/ Весна Братић
16/11/2021 u 16:42 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Јановић: Спортисти представљају ЦГ боље него сви ви; Братић: Не постоји ратни злочинац који је нанио зло држави као што је Шеховић

Госпођо Братић, Црна Гора вам је дала највриједније што има, а то је држављанство, истакао је посланик Андрија Поповић

На дневном реду наставка треће сједнице Другог редовног (јесењег) засиједања у 2021. години био је предлог закона о измјенама и допунама Закона о спорту. Посланик Дамир Шеховић казао је да четири битна ресора води министарка Весна Братић која има шовинистичке ставове. Братић је казала да нам је свима интерес да спортисти наступају под заставом Црне Горе. Славен Радуновић оптужио је ДПС за све лоше што је претходна валст радила, а тиче се спорта. Драгиња Вуксановић Станковић сматра да Братић не признаје црногорску нацију, заставу, грб и химну. Бивши ватерполо репрезентативац Никола Јановић казао је Радуновићу да дође да погледате један ватерполо тренинг, те да ће му бити мука. Истакао је да ће учинити више за Србе из Црне Горе него Радуновић. Андрија Поповић је казао да је Црна Гора дала највриједније што има Весни Братић, а то је држављанство.

- Не постоји ратни злочинац који је нанио толико зло Црној Гори као што је то урадио Дамир Шеховић и његов СД- казала је Братић.

Затим је Шеховић одговорио да након данашњег излагања министарке знамо да имамо још један медицински феномен, поред премијера.

image
СКУПШТИНА ЦГ

Посланици би требало да сјутра се изјасне о иницијативи за покретање поступак за утвђивање да ли је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић повриједио Устав приликом догађаја на Цетињу. Посланици ће расправљато и о интерпелацијама о вођењу политике Владе у областима вањске политике, просвјете и пољопривреде. На дневном реду су избори, именовања и разрјешења.

Првог дана Треће сједнице Другог редовног засиједања у 2021. години посланици су усвојили Извјештај са предлогом Административног одбора којим се даје одобрење да се против Петра Ивановића посланика у Скупштини Црне Горе може покренути кривични поступак, Извјештај са предлогом Административног одбора којим се не даје одобрење да се против Драгана Краповића посланика у Скупштини Црне Горе може покренути кривични поступак, Извјештај са предлогом Административног одбора којим се не даје одобрење да се против Владана Раичевића посланика у Скупштини Црне Горе може покренути кривични поступак, Извјештај са предлогом Административног одбора којим се не даје одобрење да се против Милана Кнежевића и Милуна Зоговића посланика у Скупштини Црне Горе покрене кривични поступак и Извјештај са предлогом Административног одбора којим се не даје одобрење да се против Зденке Поповић посланице у Скупштини Црне Горе може покренути кривични поступак.

(ВИДЕО) УРА није могла да обећа да неће изаћи на изборе, закон повучен

TОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО: 

Измјенама Закона о спорту, који је предложила Влада, овај законски акт се усаглашава са међународним стандардима у области антидопинга. 

image
Весна Братић

- Свима нам је, надам се, у интересу да црногорски спортисти наступају под заставом Црне Горе и интонирање црногорске химне- навела је министарка просвјете, науке, културе и спорта Весна Братић.

Навела је шта је све негативно било поводом црногорског спорта.

Данијел Живковић (ДПС-ЛП) казао је да су црногорски спорт и спортисти увијек били најбољи репрезенти Црне Горе у свијету и на свим межународним такмичењима. Додао је да дошло до унижавања и понижавања црногорског достојанства и поноса, у различитим ресорима.

- Да ли је у питању неспособност, немар или чак намјера- пита се Живковић. 

Он је подсјетио да је министарство оптужило смијењеног челника Управе за спорт Василија Лалошевића код СДТ-а за злоупотребу финансијских средстава које су била намијењене за спорт. 

- Девет мјесеци је ово министарство имало прилику да уподоби правила са Агенцијом за антидопинг'- напоменуо је Живковић. 

Он је навео и изјаве Лалошевића на рачун министарства.

