Бечић / Фото: Јутјуб
07/02/2022 u 20:28 h
Žana Bojanić, Aleksandra BoškovićŽana Bojanić, Aleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Бечић смијењен: Поносан сам што сам служио народу

Гласало је 79 посланика, 43 посланика је било за, а против 36 посланика

Посланици Скупштине Црне Горе изгласали су данас предлог о разрјешењу предсједника Скупштине Алексе Бечића.

Гласало је 79 посланика, 43 посланика је било за, а против 36 посланика 

Иницијатива за смјену Бечића, коју је потписало 38 посланика опозиционих партија – Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократске партије (СДП), Социјалдемократа (СД), Либералне партије, Бошњачке странке и Албанске коалиције "Једногласно", Скупштини је предата 21. јануара.

image
СКУПШТИНА ЦГ

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

19: 17

Алекса Бечић казао је у завршном обраћању казао је да не жели да се сједница заврши у лошој атмосфери. 

- Био сам дугогодишњи опозиционар, а то сам био у тешким временима и знам шта је политички реваншизам. Хтио сам на овој функцији да покажем да је то прошлост и поносан сам што за годину и по дана није добио отказ, нити је ико питан које је вјере или нације. Фабриковане су ми бројне афере, а од бившег режима и не очекујем да навијају за мене- навео је он. 

Додао је да је поносан на постигнуте разултате и да је извјесно да ће вечерас бити смијењен. 

- Био сам на бранику септембарског споразума који је умногоме највише настао у мом кабинету- навео је Бечић. 

Истакао је да се од његовог дјеловања није застидјела прије свега његова породица. 

- Поносан сам што сам служио овом народу и држави. То ми је била част и привилегија- поручио је Бечић. 

18: 56

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић поручио је ДФ-у да су злоупотријебили митрополита Амфилохија на протестима, поручивши им да су "професионални Срби".

image

Фото: Јутјуб

- Фото: Јутјуб

- То сам и лично митрополиту рекао. Злоупотријебили сте српска питања. Ви се бавите професионалним српством, није вам ваљала Весна Братић, ни министар Стијовић , ни Здравко Кривокапић, а правићете их од блата - поручио је Милачић,. што је изазвало негодовање из клупа посланика ДФ-а. 

Славен Радуновић му је на то поручио да се својим излагањима држи подаље од ДФ-а и да не прозива кад ће, хоће ли и шта ће да ради са протестима.

image

Foto: Jutjub

- FOTO: JUTJUB

- Дали смо вам прилику да се афирмишите као млад и храбар политичар, али имали сте и одређеног егзибиционизма, полицајци су закључавали марице да не ускочите у њих- истакао је Радуновић. 

Драган Kраповић (Демократе) казао је да је Бечић политички проблем новој коалицији и зато ће бити смијењен.

image
- Фото: Јутјуб

Kазао је да се то, у контексту побједе 30. августа 2020, зове издаја.

- Немамо намјеру да искључујемо било кога из политичких токова, али јесте да бивши режим држимо у опозицији, док грађани не кажу другачије. На сцени је отворена политичка издаја и продаја гласова и свако ко то није детектовао је политички слијеп или неписмен. Сумњам да је овђе неко политички неписмен или слијеп, или се намјерно прави луд“.

Kазао је да „ово завлаћење“ са причом са позивом за преговоре, подсјећа на захтјев Стевана Џаковића да се потпишу отворене листе или захтјев Драга Ђуровића да се потпишу Kосово или Сребреница па да се формира власт у Никшићу.

- Знамо сви са киме ће да мијењају Бечића, али нећу сад о томе - рекао је Kраповић и додао да му тај није ни до кољена.

Утврђено је да постоји кворум за рад. Бечић је препустио посланици Бранки Бошњак (ДФ) да води данашњу сједницу, а она је аплеовала на све да се уразуме.

- Ова смјена није само смјена једног човјека. Онај који данас гласа за утврђивање дневног реда , гласа за разрјешење. Ми ово правно и политичко насиље нећемо дозволити. Читаву Црну Гору дижемо на ноге. Имамо част и образ и гвоздену ријеч. Лош вам је филм који сте режирали- поручио је Борис Богдановић (Демократе).

