен на починиоца у сродству. Борис Марић је рекао да је ово изузетно озбиљна тема, која изазива емотивну реакцију, да се пребрзо иде са додавањем кривичних дјела, и да се може мало појачати казнена политика.

- Не постоји нико ко је против овога, али да појачамо казнену политику као мали допринос да одвратимо од евентуалног чињења оваквих дјела али далеко од тога да је довољан да би направио системски одговор на ова питања. Овим нећемо направити системски одговор, иако се јавности шаље друга порука - каже Марић.

Истиче да о овом питању треба да се поведе широк и стручан дијалог, који би укључио многе чиниоце.

Амандман је преформулисан од стране предлагача и подносиоца и једногласно је изгласан.

Посланик Бошњак је била предлагач и трећег амандмана испред групе посланика, коjи jе преформулисан и једногласно је подржан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 07:16