- Онолико колико знам о Лалошевићу могу да га квалификујем као часног и поштеног човјека. Најмање је битно ко је предлагач овог рјешења, а када смо ми то покушали оптужени смо били од министарства за опструкцију. Ви се договорите ко је крив, али немојте доводити црногорски спорт пред свршен чин због ваших пропуста- казао је Живковић.

image
Данијел Живковић

Посланик Славен Радуновић (ДФ, Нова срспка демократија, Радничка партија, ДНП, УЦГ) казао је да посланик ДПС-а покушава да од овога направи корист за ДПС тако што ће да направи штету владајућој већини разним "полугама" власти, некако да завади.

- Потрудићемо се, господо из ДПС-а, што год се дешавало у владајућој већини да ви не будете ти који ће пресуђивати и додатно замућивати воду у Црној Гори. Правили сте маркетиншке потезе јер сте одређене репрезентације и тимове правили тимовима ДПС-а. Нисте се бавили спортом. Тако се не воли спорт и држава- поручио је он.

image
Славен Радуновић

Посланик Борис Богдановић (ДЕМОКРАТЕ-ДЕМОС) казао је да амандманима Демократа исправља се неправда према борцима и шампионима, у првом реду Ивану Стругару, Предрагу Радошевићу, Горану Радоњићу...

- Нису бринули о спортистима, али су бринули о стотинама милиона еура и својим криминалним партнерима. Трудили су се да пропалице остану познате, а шампиони избрисани- истакоа је Богдановић.

image
Борис Богдановић

Дамир Шеховић (СД) сматра да Влада није била у стању пуних девет мјесеци предложи двије техничке измјене у Закону о спорту, које се односе на антидопинг.

- Да нису знали, па и да им се опрости, али нажалост, није тако. Они су четири пута упозоравани на ту чињеницу, први пут још у јануару ове године... Ово је само по себи велики скандал за ово Министарство. Након сазнања да смо на челу четири кључна ресора добили особу са шовинистичким ставовима, некога ко обожаваоце осуђених ратних злочинаца покушава да наметне као моралне узоре младима, није ни чудо да тај неко бјежи од парламента и матичног скупшстинског одбора. А не можете побјећи од тога да је добар дио вас доведен да Црну Гору претвори у државу без љуштуре, са којом се може лакше управљати извана. Жеља ће вас бити да понизите Црну Гору, иако се у вези тога својски трудите- истакао је Шеховић.

image
Дамир Шеховић

Посланик Ервин Ибраховић (БС) оптужио је за опасност од урушавања црногорског спорта актуелну власт.

- За то нису криви спортисти, ни грађани, ни опозиција. Ова власт је направила партиитократску администрацију која не може да одговори задатку и због тога нам се дешава да овакав нерад доведе у питање углед нашег спорта. Морално би било да Братић поднесе оставку. Спорт на сјеверу јер пред издисајем- поручио је Ибрахимовић.

Нагласио је да и поред лоших услова за тренирање, црногорски спортисти су постигли најзавидније резултате, те да заслужују боље услове за рад.

image
Ервин Ибрахимовић

Владимир Јоковић (СНП) је за кривица за проблем са анти-допинг правилима прозвао министарство. Навео је  преписку између Управе за спорт у вријеме када је на њеном челу био Лалошевић и ресорног министарства.

- Некоме је све ово требало да смијени Лалошевића, а они ће оптужбе на рачун Лалошевића морати доказати. Можда је неком сметало што је све Лалошевић урадио тамо. Све обевезе које је имао је испунио, спортски савезима су исплаћена припадајућа средства и све је изгледало у најбољем реду. Доведен је умјесто њега господин Беговић, човјек за кога ни од једног спортисте нијесам чуо лијепу ријеч- казао је Јоковић.

image
Владимир Јоковић

Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) поручила је да је кључно питање чија је одговорност што овај закон није предложен прије пола године, него се чекала задња ура.