Тражио је да се прозивком изјасне посланици о дневном реду, што је и урађено.

image
БОРИС БОГДАНОВИЋ

- Црна Гора је на прекретници, а посебно је угрожена изборна воља грађана. Тражим да се сједница паузира до петка, да се сви договоримо. Не смијемо да дамо шансу ДПС-у. Не губи функцију Бечић, већ ако се деси да буде смијењен рушимо мостове између себе у парламентарној већини - казао је посланик Славен Радуновић (ДФ).

image
МИОДРАГ ЛЕКИЋ

Посланик Модраг Лекић казао је да подржава тај предлог, те да ће бити против изгласавања неповјерења. Сматра да су са изгласавањем историјске побједе 30. августа године мало поранили. Сматра да су протести реалност и да ће се десити. Поручује да је Бечић био коректан као предсједник Скупштине.

image
СКУПШТИНА ЦГ

- Мене када питате да ли сам за формирање скупштине већине са ДПС, не треба ми ни пет секунди да одговорим "не". Алекса Бечић може све да дозволи, али не да се ико игра са његовим именом. Алекса бечић је спреман да одмах кажете да ли има повјерење- истакао је Бечић, поред осталог.

image
АЛЕКСА БЕЧИЋ

Посланик Андрија Поповић (Либерална партија) казао је да не смије нико да се игра са пословником.

- Никакви више политички штосеви не долазе у обзир, сједница се може одложити пола сата, 15 минута, али данас се мора одржати- поручио је Поповић.

Посланик Милош Конатар (УРА) наво је да он не мисли да је коректно некога називати издајником, корумпираним човјеком, шверцером кокаина а онда рећи ја нећу гласати за смјену тога човјека са ДПС-ом.

image
МИЛОШ КОНАТАР

- Да знам да је Дритан Абазовић и "и" од издјаника, да је корумпиран, да је криминалац, гласао бох за његову смјену са ким год. Ако је став да за некога мислите то, а онда кажете да нећете да гласате за његову смјену, мислим да имате обавезу да гласате за његову смјену - казао је Конатар.

Посланик Бранко Радуловић (ДФ) казао је да се придружује томе да ово треба оставити за недељу дана, да се договоре људски на достојанствен начин. 

- Ако ћу се кад држат и ако ће кад уз мене бити Марко Миљанов, биће то данас. У овом тренутку Конатар знате ли шта ради слободан човјек: или бира ванредне изборе или договор унутар већине. Саопштите да не идете са ДПС- нагласио је Бечић обраћајући се Конатару.

image
БРАНКО РАДУЛОВИЋ

Конатар је казао да нема никаквог разлога за нервозу, на шта су се посланици насмијали.

- Молим све да не бране изборњу вољу оних који су гласали "Црно на бијело". Дозволите нама да бранимо изборну вољу оник који су гласали за нас. Неки мостови су срушени, хоће ли моћи да се изграде у будућности, не знам. Покушаћу да урадим све да се граде- појаснио је Конатар.

Владимир Јоковић (СНП) истакао је да СНП нема за шта некоме да се извињава, те да имају партију која има традицију.

- Ко је кад гласао за СНП, а ми смо гласали за оне да добију највеће функције. Апелујем ако је могуће да тражимо решење, да га нађемо да остане ова парламентарна већина, а ако је већ готово онда да завршавамо - навео је он.

Бечић је потом нагласио да је кључно шта су грађанима обећали у изборној кампањи.

- Да ли сте колега Конатар саопштили вашим бирачима да сте спремни да творите парламентарну већину са ДПС-ом? Никада то нисте саопштили и зато нисте добили мандат Зашто сте изнијели неистину да ја стојим иза неког портала, зашто сте провоцирали Владимира Мартиновића...- закључио је он.

image
ДАНИЈЕЛ ЖИВКОВИЋ

Дата је пауза десет минута након чега ће се одржати колегијум, а онда бити познат даљи начин рада... Настављена је сједница у 14.45 минута. Посланик Данијел Живковић (ДПС) казао је да је опозиција више пута пружала руку за дијалог.

- ДСП ће гласати за разрјешење и свих сегмената власти. Наша је обавеза да у наредном периоду покушамо да наметнемо решења која ће омогућити Црној Гори да се покрене из ове кризе- навео је Живковић.

Милан Кнежевић (ДФ) казао је да је та партија спремна да сједне и договори се са актуелном парламентарном бећином.

