/ FOTO: VLADA CG
22/07/2022 u 12:23 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(UŽIVO/VIDEO) Damjanović: Prodajom oduzetih cigareta država može da prihoduje 20 miliona; Abazović: Sezona na nivou

Za period od 11. do 18. jula ušlo je 221 hiljada putnika, 27 odsto više u odnosu na prošlu godinu i 11 odsto više nego 2019., kazao je Abazović

Vlada Crne Gore održava 13. sjednicu. Ministri i premijer raspravljaće i o predlogu pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva odbrane.

image
- DNEVNI RED

- Ministarstvo finansija je spremilo zakon z apreuzimanje cigareta iz Slobodne zone luke Bar. Predlog zakona bi trebao da prođe i komisiju i Vadu. Elemente smo  efinisali tako da bi država mogla, imajući u vidu količinu oduzetih cigareta, mogla da prihodije od 15 do 20 miliona eura. Ima i ponuda bivšim vlasnicima, ako oni ne uzmu, onda ide licitacija- kazao je, pored ostalog, ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević podsjetio je na pismo diplomatskog predstavnika jedne zemlje sa nezavisnom pravnom analizom sa kojom su, kako je rekao, upoznali Crnu Goru da dobrano povede računa o pravnim idejama koje imamo u ovom smislu.

- Želio bih da apelujem da ne uradimo nešto što bi, bez obzira na određene okolnosti, moglo da degradira negdje čak i poziciju institucija koje su odlično uradile ovaj dio posla. Na vrijeme smo. Oni u tom dopisu navode da kroz potencijalnu mogućnost da oni od kojih su oduzete cigarete, sad imaju mogućnost da ih opet posjeduju, imaju vrlo negativan stav- kazao je on.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović je kazao da je, osim Budve, sezona u crnogorskim gradovima na nivou.

- Jako je važno da neku statistiku navedeno, posjeta Nacionalnim parkovima - raste u odnosu na raniji period. Sjever zemlje počinje da bude važna destinacija. Samo privatni smještaj ima određene probleme pri punjenju, cijene su drastično različite u odnosu na ranije. Crna Gora konačno postaje jedna turistička destinacija. Crna Gora turistički nije samo Budva- kazao je Abazović.

On je kazao da Boka Kotorska uzima primat u odnosu na Budvu, kao i da je u Ulcinju i Baru sezona na krajnje adovoljavajućem nivou.

 -Nije kritika prema Budvi, ali Crna Gora turistički nije samo Budva. Radujemo se da se u Budvi ostvari najveći prihod i nadamo se da će u narednim danima biti popunjena, ali postoje i druga mjesta u državi i svako želi da bude konkurentan na neki način- rekao je Abazović.

On je naveo da je u odnosu na period od januara do juna na graničnim prelazima bilo 2,3 miliona ulazaka stranih putnika, što je 62 odsto više u odnosu na prošlu godinu i ostvarenje od 80 odsto u odnosu na 2019.

- Za period od 11. do 18. jula ušlo je 221 hiljada putnika, 27 odsto više u odnosu na prošlu godinu i 11 odsto više nego 2019- naveo je Abazović.

Prema njegovim riječima, u posjeti nacionalnim parkovima bilježi se neviđeni rast u odnosu na 2019. Na Aerodromima Crne Gore od 1. januara do 17. jula prošlo je preko 840 hiljada putnika, 100 odsto više nego prošle godine i 70 odsto više u odnosu na 2019.

- Prihodi Aerodroma Crne Gore ostvareni od januara do juna iznose preko 12 miliona EUR, a lani su bili ispod pet miliona. Podgorica je povezana sa 32 svjetske destinacije, a Tivat sa 28, za šta lično mislim da je mali broj- rekao je Abazović.

On je kazao da je hotelski smještaj pun i da privatni smještaj ima određene probleme, a cijene su drastične u odnosu na prošlu godinu.

- Pozivam sve da uložimo napore da veći talas dolaska putnika dočekamo što spremniji i da makar finansijske efekte dovedemo na zadovoljavajući nivo- poručio je Abazović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, ocijenio je da se prave reportaže koje nemaju osnova, jer su ovo podaci koji se mjere kao i svih godina.

- U odnosu na prošlu godinu svaka opština bilježi rast turista, jedino je podbacila Budva, koja je na nekih 77 odsto od prošle godine- rekao je Đurović.

On smatra da daleko od toga da su ovo loši pokazatelji, kao i da hrabre podaci sa sjevera. Goran Đurović, ministar ekonomskog razvoja i turizma, kazao je da je sezona dobra, da može biti bolja može, ali da loša nije.

- Ja sam dosta kritikovao ministra Jakova Milatovića i ministra Milojka Spajića, ali su neki njihovi potezi u segmentu ekonomije bili duboko ispravni. Nemam porblem da ih pohvalim - kazao je Konjević.

Vlada Crne Gore usvojila je odluku o dobrovoljnoj likvidaciji Društva sa ograničenom odgovornošću „Montenegro Works“. Realizacijom ove odluke sačuvaće se makar 200.000 eura od osnivačkog kapitala, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

Damjanović  je kazaoda društvo  godinu posluje nezakonito i bez pravnog osnova i to je doprinijelo da društvo ne uspostavi kredibilitet na tržištu. Ističe da je više razloga za ovu odluku.

- Namjera je da dobijemo mehanizam za nadzor nad upravljanjem preduzećima u državnom vlasništvu koji bi bio jedino održiv i zakonski osnovan- kazao je Damjanović.

Na dnevnom redu Vlade je, između ostalog, i informacija o predlozima u vezi statusa „Montenegro Works“ kompanije. Ministri i premijer raspravljaće i o predlogu pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva odbrane, a na dnevnoj redu su i kadrovska pitanja. 

Opširniji dnevni red pročitajte OVDJE.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 03:52