- Разлог је свима јасан, то је опште незнање и нерад скоро свих представника Владе. То доводи до катастрофалних резултата у стварима који чине идентитет једне државе. Братић није успјела да оствари скромна очекивања која смо имали од ње. Неспособност министарке Братић и њеног тима не смије се пребацивати на сараднике. Министарка Братић не признаје црногорску, нацију, заставу, грб и химну, па је хтјела да добије на времену како црногорски спортисти не би наступали под црногорским обиљежјима, и зато ћемо тражити њену смјену- сматра Вуксановић Станковић.

Братић је рекла да није чудно да опозиција сваку прилику користи за предизборну кампању. Негирала да је поднијета пријава против Лалошевића.

- Не постоји ратни злочинац који је нанио толико зло Црној Гори као што је то урадио Дамир Шеховић и његов СД  - казала је Братић видно узнемирена.

image
Драгиња Вуксановић Станковић

- Након данашњег излагања министарке знамо да имамо још једног медицинског феномена, поред премијера - истакао је Шеховић.

Посланик Никола Јановић истакао је да је лаж да Закон из 2018. није био уподобљен са свјетским анти-допинг кодексом.

- ДПС ће да гласа за тај закон, не желимо да спортисти имају било какве санкције. Када изађете испред спортског противника ту или јеси или ниси класа. За репрезентацију играју најбољи, пробајте ви да будете свјетски првак. Не тражите изговоре за то што не навијате за репрезентацију своје државе у којој сте рођени, за то вам нису криви спортисти- навео је Јановић обраћајући се и Радуновићу.

image
Никола Јановић

Посланик Андрија Поповић (ЛП) нагласио је да предсједник Скупштине Алекса Бечић мора да забрани посланику Радуновићу да вријећа црногорске спортисте, рукометашице. Исто је навела и Драгиња Вуксановић Станковић.

- Рећи за ватерполо да је спорт који се игра у четири државе...Ви још више тонете, а физички сте тежи што је добро, али тонете, јер не знате - казао је Јановић посланику Радуновићу.

Након говора без дате ријечи појединих посланика, Јановић је питао Бечића може ли да одржи ред у сали.

- Ако ви не можете, ја ћу, само реците да знамо. Ја не могу да причам док прича неко други. Рећи да ватерполо игра преко 100 људи... Радуновићу, дођите да погледате један ватерполо тренинг, биће вам мука, а не да уђете у базен. Учињећу више за Србе из Црне Горе него ви. Наши врхунски спортисти су спортисти свих нас, и представљају Црну Гору боље него заједно сви ви - истакао је бивши ватерполо репрезентативац обраћајући се и Радуновићу, додајући да не смије да се оде у Србију а да се не јави великанима тамошњег ватеропла као што је Шапић, Удовичић и други.

Посланик Борис Мугоша (СД) истакао је да га је спорт научио да дијели људе на добре и лоше, а не по политичкој основи и националности. Поручио је да свако мора да буде квалитетан човјек да би био добар спортиста, а да је најлакше бити политичар. 

image
Борис Мугоша

- Гдје је атлетска стаза у Подгорици? Моје дијете не зна како изгледа атлетска стаза... Колико сте каријера угушили дјеци која нису могла да прођу од татиних и маминих синова. Јановићу ви сте били шампион, излазите из ДПС-а није вам ту мјесто. Ви сте били витез у базену, шампионски карактер - казао је Марко Милачић (ПЦГ).

image
Марко Милачић

Андрија Поповић је казао да нема оправдања актуелног Министарства за ово што се црногорски спортисти налазе пред искључењем са међународних тамичења.

- Госпођо Братић, Црна Гора вам је дала највриједније што има, а то је држављанство. Парламентарна већина вам је дала четири министарства. Мислимо ми Лоиберали да сте прокоцкали провјерење, а вјерујем да сте часна дама. Пазите шта радите, не можете се овако односити према спорту - истакао је Поповић.

Посланик Андрија Николић (ДПС) казао је министарки Братић да је оптужују они који су јој дали четири ресора.

- Најгоре од свега је што се ваша некомпетентност прелива тамо гдје не смије, на штету угледа државе Црне Горе. Скандалозно је да вам треба девет мјесеци да пошаљете скупштинској процедури предлог измјене закона. То је неозбиљно. Подржаћемо измјене јер су од значаја за наше спортисте - казао је он.

image
Андрија Николић
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:04