- Са нама сте увијек знали на чему сте. На листи смо ставили човјека којег нико није познавао, Здравка Кривокапића, а онда је тај човјек потписао споразум са Бечићем и Абазовићем који поништава наш изборни програм... Ако би неко анализирао како је функционисала влада, вјероватно би до закључка дошао да се ради о Ц одјељењу психијатрије. ДФ-у су само дугови јер ми данас враћамо дугове кампање Кривокапића, питам се на крају мјесеца када добијемо рачуне јесмо ли довели Роналда или Месија. Вас из ДПС-а нико не искључује, али овдје није нормлано стање да ви будете дио аранжмана са актуелном парламентарном већином и да ми будемо са вама. Ако се буде изневјерила изборна воља, имаћете протесте у свим градовима Црне Горе. Демократски фронт је урадио све и урадиће све да дође до договора. Рука је пружена, коцка је бачена, хајте да се договоримо, имамо времена. Ако Срби поново буду гетоизирани, то може довести до несагледивих посљедица- истакао је Кнежевић.

image
МИЛАН КНЕЖЕВИЋ

Посланик Дамир Шеховић (Социјалдемократе) казао је да ће гласати за смјену Алексе Бечића, упркос томе што су квалитетно сарађивали, јер је парламентарна већина која је изгласала Бечића у престала да постоји.

- Мислим да након изгласавања неповјерења предсједнику парламента, Црна Гора улази у фазу у којој нема право на грешку, сви тада морамо да дамо допринос да се конституише једна нова европска већина. Морамо правити сарадњу на окупљању око заједничких вриједности, а да престанемо са праксом да нас окупља мржња према било коме. Треба прекинути праксу да се у Београд иде по своје мишљење- истакао је Шеховић.

image
ДАМИР ШЕХОВИЋ

Посланица Кенана Струјић Харбић (Бошњачка странка) казала је да ће та странка гласати за смјену Бечића. Затим је реаговала након што јој се, док је говорила, смијао посланик Данило Шарановић. 

- Бечић није испунио очекивања нас из Бошњачке странке- поручила је, поред осталог, она.

Посланик Бранко Радуловић (ДФ) казао је, поред осталог, да је "Европа сад" велики изазов.

image
БРАНКО РАДУЛОВИЋ

- Највећа фрустрација у животу је туђина, а још већа кад се вратиш својој држави кад си негиран... За мене је Алекса Бечић добар човјек, он лично је највише напредовао. Са његовом смјеном, тај пут до Брисела, то тешко бреме, биће трновитије, недостижан- закључио је он.

Владимир Јоковић (СНП) поручио је Бечићу да су имали више разлога да га изаберу, него да га смијене.

- Водили сте парламент на задовољавајући начин, немамо разлога да вас смијенимо. Ако можемо да нађемо решење, СНП не тражи ништа. Отворени смо за договор, ништа још није завршено. Тражимо рјешење, да видимо што ћемо, да превазиђемо политичка ривалства. СНП жели договор у оквиру ове парламентарне већине - јасан је Јоковић.

image
ВЛАДИМИР ЈОКОВИЋ
 

Милош Конатар (УРА )је истакао да се ДПС неће вратити на власт, те да дио његових колега ових дана манипулише тиме.

- Нови предсједник скупштине или предсједница неће бити из ДПС-а, али и тај или та мора радити са свима и сарађивати, па и са ДПС-ом и опозицијом. Морамо сарађивати за добро Црне Горе. Желим да се захвалим Бечићу на сарадњи и да му кажем да ми је била част што смо успјели да одрадимо неке значајне и историјске ствари за грађане. И Дритан Абазовић и Алекса Бечић ће обављати важне државне функције у будућности- нагласио је он.

Посланик Андрија Поповић (Либерална партија) казао је да ће та партија гласати за разрјешење Бечића.

- Сматрам да jе технички коректно водио Скупштину, вјерујем да ћемо ускоро бирати новог предсједник или предсједницу Скупштине, а лично бих волио да то буде посланица. Посланице су много суптилније и мудрије од нас- поручио је, поред осталог, Поповић.

image
АНДРИЈА ПОПОВИЋ

Посланик Предраг Булатовић (ДФ) казао је да jе jедино Алекса Бечић покренуо парламнетарни диjалог, те да то ниjе на памет пало Дритану Абазовићу који води тајне и полу тајне дијалоге и разговоре.

- Господине Бечићу много сам вас изхвалио, али желим да кажем да немам разлог за вашу смјену. Ми желимо и након ове смјене да се види ко не жели дијалог. Мањинска влада је чињеница да ће се изневјерити воља грађана. За све је потребан дијалог. Помирење се остварује дијалогом, на начин да се не криши Устав и оно што су грађани рекли. Покушајмо да се договоримо унутар 41 плус мањине, ако то нећемо онда је фер и поштено да направимо владу за изборе. Ово је политичка криза- додао је, поред осталог, Булатовић.

image
ПРЕДРАГ БУЛАТОВИЋ
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 01:38